...
EU Recht en beleid - 17 juni 2024

Netwerken en platforms over digitalisering

De Europese Unie zit middenin de Digital Decade. Om decentrale overheden te ondersteunen in hun digitale doeleinden, heeft Kenniscentrum Europa Decentraal deze lijst samengesteld met verschillende projecten, netwerken en platforms die met digitalisering bezig zijn.

...
EU Recht en beleid - 3 juni 2024

Digi-diensten

Op deze pagina vindt u een overzicht van alle diensten die Kenniscentrum Europa Decentraal aanbiedt rond het thema Digitale Overheid.

...
Praktijkvraag - 20 december 2023

Wat betekenen de afspraken van de EU over de herplaatsing van asielzoekers voor onze gemeente?

Voor een gebiedsontwikkelingsproject willen wij een inschatting maken van het aantal (sociale) woningen dat nodig is in onze gemeente. Daarvoor is het onder andere van belang om te weten wat de instroom van asielzoekers de komende jaren zal zijn. Klopt het dat de EU afspraken heeft gemaakt over de herplaatsing van asielzoekers binnen de EU? Wat betekent dit voor onze gemeente?

...
Nieuws - 11 december 2023

Overeenstemming na 36 uur debat: akkoord AI Verordening tussen Raad, Parlement en Commissie

Na drie dagen intense onderhandeling, hebben het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie een voorlopig politiek akkoord bereikt over een serie aan uniforme voorwaarden voor artificiële intelligentie (AI) in de gehele EU. Met dit akkoord van 9 december 2023, dat het Commissievoorstel op verscheidene punten wijzigt, versterkt de EU de wens om te komen tot een mondiale standaard van AI regulering.

...
EU Rechtspraak - 22 februari 2024

Autoriteiten die toezicht houden op de verwerking van persoonsgegevens moeten beslissingen daarover nemen in de vorm van een besluit waartegen bezwaar mogelijk is

Richtlijn 2016/680 verzekert de legitieme verwerking van persoonsgegevens bij juridische onderzoeken en strafrechtelijke vervolging. Vanwege de gevoelige aard van deze gegevens, kunnen betrokkenen hun recht van inzake en recht om in beroep te gaan tegen de verwerking niet direct uitoefenen naar de verwerker. In plaats daarvan, gaat dit via een toezichthouder. Maar maakt de toezichthouder een juridisch bindend besluit als deze de rechten van een betrokkene uitoefent? En heeft de betrokkene de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen dit besluit? Onder meer deze vragen worden behandeld in deze zaak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

...
Nieuws - 11 december 2023

Raad en Parlement bereiken akkoord over veiligheidseisen voor digitale producten

Op 30 november 2023 bereikten de Raad van de EU en het Europees Parlement een akkoord over de voorgestelde Cyberweerbaarheidsverordening. Slimme apparaten worden populairder, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. De Cyberweerbaarheidsverordening moet zorgen voor een betere cyberbeveiliging van digitale producten.

...
Nieuws - 27 november 2023

Europese Raad bereikt standpunt over amendement cyberveiligheidsverordening

De Europese Raad van de Europese Unie is akkoord met het voorgestelde amendement van de cyberveiligheidsverordening. De Europese Commissie wil deze verordening wijzigen om certificeringsschema voor ‘beheerde beveiligingsdiensten’ vast te leggen. De Raad heeft er nog voor gezorgd dat de wijzigingen beter aansluiten bij bestaande wetgeving, zoals de NIS2.

...
Nieuws - 6 november 2023

Terugblik Webinar Europese ontwikkelingen rondom cyberveiligheid

Op 1 november 2023 organiseerde KED in samenwerking met de VNG een webinar over de Europese ontwikkelingen rondom cyberveiligheid. Onder leiding van moderator Barend Tensen (KED), gingen de panelleden Iris Meerts (burgermeester Wijk bij Duurstede en cyberburgemeester), Kato Vierbergen (VNG) en Martin Herz (KED) in gesprek.

...
Nieuws - 6 november 2023

ComPAct: maatregelen om decentrale overheden te ondersteunen

De Europese Commissie heeft op 25 oktober 2023 ComPAct gepubliceerd: de Mededeling over de versterking van de Europese bestuurlijke ruimte. ComPAct is de eerste set maatregelen van de Commissie om decentrale overheden in heel Europa te ondersteunen.