...
Nieuws - 3 oktober 2022

Let op: deadline vijfde sanctiepakket nadert

Aanbestedende diensten hebben nog tot 10 oktober om alle lopende contracten met Russische ondernemingen te beëindigen, tenzij er een ontheffing voor het contract is verleend. Voor de toepassing van het sanctiepakket kan gebruik worden gemaakt van het stappenplan van KED.

...
Nieuws - 3 oktober 2022

Nederland scoort hoog op EU innovatiescorebord 2022

Uit het Europees innovatiescorebord voor 2022 blijkt dat de EU ongeveer 10% beter presteert dan in 2015. Nederland behoort tot de top 5 innovatieleiders. Andere innovatieleiders zijn Zweden, Finland, Denemarken en België. Wel blijkt dat concurrenten zoals Australië, Canada, Zuid-Korea en de Verenigde Staten nog altijd beter presteren dan de participerende EU-landen.

...
Nieuws - 22 september 2022

Nieuwe verordening inzake cyberweerbaarheid voorgesteld

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend voor een nieuwe verordening cyberweerbaarheid. De verordening moet zorgen voor een verbetering van digitale producten en diensten die nu onvoldoende beveiligd zijn.

...
Nieuws - 6 september 2022

Ontheffing voor gascontracten SEFE Energy verlengd tot 1 januari 2023

Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft per Kamerbrief bekend gemaakt dat op verzoek een algemene ontheffing tot 1 januari 2023 wordt verleend voor partijen met contracten met SEFE Energy Ltd (voorheen Gazprom).

...
Praktijkvraag - 5 september 2023

Wat betekent de NIS2-richtlijn voor onze decentrale overheid?

Onze decentrale overheid heeft goede cybersecurity hoog in het vaandel staan en wil het interne beleid actueel houden. De verplichtingen uit de oorspronkelijke NIS-richtlijn golden niet voor ons, maar met de nieuwe NIS2-richtlijn worden de regels voor digitale overheidsdiensten aangescherpt. Wat betekent dit voor ons en wat is het verschil met de eerste NISS-richtlijn?

...
Nieuws - 10 augustus 2022

Ontheffingskader voor Russische contracten gepubliceerd

Begin april heeft de EU het vijfde sanctiepakket tegen Rusland aangenomen. Hierdoor is het verboden om nieuwe overheidsopdrachten boven de drempelbedragen aan Russische partijen te gunnen en lopende contracten met Russische partijen moeten vóór 10 oktober 2022 worden beëindigd. Met de publicatie van het ontheffingskader maakt EZK kenbaar op basis van welke uitgangspunten en aanvraagprocedure een ontheffing wordt verleend.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Ontheffingskader voor Russische contracten gepubliceerd

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een definitief ontheffingskader gepubliceerd. Uit de toelichting blijkt dat ontheffingen voor overheden die niet op tijd hun lopende contracten met Russische partijen kunnen beëindigen, terughoudend worden verleend.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Vol gas naar een nieuwe leverancier

Bij het beëindigen van een contract met een Russische bedrijf voor de levering van gas komt nogal wat kijken. KED sprak met Michiel van der Hagen van de Groene Metropoolregio over de aanbestedingsrechtelijke uitdagingen bij de zoektocht naar een nieuwe leverancier.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Prijsinstrument voor toegang tot aanbesteden derde landen

De toegang tot buitenlandse aanbestedingen voor Europese bedrijven is verbeterd. Op grond van een nieuwe verordening kan de Commissie onderzoek doen naar eventuele discriminatie tegen Europese bedrijven. Ook kan de Commissie maatregelen treffen tegen inschrijvers uit derde landen.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Feedback op nieuwe AVG richtlijnen: certificaat als doorgifte-instrument

De European Data Protection Board vraagt om feedback op de richtlijnen voor het gebruik van een AVG-certificaat. Hiermee kunnen organisaties laten zien dat ze voldoen aan de AVG. Dit is bevorderlijk voor de doorgifte van persoonsgegevens aan derde landen. Reageren kan tot en met 30 september 2022.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Kabinet geeft nieuwe impuls aan digitalisering

Het kabinet stelt extra financiering beschikbaar voor de digitalisering van de maakindustrie. Het geld is bedoeld als aanvulling op het Europese financieringsinstrument Digital Europe en komt ten goede aan de vijf Nederlandse European Digital Innovation Hubs.