...
Nieuws - 30 oktober 2023

Richtlijn intelligente transportsystemen aangenomen

De nieuwe ITS-richtlijn is goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. Deze Richtlijn vervangt Richtlijn 2010/40 en heeft de verduurzaming van vervoer en verbetering van routeplanners tot doel.

...
Nieuws - 16 oktober 2023

Geld voor opvang en integratie van vluchtelingen wordt goed gebruikt

Sinds de inval van Rusland heeft de EU bijna vijf miljoen vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Om hen te helpen heeft de EU in 2021 €17 miljard vrijgemaakt met de zogenaamde Cohesion’s Action for Refugees in Europe (CARE) packages. Inmiddels is al €1.3 miljard hiervan ingezet

...
Praktijkvraag - 11 oktober 2023

Hoe zal de NIS2-richtlijn effect hebben op Nederlandse decentrale overheden?

Wij beginnen steeds meer te horen over de NIS2-richtlijn. Graag zouden wij iets meer weten over de algemene inhoud van deze richtlijn en wat het gaat betekenen voor onze organisatie. Zouden we hier een beknopte uitleg over kunnen krijgen?

...
Nieuws - 9 oktober 2023

Meer auto-oplaadpunten en meer tankmogelijkheden voor alternatieve brandstoffen in de EU

Op 12 oktober 2023 wordt de EU-verordening voor alternatieve brandstoffen van kracht. Dit versnelt de uitrol van de oplaadinfrastructuur voor elektrische auto’s en vrachtwagen en de tankplaatsen voor voertuigen die aangedreven zijn met alternatieve brandstoffen, zoals waterstof en biofuel. Het doel van de verordening is om de CO2-uitstoot van het wegvervoer in de Europese Unie op korte termijn significant te verminderen.

...
Nieuws - 9 oktober 2023

Consultatie: Cyberbeveiligingscertificering van ICT-producten en -diensten

De Europese Commissie vraagt om feedback over een regeling voor cyberbeveiligingscertificering. Hiermee worden regels opgesteld voor het evalueren en certificeren van ICT-producten en -diensten op het gebied van cybersecurity. De deadline voor feedback is 31 oktober 2023.

...
Nieuws - 2 oktober 2023

Chipverordening en Data Governance Verordening van kracht

In de afgelopen twee weken zijn er twee nieuwe verordeningen in werking getreden op het gebied van digitalisering: de Europese Chipsverordening en de Data Governance Verordening. Decentrale overheden kunnen mogelijk gevolgen ondervinden van deze nieuwe regels.

...
Nieuws - 2 oktober 2023

Digital Decade: lidstaten goed op weg, maar er blijven uitdagingen

Op 27 september 2023 heeft de Europese Unie het eerste rapport over de staat van ‘The Digital Decade’ gepubliceerd. Hierin wordt gekeken of de EU op koers ligt voor het behalen van de doelen uit het Digital Decade Policy Programme 2030.

...
Nieuws - 25 september 2023

Europese regelgeving over digitalisering van kortetermijnverhuur

Kortetermijnverhuur wordt steeds populairder door online platforms als Airbnb en Booking.com. Deze kortetermijnverhuur heeft voordelen voor het toerisme in een regio, maar zorgt ook voor krapte op de woningmarkt. Decentrale overheden willen kortetermijnverhuur daarom aan banden leggen, maar daarvoor gelden in de EU en in Nederland verschillende regels. Met een nieuwe verordening over kortetermijnverhuur moeten de regels geharmoniseerd worden en moet er voor het uitwisselen van gegevens over kortetermijnverhuur een digitaal toegangspunt worden opgezet.

...
EU Recht en beleid - 3 juni 2024

Connectiviteit

Connectiviteit speelt een grote rol in de Europese ambities rondom digitalisering. Om te zorgen dat de EU als een sterk en eensgezind blok kan functioneren is een snelle en hoogwaardige connectiviteit van belang. Decentrale overheden spelen een grote rol in het realiseren van deze Europese doelen. Een groot deel van het uitvoeren van de wetgeving komt namelijk bij gemeenten en provincies terecht, zoals de uitrol van breedbandnetwerken.

...
EU Recht en beleid - 30 mei 2024

Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren

De digitalisering van de samenleving gaat in een hoog tempo, ook in Nederland. Niet alle burgers en bedrijven komen op hetzelfde tempo mee, waarbij publieke waarden in het gedrang kunnen komen. Daarom presenteerde de staatssecretaris eind 2022 de Werkagenda Waardengedreven Digitalisering. Dit bevat vijf programmalijnen: Meedoen, Vertrouwen, Regie op het digitale leven, waardengedreven en Open Digitale overheid en versterken digitale samenleving in Caribisch deel van het Koninkrijk.