...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Selectieprocedure bij schaarste

Vergunningen waarvan niet een onbeperkt aantal kan worden verleend, noemt men schaarse vergunningen. Op deze pagina leest u meer over deze vergunningen, natuurlijke en beleidsmatige schaarste en de bijbehorende selectieprocedure.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Dienstenrichtlijn & Diensten van algemeen belang

Diensten van algemeen belang vallen soms wel en in andere gevallen niet onder de Dienstenrichtlijn. Het is daarom van belang dat decentrale overheden kunnen bepalen of de Dienstenrichtlijn al dan niet van toepassing is.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Lex Silencio Positivo

De Lex Silencio Positivo (LSP) verplicht decentrale overheden om binnen een redelijke termijn te reageren op een vergunningsaanvraag. Wanneer er namelijk te laat of niet wordt gereageerd, kan dit vergaande gevolgen hebben voor vergunningverlening. Op deze pagina vindt u verdere uitleg over de Lex Silencio Positivo.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Voorschriften Vergunningstelsels

Decentrale overheden moeten bij het opstellen van vergunningstelsels rekening houden met meerdere dingen.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Termijnen

Bij het beslissen over vergunningsaanvragen moeten decentrale overheden de geldende formaliteiten en termijnen in acht nemen. De geldende termijnen onder de Algemene wet bestuursrecht (Awb), de Dienstenrichtlijn en de Dienstenwet zullen op deze pagina worden besproken.

...
Nieuws - 13 juli 2023

Rol gemeenten bij aanpak overgewicht kinderen

Op dit moment hebben gemeenten beperkte mogelijkheden om ongezond eten te weren. Om dit te bereiken wordt in een nieuwe wet een grondslag gecreƫerd. Ook wordt het promoten van ongezonde voedingsmiddelen gericht op kinderen verboden.

...
Praktijkvraag - 2 mei 2023

Voor hoe lang mag onze gemeente een schaarse vergunning verlenen?

Onze gemeente hanteert een vergunningsstelsel voor het vergeven van een beperkt aantal standplaatsen in de gemeente. Voorheen werden deze vergunningen voor onbepaalde tijd afgegeven. Klopt het dat dit op grond van de Dienstenrichtlijn niet meer mogelijk is? Zo ja, voor hoe lang mogen deze vergunningen dan nog wel worden verleend?

...
Praktijkvraag - 25 april 2023

Geldt de lex silencio positivo voor een watervergunning op grond van de keur?

Ons waterschap heeft door omstandigheden niet tijdig kunnen reageren op een aanvraag om een watervergunning op grond van de keur. De aanvrager stelt nu dat de vergunning daarom automatisch (van rechtswege) is verleend. De keur sluit deze mogelijkheid niet uit. Geldt in dit geval de lex silencio positivo?

...
Praktijkvraag - 18 april 2023

Is de LSP van toepassing op de Wet Kinderopvang?

Sinds 2010 moet iemand die een gastouderbureau wil beginnen daarvoor een aanvraag doen bij het college van B&W van de gemeente (art. 1.45 Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen). Uiterlijk tien weken na de aanvraag geeft het college een beschikking af aan de houder van het gastouderbureau. Is de Dienstenrichtlijn op dit artikel van toepassing? En zo ja, geldt daarbij de Lex Silencio Positivo (LSP)?