...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Hoe staan de aanbestedingsregels tegenover gemeentelijke samenwerkingsvormen?

Zes gemeenten besluiten een gezamenlijke server te kopen en deze bij één gemeente te plaatsen. Vervolgens kunnen de andere gemeentes daarvan gebruik maken middels een nieuw aan te leggen datanetwerk. De gemeenten werken dus samen, maar hebben nog geen juridische status voor de samenwerking.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Hoe gaat kennisgeving van staatssteunmaatregelen onder de AGVV?

Onze gemeente wil een steunmaatregel onder de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) plaatsen. Hiervoor geldt een kennisgevingsplicht richting de Europese Commissie. Hoe gaat deze kennisgeving in zijn werk?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Is nadeelcompensatie voor ons waterschap de beste manier om staatssteun te voorkomen?

Ons waterschap verwerft gronden voor de aanleg van natuur. Dit gebeurt door middel van volledige schadeloosstelling van de agrariërs van wie de gronden onteigend worden. Biedt nadeelcompensatie de beste manier om staatssteun te voorkomen? Zijn er ook mogelijkheden om extra compensatie te verlenen?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Wat is het moment van verlening van de-minimissteun?

Bij de-minimisregeling moet gekeken worden naar de totale steunverlening over de voorafgaande drie belastingjaren. Als steun wordt toegezegd aan een onderneming, wat is dan beslissend, de datum van toezegging of de datum van feitelijke uitbetaling?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Hoe zit het met staatssteun aan zelfstandige ondernemers in de zorgsector?

Wij verwachten vragen uit de binnen de gemeentegrenzen gevestigde zorgsector. Wat zijn de (on)mogelijkheden en beperkingen ten aanzien van staatssteun aan zelfstandige ondernemers in deze sector? Hierbij wordt gedacht aan huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, etc. en mogelijke onderlinge samenwerkingsverbanden.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Zijn er voorbeelden van waterschappen die wel met staatssteun in aanraking komen?

In een praktijkvraag over subsidie aan waterschappen stond een uitleg over subsidies aan waterschappen die niet als staatssteun (art. 87 lid 1 EG-Verdrag) gekwalificeerd worden. Zijn er voorbeelden van beschikkingen van de Europese Commissie waaruit blijkt hoe waterschappen wél met staatssteun in aanraking komen?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Moet subsidie aan een waterschap worden gekwalificeerd als staatssteun?

In het kader van een project voor verbetering van het natuurherstel in een waterwinningsgebied verleent de provincie een subsidie van € 2 miljoen aan een waterschap. Het waterschap zal diverse werkzaamheden uitvoeren, zoals de verplaatsing van de waterwinning naar een ander gebied. Er wordt nu gesteld dat het subsidiebesluit wellicht gekwalificeerd moet worden als staatssteun. Is dat inderdaad zo?

...
EU Recht en beleid - 25 juli 2023

Visserij

Ook bij steunverleningen aan ondernemingen die actief zijn in de sector van visserij en aquacultuur moet rekening worden gehouden met de staatssteunregels.

...
EU Recht en beleid - 7 november 2023

Lokale en regionale omroepen

Lokale en regionale omroepen zijn de publieke omroepen die verantwoordelijk zijn voor het uitzenden van programma’s op gemeentelijk en provinciaal niveau. Op grond van de Mediawet 2008 is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verantwoordelijk voor de bekostiging van de regionale omroepen.

...
EU Recht en beleid - 19 juli 2023

Natuurbeheer

Provincies, gemeenten of waterschappen kunnen steun verlenen voor projecten of activiteiten in het kader van het instandhouden en beheren van de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het treffen van steunmaatregelen voor natuur of waterbeheer door middel van een regeling gebaseerd op de Catalogus Groenblauwe Diensten.