...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Rechtstreekse werking & Voorrang

Dankzij deze rechtstreekse werking kunnen particulieren zich ten overstaan van een (nationaal) gerecht rechtstreeks op het Europees recht beroepen, ongeacht het bestaan van regelgeving in het nationale recht. Gemeenten, provincies en waterschappen zijn verantwoordelijk voor correcte naleving van de bepalingen van Europees recht, wanneer de nationale wetgever deze niet (tijdig) of onjuist heeft omgezet in het nationale recht.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Belangenbehartiging

Decentrale overheden kunnen op verschillende manieren invloed uitoefenen op de regelgeving en het beleid van de Europese Unie. Op deze pagina leest u meer hierover en over de rol die koepelorganisaties hierin spelen.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Decentrale overheden en de Europese Unie

Dit dossier biedt decentrale overheden informatie over het Europees recht en beleid in zijn algemeenheid. De directe werking en regels omtrent toezicht en naleving worden hier uitgewerkt, net als mogelijkheden voor belangenbehartiging in Europa.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Vaststelling Europees recht en beleid

Om te begrijpen hoe Europees recht en beleid tot stand komt, is het voor decentrale overheden van belang meer te weten over de besluitvormingsprocedure van Europees recht en beleid. Op deze pagina leest u daar meer over.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Bronnen Europees recht en beleid

Over het algemeen omvat het Europees recht primair en secundair recht. Daarnaast spelen ook jurisprudentie, algemene beginselen en soft law een belangrijke rol. Indeling in de ene dan wel andere categorie bepaalt de plaats die een rechtsbron in de juridische rangorde inneemt. Om deze reden is het voor decentrale overheden van belang goed om op de hoogte te zijn van de bronnen van Europees recht en beleid. Op deze pagina lichten wij de verschillende bronnen van Europees recht en beleid toe. Aan bod komen onder andere verdragen, richtlijnen, verordeningen, verdragsbeginselen en jurisprudentie.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Beginselen van de Europese Unie

Behalve wet- en regelgeving speelt binnen het Europees recht ook een aantal beginselen een belangrijke rol. De meeste beschreven beginselen zijn expliciet opgenomen in de Verdragen van de Europese Unie, maar voor bijvoorbeeld het transparantiebeginsel geldt dit niet. Decentrale overheden kunnen met een aantal van deze beginselen direct te maken krijgen.

...
Nieuws - 18 november 2019

Wetgevingsoverleg Water en de Kaderrichtlijn Water

Op maandag 11 november jl. vond het Wetgevingsoverleg Water (WGO) plaats. Hier stond onder meer de Kaderrichtlijn Water op de agenda. In 2020 moet de laatste planperiode, die zal lopen van 2021 tot 2027, worden vastgesteld. Aan het eind van deze periode moeten alle doelen in beginsel gehaald zijn, al is niet zeker of dat haalbaar is.

...
EU Rechtspraak - 30 maart 2023

Is het uitlenen van een e-book te vergelijken met dat van een papieren boek?

In deze zaak beargumenteert Advocaat-Generaal Szpunar dat het uitlenen van een e-book te vergelijken is met het uitlenen van een traditioneel, papieren boek. Dit is relevant voor gemeenten en provincies aangezien zij taken en verantwoordelijkheden hebben in de bibliotheekfunctie.

...
EU Rechtspraak - 23 maart 2023

Mogen langdurig ingezeten derdelanders verplicht worden een inburgeringsexamen te behalen?

In deze zaak gaat het Hof in op de verplichting voor in Nederland langdurige ingezeten derdelanders om een inburgeringsexamen te behalen. Het Hof oordeelt dat de wijze waarop aan deze verplichting uitvoering wordt gegeven de verwezenlijking van de doelen van de Europese richtlijn over langdurig ingezetenen niet in gevaar mag brengen.

...
EU Rechtspraak - 23 maart 2023

Wanneer moet een onderzoeksdossier in een niet-nakomings­procedure openbaar worden gemaakt?

In het arrest LPN-Europese Commissie staat de vraag centraal of de Europese Commissie verplicht is om het onderzoeksdossier in een niet-nakomingsprocedure openbaar te maken. Dit vraagstuk kan voor decentrale overheden van belang zijn wanneer zij zelf betrokken zijn in een niet-nakomingsprocedure en bijvoorbeeld particulieren documenten over de vermeende niet-nakoming van Europees recht door die decentrale overheid zouden willen opvragen bij de Commissie.

...
Nieuws - 14 oktober 2019

EU-landbouwbeleid: de huidige stand van zaken

Het EU-landbouwbeleid wordt hervormd. Het is nog niet duidelijk wat voor invulling het zogeheten Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat krijgen, maar het Commissievoorstel voor het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK) bevat in ieder geval een pakket aan bezuinigingen.