...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Concessies

Anders dan bij klassieke overheidsopdrachten is er bij concessieopdrachten sprake van een opdracht tot de uitvoering van werken of diensten, waarbij een deel van de tegenprestatie die de uitvoerende instantie ontvangt, bestaat uit het recht om het werk of de dienst te exploiteren. De ondernemer krijgt het exclusieve recht om die bepaalde activiteit te verrichten. Lees verder op deze pagina.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Toegang derde landen tot Europese aanbestedingen

Nederlandse decentrale overheden hoeven in derde landen (dus buiten de EU) gevestigde dienstverleners en aannemers niet tot aanbestedingen toe te laten. Er zijn echter wel uitzonderingen hierop. Zo moeten aanbieders en goederen die afkomstig zijn uit landen die lid zijn van de GPA (Government Procurement Agreement) en waarbij het gaat om opdrachten boven de drempelwaarde worden toegelaten. Daarnaast moeten decentrale overheden goederen en diensten toelaten, als dit is bepaald in een bilateraal handelsakkoord tussen de EU en het land in kwestie. Lees meer op deze pagina.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Overheidsopdracht

De centrale vraag binnen het aanbestedingsrecht is of een voorgenomen aankoop of inkoop van goederen, werken of diensten is aan te merken als een overheidsopdracht. In dat geval bestaat er namelijk een aanbestedingsplicht. Hieronder leest u meer over de kenmerken van een overheidsopdracht.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Subsidie of overheidsopdracht

Aanbestedende diensten worstelen vaak met de vraag of zij te maken hebben met een subsidie of een overheidsopdracht die aanbesteed moet worden. Beantwoording van deze vraag is relevant voor de toepassing van de (Europese) aanbestedingsregels. Daarom worden op deze pagina de definities en kenmerken van beiden gegeven. Vervolgens wordt ingegaan op het onderscheid en beantwoorden we diverse vragen.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Accountantscontrole op rechtmatigheid van aanbestedingen

Elk jaar neemt een externe accountant de financiën van de gemeente door om een controleverklaring inzake getrouwheid en rechtmatigheid van de jaarrekening of andere financiële overzichten te verstrekken. Op deze pagina leest u meer over de accountantscontrole en de meest voorkomende valkuilen.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Aanbestedingsreglement Werken 2016

De procedures voor aanbesteedde overheidsopdrachten zijn in het Aanbestedingsreglement Werken 2016 (ARW) beschreven. De toepassing hiervan is verplicht bij aanbestedingen voor werken onder de drempelwaarde volgens het ‘pas-toe-of-leg-uit-beginsel’. Het ARW vult de Aanbestedingswet 2012 aan met regels voor de nationale en Europese procedure.

...
Nieuws - 12 december 2022

KED legt uit: Contractduur en waardebepaling

Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat Contractduur en waardebepaling hierin centraal.

...
Praktijkvraag - 4 december 2023

Moet onze gemeente de inkoop van goederen en diensten rondom de opvang van vluchtelingen aanbesteden?

Als gevolg van de vluchtelingenstroom die naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne op gang is gekomen wordt momenteel een groot aantal vluchtelingen onder de EU-lidstaten verdeeld. Gemeenten in Nederland hebben een verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen. Ook onze gemeente biedt opvang voor vluchtelingen aan. Moet onze gemeente goederen en diensten die zij inkoopt voor de opvang van vluchtelingen Europees aanbesteden en kunnen wij hierbij gebruik maken van een versnelde procedure of dwingende spoed?

...
Nieuws - 20 november 2023

Europese drempelbedragen voor aanbesteden 2024-2025 gepubliceerd

De Europese Commissie heeft nieuwe drempelbedragen voor Europese aanbestedingen gepubliceerd. Als de geraamde waarde van een opdracht gelijk is aan of meer is dan het nieuwe drempelbedrag, moeten decentrale overheden vanaf 1 januari 2024 deze opdracht Europees aanbesteden.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Moeten ondernemers uit het VK toegelaten worden tot de Europese aanbestedingsprocedures?

Ons samenwerkingsverband van gemeenten koopt voor drie gemeenten werken, leveringen en diensten in. Ons samenwerkingsverband is aanbestedingsplichtig. Incidenteel ontvangen wij bij Europese aanbestedingsprocedures inschrijvingen van ondernemers uit het VK. Moeten wij die ondernemers uit het VK blijven toelaten tot Europese aanbestedingsprocedures nu het VK de Europese Unie heeft verlaten? Wat is hierover afgesproken in de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK?

...
Nieuws - 23 januari 2023

KED legt uit: Subsidie of opdracht

Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat Subsidie of opdracht hierin centraal.

...
Nieuws - 24 april 2023

KED legt uit: CPV-codes

Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat het onderwerp CPV-codes hierin centraal.