...
Nieuws - 30 januari 2023

Nieuwe maatregelen om achteruitgang bestuivende insecten aan te pakken

Eén op de drie bijen, vlinder- en zweefvliegsoorten is aan het verdwijnen in de EU. Bestuiving is nodig voor ongeveer 80% van de voedselgewassen en bloeiende planten. Insecten zijn dus belangrijk voor de land- en tuinbouw. Daarom heeft de Europese Commissie op 24 januari 2023 de ‘new deal voor bestuivers’ gepresenteerd, om de achteruitgang van wilde bestuivers aan te pakken.

...
Nieuws - 16 januari 2023

Aan de slag met doelstellingen Digital Decade

Het beleidsprogramma voor de Digital Decade is in werking getreden. Decentrale overheden kunnen nu concrete stappen zetten om de Europese digitaliseringsdoelen te behalen.

...
Nieuws - 28 november 2022

Voorlopig akkoord lancering internetsatellieten

De Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over het Secure Connectivity-programma. Als gevolg hiervan gaat de EU een constellatie voor internetsatellieten lanceren, genaamd IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite). Een satellietconstellatie is een groep identieke satellieten die samenwerken om een ​​dienst te verlenen.

...
Nieuws - 7 november 2022

Groene en digitale transitie hand in hand voor hervorming energiesector

De Europese Commissie heeft een actieplan gepresenteerd waarin wordt benadrukt hoe nieuwe technologie kan bijdragen aan efficiënter gebruik van energiebronnen, de integratie van duurzame energie kan vergemakkelijken en kosten kan besparen voor consumenten en energiebedrijven.

...
Nieuws - 17 oktober 2022

Nederlandse cybersecuritystrategie 2022-2028 gepresenteerd

Het kabinet heeft de nieuwe cybersecuritystrategie gepresenteerd. Hierin beschrijft het kabinet haar visie op de digitale samenleving en de rol van de overheid, bedrijven en burgers daarin.

...
Nieuws - 10 oktober 2022

Podcast over Europese aanpak digitale dossiers

De podcast Digitaal Europa, gemaakt door de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid, behandelt de Europese aanpak van vijf dossiers binnen de Digitale Overheid: Europese cloudoplossing, digitale soevereiniteit, de AI-act, de Europese (digitale) markt en grondrechten. De podcast is te beluisteren via de website en Spotify en kan nuttig zijn voor medewerkers van decentrale overheden die zich met deze onderwerpen bezig houden.

...
Nieuws - 28 september 2022

Data delen: is de nieuwe Europese datawetgeving wel nodig?

Het gebruik van data in de maatschappij is niet meer weg te denken en neemt alleen maar verder toe. Ook gemeenten kunnen niet meer zonder. Brussel komt nu met nieuwe Europese wetgeving om het toenemende dataverkeer in goede banen te leiden.

...
Nieuws - 22 september 2022

Nieuwe verordening inzake cyberweerbaarheid voorgesteld

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend voor een nieuwe verordening cyberweerbaarheid. De verordening moet zorgen voor een verbetering van digitale producten en diensten die nu onvoldoende beveiligd zijn.

...
Nieuws - 16 september 2022

De Europese Staat van de Unie 2022 

De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de klimaatuitdagingen zijn komend jaar de speerpunten van de Europese Unie. Dat vertelde Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen, in haar jaarlijkse “Staat van de Unie” toespraak. Hierin kondigde ze ook een steunpakket voor het mkb aan.

...
Nieuws - 12 september 2022

Handreiking Duurzaam digitaal toegankelijke pdf’s gepubliceerd

Het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding heeft de handreiking ‘Duurzaam digitaal toegankelijke pdf’s’ gepubliceerd. De handreiking moet gemeenten helpen met het toegankelijk maken van digitale bestanden voor mensen met een beperking.