×

Nieuws

...
Nieuws - 22 april 2024

Nieuwe richtlijn energieprestaties gebouwen aangenomen

De nieuwe versie van de Richtlijn Energieprestaties Gebouwen komt eraan. De opvolger van Richtlijn 2010/31 zal naar verwachting op zijn vroegst dit najaar in Nederland geïmplementeerd worden. Met het verloop der jaren zullen er meer renovaties van gebouwen moeten plaatsvinden.

...
Nieuws - 22 april 2024

Nederlands initiatief wint Nieuw Europees Bauhaus prijs 2024

De Nieuw Europees Bauhaus-prijzen zijn voor de vierde keer uitgereikt aan projecten die esthetiek, duurzaamheid en inclusie met elkaar verbinden. Het Nederlandse initiatief Set Community Gardens uit Ijburg in Amsterdam won de prijs voor versterking van een gevoel van verbondenheid. Het project verbindt mensen van alle leeftijden en achtergronden door middel van een buurthuis en een gemeenschappelijke tuin.

...
Nieuws - 22 april 2024

Europees Parlement scherpt de bodemmonitoringsrichtlijn aan

Om ervoor te zorgen dat de Europese bodemgezondheid in 2050 weer voldoet aan de noodzakelijke normen, is de bodemmonitoringsrichtlijn voorgesteld. Lidstaten worden door de Richtlijn verplicht om de bodemgezondheid van hun grondgebied in de gaten te houden. Een nieuwe toevoeging aan de Richtlijn is het classificatiesysteem voor bodemgezondheid, aangedragen door leden van het Europees Parlement.

...
Nieuws - 22 april 2024

Wet Interoperabel Europa is in werking getreden

Met de inwerkingtreding van de Verordening Interoperabel Europa zullen burgers en bedrijven laagdrempeliger en sneller geholpen kunnen worden, ongeacht het EU-land waarin ze zich bevinden.

...
Nieuws - 15 april 2024

Raad keurt rechtskader eIDAS 2.0 goed

Met de Europese digitale identiteit (eID) kunnen Europese burgers door de gehele Unie zichzelf online identificeren. Met dit rechtskader zorgt de EU er onder andere voor dat de eID in alle lidstaten geïntegreerd wordt en veilig is voor gebruik.

...
Nieuws - 15 april 2024

Europese Commissie publiceert het State Aid Scoreboard 2023

Editie 2023 van het Scoreboard Staatssteun laat zien dat lidstaten, ondanks een sterke afname van de totale staatssteunuitgaven in 2022 vergeleken met de uitgaven in 2021, bedrijven die hinder ondervonden […]

...
Nieuws - 8 april 2024

EuropaPact Fryslân brengt Friesland inzicht in Europese kansen

Friesland verder brengen door beter gebruik te maken van Europese mogelijkheden. EuropaPact Fryslân verenigt Friese overheden en kennisinstellingen om dat doel te bereiken. KED sprak met Anne Henk Bloemhoff, programmasecretaris bij het EuropaPact, over de aanpak.

...
Nieuws - 8 april 2024

European Capital of Innovation Awards 2024

De Europese Commissie heeft de inschrijving voor tiende editie van de ‘European Capital of Innovation Awards’ (iCapital) geopend. De wedstrijd is een initiatief om de innovatiekracht van steden te stimuleren. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan Europese steden die innovatie in hun gemeenschap het beste bevorderen.

...
Nieuws - 25 maart 2024

Webinar Staatssteun
Voorjaar 2024

Kenniscentrum Europa Decentraal organiseert een online Webinar over staatssteun op 16 april om 11.00 uur voor de medewerkers van decentrale overheden. Ben je geïnteresseerd, meld je dan aan via het aanmeldformulier.

...
Nieuws - 25 maart 2024

EU-regels beperking kortetermijnverhuur accommodaties

De explosieve groei van de kortetermijnverhuurmarkt, aangedreven door online platforms zoals Airbnb en Booking, brengt uitdagingen met zich mee. In reactie wil de EU regels vaststellen om een eerlijk speelveld te creëren.