...
Nieuws - 20 november 2023

LIFE gives life: Commissie investeert € 396 miljoen in LIFE-projecten

De Commissie heeft 171 nieuwe LIFE-projecten goedgekeurd, goed voor een totale investering van € 396 miljoen. LIFE is een belangrijk Europees fonds voor projecten rondom klimaat en milieu. Net als vorige jaren nemen Nederlandse partijen opnieuw deel aan een groot aantal succesvolle LIFE-projecten.

...
Nieuws - 23 oktober 2023

Consultatie: ESF en initiatief werkgelegenheid jongeren

De Europese Commissie vraagt om feedback over de Europees Sociaal Fonds (ESF), waaronder het Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief (YEI). Het doel van de raadpleging is om relevante veranderingen op te nemen in het hernieuwde ESF+ programma.

...
Nieuws - 16 oktober 2023

Geld voor opvang en integratie van vluchtelingen wordt goed gebruikt

Sinds de inval van Rusland heeft de EU bijna vijf miljoen vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Om hen te helpen heeft de EU in 2021 €17 miljard vrijgemaakt met de zogenaamde Cohesion’s Action for Refugees in Europe (CARE) packages. Inmiddels is al €1.3 miljard hiervan ingezet

...
EU Rechtspraak - 16 oktober 2023

Moeten we een Europese subsidie terugvorderen als de ontvangende onderneming wordt verkocht?

Het Hof van Justitie heeft een uitspraak gedaan over de subsidieverplichtingen voor een onderneming die een EFRO-subsidie ontvangt. Volgens artikel 30 lid 4 Verordening nr. 1260/1999 moet er sprake zijn van een ‘belangrijke verandering’ om de subsidie terug te kunnen vorderen. Het Hof legt uit wanneer de verkoop van een ontvangende onderneming als ‘belangrijke verandering’ kan worden opgevat.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Zijn Europese regels en subsidies toepasbaar op de overzeese Koninkrijksdelen?

Onze gemeente heeft banden met de voormalige Nederlandse Antillen en wil op één van die eilanden een project steunen. Kan dit eiland, als bijzondere Nederlandse gemeente, aanspraak maken op Europees subsidiegeld? En zijn de Europese regels over staatssteun ook van toepassing op steun aan partijen op deze eilanden?

...
Nieuws - 18 september 2023

Verenigd Koninkrijk weer deelnemer bij Horizon Europe en Copernicus

Het Verenigd Koninkrijk is vanaf 2024 weer deel van Horizon Europe en Copernicus. Vanaf dan kunnen decentrale overheden en andere partijen die onderzoeksprojecten in het kader van Horizon Europe uitvoeren, samenwerking met partners uit het Verenigd Koninkrijk aangaan.

...
Nieuws - 3 april 2023

170 miljoen voor innovatie en deep tech in regio’s

Regio’s kunnen zich bij de Europese Commissie aanmelden als ‘Regional Innovation Valleys’. Is uw regio actief in innovatie en deep tech, bv op het gebied van voedselveiligheid, circulaire economie, de digitale of energietransitie en wilt u samenwerken met andere regio’s? Reageren kan tot 18 september 2023.

...
Praktijkvraag - 17 juli 2023

Zijn er EU fondsen en subsidies beschikbaar voor digitalisering?

Onze overheid wil meer inzetten op digitalisering. We vragen ons af waar er kansen liggen voor financiering via Europese fondsen en subsidies? Op welke fondsen en subsidies kunnen wij een beroep doen als het gaat om digitalisering?