...
EU Recht en beleid - 11 september 2023

Klachtprocedure

De klachtprocedure is een route die gevolgd kan worden wanneer het vermoeden bestaat dat er sprake is van onrechtmatig verleende steun. Deze procedure betreft echter een zwaar middel en is alleen ontvankelijk wanneer de steun niet is aangemeld bij de Europese Commissie.

...
EU Recht en beleid - 25 juli 2023

Steun voor het MKB of KMO

Binnen het staatssteunrecht neemt steun voor midden- en kleinbedrijven (MKB’s) een centrale rol in. Hierdoor kunnen decentrale overheden die steun aan MKB’s verlenen diverse vrijstellingen benutten.

...
EU Recht en beleid - 17 april 2024

Kennisgevingsprocedure

Decentrale overheden, die steun verlenen onder toepassing van een vrijstellingsverordening, hoeven die steun niet bij de Europese Commissie te melden.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Procedures staatssteun

Als een steunmaatregel aan alle staatssteuncriteria voldoet, is er sprake van staatssteun. Decentrale overheden dienen deze in beginsel te melden bij de Europese Commissie, tenzij één van de vrijstellingsmogelijkheden van toepassing is.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Meldingsplicht

Als decentrale overheden regelgeving niet notificeren, dan moeten zij deze in bepaalde gevallen melden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dit geldt voor nieuwe, gewijzigde of ingetrokken dienstregelgeving, die rechtstreeks de toegang tot of de uitoefening van een dienstactiviteit regelt.

...
EU Recht en beleid - 28 mei 2024

Administratieve samenwerking via het IMI-systeem

Voor een goede werking van de interne markt voor de verlening van diensten is een administratieve samenwerking tussen lidstaten van wezenlijk belang. Om die reden is het Interne Markt Informatie (IMI)- Systeem in het leven geroepen. Op deze pagina vindt u informatie over dit systeem, het contactpunt en de verschillen met het Dienstenloket.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Notificeren

Wanneer een decentrale overheid sinds 2010 nieuwe regels en wetten maakt of bestaande regels en wetten wijzigt, moet zij nagaan of deze wetgeving onder de reikwijdte van de Dienstenrichtlijn valt.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Selectieprocedure bij schaarste

Vergunningen waarvan niet een onbeperkt aantal kan worden verleend, noemt men schaarse vergunningen. Op deze pagina leest u meer over deze vergunningen, natuurlijke en beleidsmatige schaarste en de bijbehorende selectieprocedure.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Voorschriften Vergunningstelsels

Decentrale overheden moeten bij het opstellen van vergunningstelsels rekening houden met meerdere dingen.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Vergunningstelsels en eisen

De Dienstenrichtlijn heeft als doel het gemakkelijker te maken voor dienstverleners om zich in een andere EU-lidstaat te vestigen of daar diensten aan te bieden. Om dat te bereiken moet belemmerende regelgeving verdwijnen en moeten administratieve lasten en hoge kosten voor dienstverleners worden weggenomen.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Dienstenrichtlijn & Diensten van algemeen belang

Diensten van algemeen belang vallen soms wel en in andere gevallen niet onder de Dienstenrichtlijn. Het is daarom van belang dat decentrale overheden kunnen bepalen of de Dienstenrichtlijn al dan niet van toepassing is.

...
EU Recht en beleid - 21 april 2023

Staatssteun

Overheden mogen in principe geen financiële steun aan ondernemingen verlenen, omdat deze vaak de concurrentie vervalst.