...
Nieuws - 21 januari 2022

Gemeenten kunnen WiFi4EU-voucher inleveren

Heeft uw gemeente een WiFi4EU-voucher en wilt u deze verzilveren? In een korte video heeft de Europese Commissie in drie simpele stappen geïntroduceerd hoe uw gemeente succesvol een gratis wifi-hotspot kan aanleggen via de voucher. 

...
Nieuws - 11 januari 2022

Interview met wethouder Guido Rink over Artificial Intelligence

Europa decentraal ging met wethouder Guido Rink het gesprek aan over Artificial Intelligence (AI). Hij benoemt de kansen van AI voor decentrale overheden en vertelt over het adviesrapport dat hij heeft geschreven voor het Comité van de Regio’s.

...
Nieuws - 29 november 2021

ITEM Grenseffecten­rapportage 2021: effect op crisisbeheer en gezondheidszorg

Hoe staat het met de samenwerking in Europese grensregio’s? De nieuwe Grenseffectenrapportage van ITEM geeft antwoord op die vraag. De rapportage van dit jaar bestaat uit vier dossiers: met name de bevindingen in grensoverschrijdende crisisbeheer en gezondheidszorg zijn voor decentrale overheden relevant.

...
Nieuws - 22 november 2021

Digitale transformatie: EU boekt vooruitgang maar investeringen zijn nodig

De resultaten van de digitale prestaties van EU-lidstaten in 2020 zijn bekendgemaakt: investeringen zijn hard nodig voor de Europese digitale transformatie maar alle lidstaten hebben vooruitgang geboekt. Nederland blijft een van de koplopers en dat betekent goed nieuws voor decentrale overheden.

...
Nieuws - 1 november 2021

Gecoördineerd EU-plan in strijd tegen cyberaanvallen

De Raad heeft conclusies aangenomen over de Europese gezamenlijke cybereenheid en aangegeven hoe het beleid rond EU cybersecurity verder ontwikkeld kan worden. Dit beleid is belangrijk voor decentrale overheden, omdat zij steeds vaker slachtoffer worden van cybercriminaliteit.

...
Nieuws - 8 oktober 2021

Standpunt Raad van de EU over Data Governance Act

De Raad van de EU is het onlangs eens geworden over een onderhandelingsmandaat voor de Data Governance Act: een verordening die het delen van data in de EU gemakkelijker en veiliger moet maken. De regels uit de verordening hebben ook impact op decentrale overheden.

...
Nieuws - 27 september 2021

Path to the Digital Decade: digitale transformatie van de Europese Unie

De Europese Commissie presenteerde tijdens de Staat van de Unie de Path to the Digital Decade, een concreet beleidsplan om voor 2030 de digitale transformatie van de Europese samenleving en economie tot stand te brengen. Voor decentrale overheden zijn de plannen van de Commissie van groot belang.

...
Nieuws - 20 september 2021

Artificial Intelligence in de Europese Unie

Veel decentrale overheden maken gebruik van Artificial Intelligence (AI). Ook voor de Europese Commissie is AI een belangrijk agendapunt. Zij wil bijvoorbeeld de technologie reguleren. In dit nieuwsbericht leest u meer over belangrijke Europese ontwikkelingen op het gebied van AI.