×

Nieuws

...
Nieuws - 31 mei 2024

Richtlijn bestrijding geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld gepubliceerd

Op 24 mei is de nieuwe Richtlijn ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld in het EU-Publicatieblad verschenen. Hierin worden de lidstaten verplicht om een aantal gendergerelateerde misdrijven strafbaar te stellen en extra eisen gesteld aan de bescherming en nazorg van slachtoffers.

...
Nieuws - 27 mei 2024

Voorstel Cyberbeveiligingswet: decentrale overheid essentiële entiteit onder NIS2

De wetsvoorstellen voor de Cyberbeveiligingswet en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten liggen tot 1 juli 2024 ter internetconsultatie. De voorstellen beogen verhoging van cyberveiligheid en weerbaarheid van decentrale overheden. Deze wetten zetten de NIS2- en CER-Richtlijn om in Nederlands recht. Nederland merkt onder de NIS2 decentrale overheden als overheidsinstantie en essentiële entiteit aan.

...
Nieuws - 27 mei 2024

Migratie en Asielpact officieel aangenomen

Op 14 mei 2024 heeft de Raad van de Europese Unie het nieuwe Migratie en Asielpact officieel aangenomen. Het Pact bestaat uit tien wetgevingsbesluiten die samen de hervorming van het Europese migratie en asielbeleid moeten bewerkstelligen. Maar wat betekent dit nu voor decentrale overheden?

...
Nieuws - 27 mei 2024

EU-geld te traag teruggevorderd, volgens Rekenkamer

De Europese Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar hoe EU-geld wordt uitgegeven en ontdekte dat er in de periode 2014-2022 in totaal 14 miljard euro verkeerd werd uitgegeven, zogenaamde onregelmatige uitgaven.

...
Nieuws - 6 mei 2024

Herziening van de Richtlijn Industriële Emissies

Vorige maand is door de Raad van de EU een herziening van de Richtlijn Industriële Emissies aangenomen. We vatten hier de belangrijkste wijzigingen samen.

...
Nieuws - 6 mei 2024

De Dienstenwet en het cannabisgedoogbeleid: gescheiden werelden maar innig verbonden

In december 2023 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een belangrijke uitspraak over het cannabisgedoogbeleid in de gemeente Roermond. Op de toekenning van schaarse vergunningen zijn zowel de Dienstenrichtlijn als de Dienstenwet van toepassing. Maar geldt dat ook voor gedoogverklaringen en horecavergunningen voor coffeeshops? Hier spraken we over met Annemarie Drahmann en Demy Jongkind, beiden verbonden aan de afdeling Staats- en Bestuursrecht van de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Samen schreven zij een annotatie bij de uitspraak van de Raad van State in de Gemeentestem, een juridisch vakblad.

...
Nieuws - 6 mei 2024

€7.3 miljard beschikbaar voor nieuw werkprogramma Horizon Europe

Het Horizon Europe programma is bestemd voor onderzoek en innovatie. Het doel van het Horizon Europe programma is om de Europese markt te laten groeien en competitiever te maken in het licht van mondiale uitdagingen. Op 17 april heeft de Europese Commissie een amendement aangenomen om het werkprogramma van Horizon Europe meer te richten op de groene en digitale transitie.

...
Nieuws - 6 mei 2024

Gigabitinfrastructuur: EU-wet eind 2025 van toepassing

Op 29 april 2024 hebben de Raad en het Europees Parlement een definitief besluit genomen over het gewijzigde Commissievoorstel over de Gigabitinfrastructuurverordening van februari 2023. De uitrol van hogecapaciteitsnetwerken laat nog tot eind 2025 op zich wachten, wanneer exploitanten en overheidsinstanties de Verordening daadwerkelijk mogen toepassen.

...
Nieuws - 29 april 2024

ESF+ call ter waarde van €23 miljoen geopend

De Europese Commissie heeft een call van €23 miljoen geopend voor projecten die langdurige werkelozen de arbeidsmarkt ophelpen. Hiermee wil de Commissie lidstaten helpen met het aanpakken van langdurige werkloosheid, onder meer door mensen te helpen bij het verminderen van hun afstand tot de arbeidsmarkt.

...
Nieuws - 22 april 2024

Raadpleging CERV

De Europese Commissie heeft een raadpleging geopend voor het programma “Burgers, gelijkheid, rechten en waarden”, ook wel CERV genoemd. De Commissie wil nu graag input verzamelen van alle belanghebbenden zodat de CERV en de voorlopers op dit programma geëvalueerd en verbeterd kunnen worden.