×

Europees recht en beleid

...
EU Recht en beleid - 23 maart 2023

Vrijstellingen mededinging

Decentrale overheden die als onderneming op de markt treden, kunnen samenwerken met andere ondernemingen. Bijvoorbeeld door middel van technologieoverdracht of inkoopafspraken. Hierdoor kan er sprake zijn van een schending van het kartelverbod.

...
EU Recht en beleid - 23 maart 2023

Misbruikverbod

Onder Europese regelgeving mogen ondernemingen geen misbruik maken van hun machtspositie. Dit geldt ook voor (decentrale) overheden wanneer zij als onderneming op de markt optreden.

...
EU Recht en beleid - 21 maart 2023

Technisch of functioneel specificeren

Aanbestedende diensten zijn verplicht om technische of functionele specificaties in de aanbestedingsstukken op te nemen. Daarin beschrijft de aanbestedende dienst de kenmerken waaraan werken, leveringen of diensten moeten voldoen (artikel 42 en bijlage VII Richtlijn 2014/24). Dit zijn de technische specificaties. Bij functionele specificaties beschrijft de aanbestedende dienst het beoogde doel of resultaat van de aanbesteding. Op deze pagina leest u hoe een aanbestedende dienst dergelijke specificaties kan omschrijven.

...
EU Recht en beleid - 21 maart 2023

Klimaat

De negatieve effecten van het verbruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen zijn steeds merkbaarder. Door het versterkte broeikaseffect stijgt de temperatuur op aarde. Door de grote impact die klimaat heeft, is er van Internationaal en Europees tot nationaal en regionaal veel aandacht voor klimaatverandering. Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken zijn er op verschillende niveaus afspraken gemaakt over klimaatdoelen, klimaatmitigatie en -adaptatie. 

...
EU Recht en beleid - 20 maart 2023

Alleenrecht

Decentrale overheden kunnen bij overheidsopdrachten voor leveringen, werken of diensten een alleenrecht verlenen (ook wel exclusief, uitsluitend of bijzonder recht genoemd). De partij aan wie dat alleenrecht wordt verleend is dan exclusief bevoegd om het werk, de levering of de dienst uit te voeren. Er kan in dergelijke gevallen een afwijkend of zelfs geen Europees aanbestedingsregime gelden. Zo wordt een opdracht aan de markt onttrokken. Voor een alleenrecht gelden echter wel bepaalde voorwaarden. Op deze pagina wordt ingegaan op de terminologie, gevolgen en voorwaarden van alleenrechten en worden enkele voorbeelden gegeven van situaties waar alleenrechten worden toegepast.

...
EU Recht en beleid - 10 maart 2023

Uitgesloten opdrachten

Decentrale overheden hoeven niet alle overheidsopdrachten Europees aan te besteden. Richtlijn 2014/24 kent namelijk enkele uitgesloten opdrachten. Hoewel deze opdrachten uitgesloten zijn van de toepassing van de aanbestedingsplicht, blijven de Europese verdragsbeginselen van toepassing. Op deze pagina worden de uitgesloten opdrachten uiteengezet. Daarnaast gaan we in op de uitzonderingsgronden die ook kunnen voorkomen, maar bij decentrale overheden minder vaak voor komen.

...
EU Recht en beleid - 22 februari 2023

Kader voor stedelijke mobiliteit

Op deze pagina kunt u meer lezen over het stedelijk mobiliteitskader, de doelen van dit kader en hoe het zich verhoudt tot andere programma’s.

...
EU Recht en beleid - 22 februari 2023

PSO-verordening

De PSO-verordening stelt decentrale overheden in staat om onder voorwaarden zelf private partijen in te huren om zo openbaar personenvervoer van betere kwaliteit en veiligheid voor een lagere prijs te realiseren. Op deze pagina leest u meer over deze verordening.

...
EU Recht en beleid - 22 februari 2023

Vervoer en aanbesteden

Bij het uitvoeren van taken op het gebied van (openbaar) vervoer door decentrale overheden kunnen Europese aanbestedingsregels relevant zijn. Deze pagina gaat verder in op hoe de aanbestedingsregels hierin voorbij komen.

...
EU Recht en beleid - 21 februari 2023

Overstromingsrisico’s

Omdat veel overstromingsgevoelige gebieden zijn verspreid over meerdere landen, is coördinatie en samenwerking tussen EU-lidstaten vereist. De EU heeft daarom de Richtlijn Overstromingsrisico’s (ROR-richtlijn; Richtlijn 2007/60/EG) opgesteld met als doel om de overstromingsrisico’s te beperken.

...
EU Recht en beleid - 7 februari 2023

Energiemarkt & Infrastructuur

De energiemarkt is een interne markt voor energie. De verduurzaming van het energieaanbod werpt uitdagingen op voor de energiemarkt en -infrastructuur. Op deze pagina leest u daar meer over.

...
EU Recht en beleid - 1 februari 2023

Publiekrechtelijke instelling

De aanbestedingsregels zijn alleen van toepassing op aanbestedende diensten. Hier vallen ook publiekrechtelijke instellingen onder. Maar wat zijn dit precies? Dat leest u op deze pagina.