...
Nieuws - 27 mei 2024

EU-geld te traag teruggevorderd, volgens Rekenkamer

De Europese Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar hoe EU-geld wordt uitgegeven en ontdekte dat er in de periode 2014-2022 in totaal 14 miljard euro verkeerd werd uitgegeven, zogenaamde onregelmatige uitgaven.

...
Nieuws - 6 mei 2024

De Dienstenwet en het cannabisgedoogbeleid: gescheiden werelden maar innig verbonden

In december 2023 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een belangrijke uitspraak over het cannabisgedoogbeleid in de gemeente Roermond. Op de toekenning van schaarse vergunningen zijn zowel de Dienstenrichtlijn als de Dienstenwet van toepassing. Maar geldt dat ook voor gedoogverklaringen en horecavergunningen voor coffeeshops? Hier spraken we over met Annemarie Drahmann en Demy Jongkind, beiden verbonden aan de afdeling Staats- en Bestuursrecht van de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Samen schreven zij een annotatie bij de uitspraak van de Raad van State in de Gemeentestem, een juridisch vakblad.

...
EU Recht en beleid - 15 april 2024

Financiële aspecten EU

Voor decentrale overheden zijn veel financiële aspecten van de EU van belang. Deze vloeien voort uit het VWEU maar ook uit het meerjarig financieel kader (MFK), de richtlijn betalingsachterstand, het schatkistbankieren en de Wet HOF. Op deze pagina leest u daarover meer.

...
EU Rechtspraak - 23 februari 2024

Werknemers met een tijdelijk contract hebben net als werknemers met een vast contract recht op uitleg over ontslagredenen

Een werknemer heeft een arbeidscontract voor bepaalde tijd. Nog tijdens de looptijd van de overeenkomst zegt de werkgever het contract eenzijdig op en doet dat zonder opgave van redenen. Mag dat? Het hof gaat daar in deze zaak op in en stelt dat het belangrijk is dat werknemers, ook bij tijdelijke contracten, op de hoogte zijn van de redenen voor hun ontslag, zodat zij kunnen beoordelen of het ontslag rechtmatig is en eventueel juridische stappen kunnen ondernemen. Het niet verstrekken van deze informatie kan leiden tot benadeling van werknemers met tijdelijke contracten en kan in strijd zijn met het recht op bescherming tegen kennelijk onredelijk ontslag zoals vastgelegd in het EU-Handvest van de grondrechten.

...
Nieuws - 3 november 2023

Interview met raadslid Gerdien Knikker: “Wij hebben als gemeente echt iets te bieden aan Europa en ook zeker wat te halen.”

Veel lokale vraagstukken spelen ook in andere Europese gemeenten. Maar hoe weet je als raadslid of het wiel elders al rolt, terwijl je het zelf nog moet uitvinden? KED ging daarover in gesprek met Gerdien Knikker, fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Haarlemmermeer. Zij is onlangs lid geworden van het Europese netwerk voor lokale en regionale raadsleden.

...
Nieuws - 20 oktober 2023

Raad bereikt akkoord over hervorming elektriciteitsmarkt

De opzet van de Europese elektriciteitsmarkt wordt hervormd, daarover heeft de Raad van Ministers van de Europese Unie een akkoord bereikt. Het doel daarvan is om de elektriciteitsprijzen minder afhankelijk te maken van de markt voor fossiele brandstoffen, aangezien deze nogal wisselvallig kan zijn. Hiermee wil de Raad zorgen voor een meer stabiliteit meer en bescherming van de consument.

...
Nieuws - 5 september 2023

Wat vind jij? Enquête over de pilot Building Europe with Local Councilors (BELC)

Ben je gemeenteraadslid of statenlid, heb je 20 minuten over en geef je graag je mening aan de Europese Commissie? Lees dan even verder want je input wordt gewaardeerd. Ook als het project Building Europe with local Councilors (BELC) niet meteen een belletje doet rinkelen.

...
Nieuws - 18 augustus 2023

Save the date! Werken met Europa – borrel: Prinsjesdageditie

Het Liaisonbureau van het Europees Parlement (EPLO), de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank (EIB), Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) en de Haagse Hogeschool nodigen u van harte uit voor de vierde editie van de ‘Werken met Europa’ borrel op 19 september a.s. om samen de troonrede te volgen.

...
Nieuws - 15 augustus 2023

Call Urban Agenda voor leden nieuwe thema-partnerschappen: Food en Cities of Equality

De Urban Agenda for the EU (UAEU) zoekt partners voor twee nieuwe themapartnerschappen: ‘Food’ en ‘Cities of Equality’. Steden, regio’s, lidstaten, partnerstaten, stedelijke koepelorganisaties en andere instanties worden uitgenodigd om lid te worden. Aanmelden kan tot 29 september 2023.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Toezicht en naleving

Zowel de centrale en decentrale overheden, als de EU-instellingen moeten het Europees recht naleven. Daarom bestaan in het EU- en nationaal recht regels om toezicht te houden op de naleving van het EU-recht. Decentrale overheden zijn zelfs verplicht tot toezicht en naleving van het Europees recht.