...
EU Recht en beleid - 3 juni 2024

Chips

De digitale transformatie heeft geleid tot meer behoefte aan chips. Chips zijn essentiële bouwstenen voor digitale producten zoals smartphones en laptops. Sinds 2020 is er een wereldwijd tekort aan chips. Het tekort aan chips heeft grote gevolgen. Denk aan prijsstijgingen en lange levertijden. Het gaat om producten die ook door decentrale overheden worden gebruikt of ingekocht. Het tekort kan ervoor zorgen dat decentrale overheden risico lopen op een achterstand bij het behalen van hun digitale doelstellingen.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Voorbehouden opdrachten

Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet. Het doel daarvan is om mensen met arbeidsvermogen die vallen onder die doelgroep toe te leiden naar werk. Binnen het aanbestedingsrecht bestaat op grond van artikel 20 Richtlijn 2014/24 de mogelijkheid om opdrachten voor te behouden aan sociale werkplaatsen die maatschappelijk en professionele integratie van gehandicapten of kansarmen tot hoofddoel hebben. De reden voor gemeenten om opdrachten voor te behouden aan dergelijke werkplaatsen, programma’s of ondernemingen ligt in het feit dat dit het makkelijker voor hen maakt om opdrachten te verwerven. De mogelijkheid tot een voorbehouden opdracht draagt bij aan het vergroten van de werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze pagina vindt u meer informatie over SW-bedrijven en voorbehouden opdrachten.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Open house

Gemeenten zijn sinds januari 2015 verantwoordelijk voor de inkoop van jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Voor de inkoop in het sociaal domein, ter uitvoering van de Jeugdwet, de Participatiewet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, wordt het open house-model soms toegepast. Dit model biedt een mogelijkheid om naast een klassieke overheidsopdracht, inbesteden of subsidie invulling te geven aan de publieke zorgtaak. Op deze pagina kunt u meer lezen over het open house-model en de toepassing hiervan.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Sociaal domein en aanbesteden

Gemeenten kunnen met aanbestedingsregels te maken hebben bij uitvoering van hun taken in het kader van het sociaal domein. Op deze pagina leest u meer daarover en hoe het aanbestedingsrecht komt kijken bij subsidieverlening, sociale en andere specifieke diensten en meer.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Gebiedsontwikkeling

Op deze pagina worden de verschillende vormen van samenwerking bij gebiedsontwikkeling uiteen gezet. Ook wordt ingegaan op Europese aanbestedingsregels betreffende geïnstitutionaliseerde PPS-verbanden.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Gunningscriteria

Nadat de aanbestedende dienst heeft bepaald of inschrijvers aan de uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen voldoen kan de aanbestedende dienst bepalen welke inschrijver het beste aanbod heeft gedaan. Alvorens over te gaan tot gunning, dient de aanbestedende dienst de gunningscriteria op te stellen. Op deze pagina wordt uitgelegd waar de aanbestedende dienst in ieder geval op moet letten bij het opstellen en toepassen van de gunningscriteria.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Uitsluitingsgronden

Voor deelname aan overheidsopdrachten gelden strikte voorwaarden op basis waarvan ondernemers kunnen worden uitgesloten van deelname. Aan de hand van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument en onder meer de Gedragsverklaring Aanbesteden kunnen decentrale overheden controleren of ondernemers moeten worden uitgesloten. Zo wordt gewaarborgd dat gemeenten, provincies en waterschappen zaken doen met betrouwbare ondernemers. Op deze pagina wordt uitgelegd welke uitsluitingsgronden er zijn.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Aankondigen en bekendmaken

Wanneer de waarde van een overheidsopdracht boven de Europese drempelbedragen uit komt, moet de aanbestedende dienst behoudens uitzonderingen de voorgenomen opdracht en de gunning ervan aankondigen. Deze opdrachten moeten via een transparante procedure worden aanbesteed, waarvoor bepaalde eisen gelden. Het doel van een aankondiging vooraf is om duidelijk te maken aan de markt dat de aanbestedende dienst voornemens is om een opdracht te gunnen en om marktpartijen uit te nodigen om mee te doen aan de procedure. Het doel van de aankondiging na afloop van de aanbesteding, is om kenbaar te maken of en zo ja aan welke onderneming de opdracht is gegund. Dit is mede van belang in het kader van de rechtsbescherming. Op deze pagina leest u meer over de verschillende manieren van aankondiging en bekendmaken, evenals over de plaatsing en motivering hiervan.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

E-aanbesteden

Elektronisch aanbesteden, ofwel e-aanbesteden, houdt in dat overheden tijden een aanbestedingsprocedure gebruikmaken van op ICT-technologie gebaseerde communicatie- en verwerkingsprocessen. De verschillende fases van een aanbestedingsprocedure, zoals de bekendmaking van een aankondiging, het verstrekken van aanbestedingsdocumenten en het indienen van inschrijvingen, dienen elektronisch te worden doorlopen. Als het gaat om e-aanbesteden wordt er ook wel eens gesproken over digitaal aanbesteden. Op deze pagina wordt verder ingegaan op de verplichting tot e-aanbesteden en op de regels omtrent e-factureren.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Concessies

Anders dan bij klassieke overheidsopdrachten is er bij concessieopdrachten sprake van een opdracht tot de uitvoering van werken of diensten, waarbij een deel van de tegenprestatie die de uitvoerende instantie ontvangt, bestaat uit het recht om het werk of de dienst te exploiteren. De ondernemer krijgt het exclusieve recht om die bepaalde activiteit te verrichten. Lees verder op deze pagina.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Werk, levering of dienst

De Europese aanbestedingsrichtlijnen maken onderscheid tussen drie verschillende soorten overheidsopdrachten: voor werken, leveringen en diensten. Het is belangrijk om dit verschil te maken, omdat de hoogte van het drempelbedrag verschilt. De drempelwaarde voor werken ligt namelijk hoger dan die voor diensten en leveringen. Op deze pagina wordt hier verder op in gegaan en geven we een aantal praktische voorbeelden van de classificatie van overheidsopdrachten.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Splitsen en clusteren

Aanbestedende diensten kunnen er in bepaalde gevallen voor kiezen overheidsopdrachten te splitsen of juist te clusteren. Wat houdt dit precies in? Het splitsen van overheidsopdrachten wil zeggen dat deze wordt opgedeeld in verschillende, kleinere onderdelen (percelen) die afzonderlijk kunnen worden gegund aan inschrijvende partijen. Deze percelen vormen samen het geheel van één overheidsopdracht. Het clusteren van opdrachten wil zeggen dat meerdere opdrachten worden samengevoegd tot één grotere overheidsopdracht die kan worden gegund aan één inschrijver. Op deze pagina leest u hier meer over.