...
Nieuws - 21 juli 2022

Stappenplan: omgang met sanctiepakket Rusland

Aanbestedende diensten hebben nog tot 10 oktober 2022 om alle lopende contracten met Russische partijen te beëindigen. Om decentrale overheden richting te geven hoe zij om moeten gaan met het sanctiepakket tegen Rusland, heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een stappenplan opgesteld.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Voorlopig akkoord voor de Path to the Digital Decade

Europa moet tegen 2030 digitaal soeverein zijn. In september 2021 stelde de Commissie in ’the Path to the Digital Decade’ voor hoe deze transformatie eruit moet zien. Het Europees Parlement en de Raad van de EU hebben nu een voorlopig akkoord over dit traject bereikt.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Moet onze openbare instantie eHerkenning aanbieden op grond van de eIDAS-verordening?

Onze openbare instantie maakt op dit moment gebruik van een eigen inlogsysteem; wij bieden dus nog geen eHerkenning aan. Het is bij ons wel bekend dat het aanbieden van eHerkenning met ingang van de inwerkingtreding van de Wet digitale overheid verplicht wordt voor belanghebbenden zoals wij. Onze vraag is of de eIDAS-verordening nu voor openbare instanties een verplichting schept om eHerkenning aan te bieden aan bedrijven. Met andere woorden: moet onze instantie op dit moment op grond van de eIDAS-verordening al eHerkenning aanbieden of kunnen wij voorafgaand aan de invoering van de Wet digitale overheid nog volstaan met een eigen inlogmethode?

...
Nieuws - 13 juni 2022

Nederlandse visie wetsvoorstellen digitalisering

Voorafgaand aan de Europese Telecomraad, besprak de Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken vier belangrijke digitale wetsvoorstellen. Kamerleden waren onder andere kritisch op de Verordening voor een Europese Digitale Identiteit en stelden ze vragen over de AI-verordening. 

...
Nieuws - 7 juni 2022

Feedback geven over openbare datasets

Data waar de publieke sector over beschikt, kunnen gebruikt worden voor nieuwe informatieproducten. Maar welke van deze gegevens moeten openbaar beschikbaar komen? De Europese Commissie heeft enkele openbare datasets geformuleerd in de Uitvoeringsverordening van de Open Data Richtlijn. Het ontwerpbesluit staat tot en met 21 juni open voor feedback.

...
Nieuws - 16 mei 2022

Verduidelijking maatregelen vijfde sanctiepakket tegen Rusland

Het vijfde sanctiepakket tegen Rusland stelt een verbod op de deelname van Russische entiteiten aan overheidsopdrachten in de EU. Er is echter nog veel onduidelijk. Decentrale overheden worstelen dan ook met diverse vragen. Europa decentraal zet alle informatie tot nu toe op een rij. 

...
Nieuws - 13 mei 2022

EU-strategie online bescherming van kinderen

De Europese Unie zet al enkele jaren in op het verbeteren van digitaal burgerschap. Ook kinderen moeten in de online wereld beschermd worden. Daarom presenteerde de Europese Commissie een nieuwe strategie voor beter internet. 

...
Nieuws - 29 april 2022

Berichtenbox & Single Digital Gateway: Are you ready?!

Via de Berichtenbox kunnen ondernemers met decentrale overheden communiceren. Vanaf december 2022 komen er nieuwe verplichtingen! In het kader van de Single Digital Gateway moet ook informatie over online procedures voor burgers toegankelijk worden gemaakt. Wij spraken hierover met Paul Hogenhuis van de provincie Noord-Brabant.

...
Nieuws - 11 april 2022

Raad van de EU stemt in met verlenging mobiele roaming tegen thuistarief

‘Roam like at home’ wordt verlengd. De Europese Raad heeft ingestemd met een verlenging van het roaming systeem tot 2032. Zo kunnen consumenten zonder hogere kosten blijven bellen, sms’en en internetten in andere EU-landen.

...
Nieuws - 4 april 2022

Interview met gemeente Nijmegen over digitale toegankelijkheid

Alle websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties moeten digitaal toegankelijk zijn. Dat betekent dat de diensten voor mensen met een handicap even goed te gebruiken moeten zijn als voor mensen zonder handicap. In Nederland heeft een kwart van de bevolking een handicap. Een hele klus voor decentrale overheden om dit te realiseren. Kenniscentrum Europa decentraal sprak met Els Groffen en Marc van Kollenburg over het team en hun werkzaamheden voor digitale toegankelijkheid.