...
EU Recht en beleid - 12 februari 2024

Aanbestedingsregels

Decentrale overheden krijgen te maken met aanbestedingsregels zodra de drempelbedragen overschreden worden. De drie aanbestedingsrichtlijnen en de Aanbestedingswet 2012 regelen dit en hebben als doel het stimuleren van vrije en eerlijke concurrentie. De praktische uitwerking wordt verder geregeld door de ARW en de Gids Proportionaliteit.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Jurisprudentie

In het aanbestedingsrecht heeft een aanbestedende dienst te maken met het Hof van Justitie van de EU, dat exclusief bevoegd is om uitspraken te doen over de interpretatie van EU-recht, nationale civiele rechters en de Commissie van Aanbestedingsexperts, die niet-bindende adviezen geeft. De Europese Commissie kan ook een inbreukprocedure starten.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Gids Proportionaliteit

De Gids Proportionaliteit licht de praktische uitwerking van het proportionaliteitsbeginsel toe door middel van voorschriften en antwoorden op veelgestelde vragen. De Gids vult de Aanbestedingswet 2012 aan en gaat in op alle fasen van het aanbestedingsproces. Aanbestedende diensten moeten altijd rekening houden met de voorschriften van de Gids.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Prijsvragen

Decentrale overheden kunnen bij aanbestedingsprocedures prijsvragen en competities uitschrijven. Dit houdt in dat de aanbestedende dienst meerdere deelnemers plannen of ontwerpen laat indienen om één of meer van deze plannen of ontwerpen door een jury te laten selecteren als ‘beste’. Prijsvragen kunnen alleen worden toegepast bij opdrachten voor diensten.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Mkb

Er bestaan Europese en Nederlandse maatregelen om de toegang van midden- en kleinbedrijven tot aanbestedingen te bevorderen, zoals het verminderen van administratieve belasting, het motiveren van een verdeling in percelen en een beperking van de eisen van deelname. Ook zijn er Europese structuurfondsen die het doel hebben de concurrentiekracht van het mkb te verbeteren.

...
EU Recht en beleid - 3 juni 2024

INSPIRE-richtlijn

Wat heeft de EU met geografische gegevens te maken? En hoe worden deze gegevens precies gedeeld? Op deze pagina komen onder meer het Europees en Nederlands beleid inzake geografische data aan bod. Verder wordt er uiteengezet wat decentrale overheden met het delen van ruimtelijke gegevens te maken hebben.

...
EU Recht en beleid - 3 juni 2024

E-commerce

De technologie verandert snel. Dit geldt ook voor onze manier van handelen. De handel speelt zich inmiddels veelal elektronisch af: e-commerce. Al vroeg trad daarom de Richtlijn inzake elektronische handel in werking. In 2020
zijn er nieuwe voorstellen gedaan voor de elektronische handel, in de vorm van de Digital Services Act en de Digital Markets Act. Op deze pagina vindt u meer informatie over het Europese beleid voor e-commerce en wat dat betekent voor Nederlandse decentrale overheden.

...
EU Recht en beleid - 3 juni 2024

Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid gaat erover dat digitale diensten door iedereen te gebruiken zijn: even goed voor mensen met én zonder handicap. Gebruikers die doof, blind of autistisch zijn of bijvoorbeeld een motorische beperking hebben, kunnen moeite hebben met het begrijpen en gebruiken van websites of mobiele applicaties. Dit brengt ook verplichtingen voor decentrale overheden met zich mee.

...
EU Recht en beleid - 3 juni 2024

Elektronische handtekening

Een elektronische handtekening is een digitale vervanger van de handgeschreven handtekening. Het wordt ook wel e-handtekening of digitale handtekening genoemd. Met een elektronische handtekening kunnen digitale stukken worden ondertekend. Denk hierbij aan PDF-documenten. Een elektronische handtekening is handig voor het ondertekenen van facturen, contracten en rapporten. Er zijn verschillende typen elektronische handtekeningen. Zo kan een handgeschreven handtekening ingescand worden en worden toegevoegd aan een document. Maar er zijn ook handtekeningen die een sterkere beveiliging hebben zodat vervalsing van het document of de handtekening ingewikkelder is. Lees op onderstaande pagina wat uw decentrale overheid hiermee te maken heeft.

...
EU Recht en beleid - 26 maart 2024

Elektronische identiteit

eIDAS staat voor Electronic Identities and Trust Services en omvat elektronische identificatiemiddelen. Via eIDAS kunnen inwoners uit andere Europese landen met hun nationale inlogmiddel ook inloggen bij Nederlandse overheden. Iemand uit België kan zich hierdoor bij verhuizing naar Nederland online inschrijven en inloggen bij de Nederlandse gemeente. Daarnaast kan eIDAS ook gebruikt worden voor aanbestedingen. Via eIDAS kunnen Europese burgers en bedrijven digitaal zaken regelen met hun nationale eID.

...
EU Recht en beleid - 26 maart 2024

Digital Decade

Een digitaal paspoort, de macht van techreuzen of de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. De digitalisering van de samenleving brengt wereldwijde kansen en uitdagingen met zich mee. Maar hoe gaat de Europese Unie hiermee om? In dat kader presenteerde de Europese Commissie in maart 2021 een visie en strategie voor de digitale transformatie van Europa in de periode tot 2030. Dit plan, ook wel de Digital Decade genoemd, heeft als doel om de komende jaren het ‘digitale decennium’ van Europa te maken.

...
EU Recht en beleid - 3 juni 2024

Vrij verkeer niet-persoonsgebonden gegevens

De Verordening betreffende vrij verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens zorgt ervoor dat deze gegevens vrij tussen de lidstaten kunnen stromen. Sinds 28 mei 2019 is deze verordening in werking en verwijdert het de obstakels voor het vrij verkeer van niet-persoonsgegevens tussen de lidstaten. Dit draagt bij aan de totstandkoming van de digitale interne markt. Op onderstaande pagina leest u meer over deze verordening en de betekenis hiervan voor decentrale overheden.