...
Nieuws - 28 oktober 2019

Gemeenten verantwoordelijk voor inburgering, wat gaat er veranderen?

De nieuwe Wet inburgering 2021 zal de overheidsverantwoordelijkheid voor inburgering gaan uitbreiden en decentraliseren. In het huidige stelsel liggen veel verantwoordelijkheden, zoals het vinden van een inburgeringscursus, bij inburgeraars zelf.

...
Nieuws - 21 oktober 2019

Comité van de Regio’s adviseert: voorlopig geen herziening van aanbestedingsrichtlijnen

Het Europese Comité van de Regio’s is van mening dat de toekomstige Europese Commissie de aanbestedingsrichtlijnen voorlopig niet hoeft te herzien. De toepasselijke regelgeving is volgens het Comité te jong om nu al te vernieuwen en (decentrale) overheden hebben veel tijd en geld geïnvesteerd in het implementeren van de regels.

...
Nieuws - 21 oktober 2019

Recente uitspraken uit de aanbestedingspraktijk

Het Hof van Justitie van de EU heeft meer duidelijkheid gebracht over onderaanneming bij aanbestedingen en heeft toegelicht waar aanbestedende diensten rekening mee moeten houden bij ‘inhouse-transacties’.

...
Nieuws - 30 september 2019

De praktische toepassing van het Beter Aanbesteden-evaluatieformulier

De actieagenda van het traject Beter Aanbesteden is afgerond. Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK wijst onder meer op het succes van de pilot die is uitgevoerd om de evaluatie van aanbestedingen op eenvoudige wijze mogelijk te maken. De praktische toepassing van een evaluatieformulier kan een groot verschil maken in de communicatie tussen markt en overheid.

...
Nieuws - 27 augustus 2019

De toekomst van rechtsbescherming in de aanbestedingspraktijk

Bij rechtsbescherming in de aanbestedingspraktijk spelen tegenstrijdige belangen. Naar aanleiding van signalen dat de rechtsbescherming van inschrijvers als onvoldoende wordt ervaren, heeft het ministerie van EZK laten onderzoeken hoe het bestaande systeem functioneert. Wat zijn de conclusies van dit onderzoek?

...
Nieuws - 15 juli 2019

Onafhankelijk onderzoek naar kosten nieuw inburgeringsstelsel

De VNG en het ministerie van SZW laten onderzoek doen naar de financiële gevolgen van de nieuwe Wet inburgering. Veel gemeenten geven aan zich zorgen te maken. Wat zijn de belangrijkste kwesties?

...
Nieuws - 8 juli 2019

Op voorhand uitsluiten tenderkostenvergoeding niet proportioneel

Aanbestedende diensten die op voorhand een vergoeding voor inschrijfkosten uitsluiten handelen in strijd met het beginsel van proportionaliteit. Tot die conclusie komt staatssecretaris Mona Keijzer. Wat betekent dit voor de Gids Proportionaliteit?