...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Voorbereiding aanbesteding

Een aanbesteding moet zorgvuldig worden voorbereid. Zo kan er een maximaal resultaat bereikt worden. Daarnaast is goede voorbereiding belangrijk om te voorkomen dat er tijdens de aanbestedingsprocedure nog wijzigingen moeten worden doorgevoerd, er achteraf geconcludeerd moet worden dat een verkeerde aanbestedingsprocedure is gekozen of er een heraanbesteding moet plaatsvinden.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Samenwerking

Decentrale overheden werken vaak samen bij aanbestedingen. Hierbij speelt het Europese aanbestedingsrecht ook een rol. Voor de toepassing van het aanbestedingsrecht maakt het geen verschil of de opdrachtnemer privaat dan wel publiek is. Het aanbestedingsrecht kent wel een aantal uitzonderingen. Hier kunt u meer over lezen op onderstaande pagina.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Percelen

Decentrale overheden mogen opdrachten apart aanbesteden door ze te verdelen in percelen (artikel 46 lid 1 Richtlijn 2014/24). In artikel 1.5 lid 3 van de Aanbestedingswet 2012 is hier zelfs een verplichting voor opgenomen: “Een aanbestedende dienst of een speciale-sectorbedrijf deelt een opdracht op in meerdere percelen, tenzij hij dit niet passend acht, in welk geval de aanbestedende dienst of het speciale-sectorbedrijf dit motiveert in de aanbestedingsstukken”.

Op deze pagina kunt u meer lezen over percelen en het bepalen van de waarde van opdrachten.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Splitsen en clusteren

Aanbestedende diensten kunnen er in bepaalde gevallen voor kiezen overheidsopdrachten te splitsen of juist te clusteren. Wat houdt dit precies in? Het splitsen van overheidsopdrachten wil zeggen dat deze wordt opgedeeld in verschillende, kleinere onderdelen (percelen) die afzonderlijk kunnen worden gegund aan inschrijvende partijen. Deze percelen vormen samen het geheel van één overheidsopdracht. Het clusteren van opdrachten wil zeggen dat meerdere opdrachten worden samengevoegd tot één grotere overheidsopdracht die kan worden gegund aan één inschrijver. Op deze pagina leest u hier meer over.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Hoe staan de aanbestedingsregels tegenover gemeentelijke samenwerkingsvormen?

Zes gemeenten besluiten een gezamenlijke server te kopen en deze bij één gemeente te plaatsen. Vervolgens kunnen de andere gemeentes daarvan gebruik maken middels een nieuw aan te leggen datanetwerk. De gemeenten werken dus samen, maar hebben nog geen juridische status voor de samenwerking.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Is een eis voor het inzetten van werklozen bij een aanbesteding geoorloofd?

Onze gemeente heeft bij het aanbesteden van het beheer van de parkeergarages in de offerteaanvraag aangegeven dat tot 20% van het in te zetten personeel werklozen dienen te zijn. Wanneer aan dit percentage niet wordt voldaan, moet dit worden gemotiveerd. Kan ik een dergelijke eis stellen? Zo ja, welk percentage is dan toegestaan?

...
EU Recht en beleid - 6 april 2023

Dwingende spoed

In de voorbereiding van een opdracht kunnen zich situaties voordoen die een aanbestedende dienst niet heeft voorzien. Gemeenten, provincies en waterschappen hoeven in het geval van deze dwingende spoed de termijnen voor bepaalde procedures niet in acht te nemen. Het betreft de termijnen die gelden voor de openbare of de niet-openbare aanbestedingsprocedure of voor de onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. Een voorwaarde hiervoor is wel dat er sprake is van onvoorzienbaarheid van de omstandigheden voor de aanbestedende dienst en dat deze aanbestedende dienst geen verwijt kan worden gemaakt.

...
EU Rechtspraak - 28 februari 2023

Kan er later worden aangesloten bij een niet ondertekende raamovereenkomst?

Op 19 december 2018 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie prejudiciële vragen beantwoord over het uitbreiden van een gesloten raamovereenkomst naar andere aanbestedende diensten. In het hieronder besproken arrest bepaalde het Hof dat het mogelijk is om raamovereenkomsten uit te breiden naar aanbestedende diensten die niet direct betrokken waren bij een oorspronkelijke overeenkomst, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Mogen er voorwaarden worden gesteld aan een inbesteding?

Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs uitspraak gedaan in een Litouwse zaak, die ging over de vraag of een lidstaat voorwaarden mag stellen aan een inhousetransactie (quasi-inbesteding). In dit EUrrest wordt besproken waarom het Hof tot de conclusie komt dat dergelijke voorwaarden niet in strijd zijn met de Europese aanbestedingsrichtlijn.