...
Nieuws - 17 januari 2022

Lancering van het pact voor plattelandsgebieden

De Europese Unie wil plattelandsgebieden tegen 2040 sterker, welvarender, veerkrachtiger en meer verbonden maken. Om deze doelstellingen te bereiken opent de Europese Commissie een inschrijvingsprocedure om lid te worden van een pact voor plattelandsgebieden.

...
Nieuws - 25 oktober 2021

Voorrangsbeginsel: Europees recht staat boven het nationale recht

Het Poolse Constitutionele Hof heeft onlangs geoordeeld dat het Poolse recht boven het Europees recht staat. Dit is echter in strijd met een van de belangrijkste principes uit de Europese Unie, dat het Europese recht altijd een voorrangspositie inneemt. Wat houdt dit voorrangsbeginsel precies in?

...
Nieuws - 11 oktober 2021

Fondsenwijzer in de praktijk: Duurzame wijkwarmte Zuid-Holland

Zuid-Holland ontvangt subsidies uit het ELENA-programma om woonwijken in de provincie toekomstbestendig maken. In het kader van de EU-fondsenwijzer gaan wij in dit interview dieper in op het ingewikkelde traject dat de provincie hiervoor doorliep en het belang van een duidelijk overzicht van de voorwaarden voor Europese subsidies. 

...
Nieuws - 18 oktober 2021

EU-fondsenwijzer wijst de weg in woud van Europese subsidies

Afgelopen donderdag is de EU-fondsenwijzer officieel gelanceerd in Brussel en is vanaf nu beschikbaar op onze website. De fondsenwijzer geeft een duidelijk en toegankelijk overzicht van alle Europese subsidies; een handige online tool voor decentrale overheden die op zoek zijn naar de juiste financiering voor een project. 

...
Nieuws - 7 juni 2021

Creatief Europa: 300 miljoen euro beschikbaar voor cultuursector

Decentrale overheden spelen een belangrijke rol in de publieke financiering van cultuur. Om de culturele en creatieve sector in Europa te ondersteunen heeft de Europese Commissie een historisch bedrag vrijgemaakt voor het programma Creatief Europa. 

...
Nieuws - 8 maart 2021

Actieplan voor implementatie Europese pijler van sociale rechten gepresenteerd

De Commissie heeft een actieplan voor de implementatie van de Europese pijler van sociale rechten gepubliceerd. In het actieplan worden concrete maatregelen geformuleerd die moeten bijdragen aan een sterk sociaal Europa met een eerlijke, inclusieve en veerkrachtige economie.

...
Nieuws - 22 maart 2021

Werkgroep Green Deal Going Local presenteert routekaart voor 2021

De werkgroep ‛Green Deal Going Local’ heeft haar routekaart voor de Europese Green Deal gepresenteerd. Het realiseren van klimaatneutraliteit en het behalen van doelstellingen van de Green Deal vergt veel inspanning van decentrale overheden en vraagt daarom om een gecoördineerde aanpak van het CvdR. 

...
Nieuws - 18 januari 2021

Raadpleging over de toekomstvisie van grensregio’s

Het Comité van de Regio’s heeft in samenwerking met de Europese Alliantie van burgers in grensoverschrijdende regio’s een raadpleging geopend. De raadpleging gaat over de toekomstvisie voor grensoverschrijdende regio’s tot 2050.

...
Nieuws - 25 januari 2021

Faciliteit voor herstel en veerkracht: 37% gereserveerd voor behalen klimaatdoelstellingen

Sterker en veerkrachtiger uit de crisis komen. Dat is het doel van het coronaherstelfonds NextGenerationEU en het belangrijkste instrument daarbinnen: de faciliteit voor herstel en veerkracht. De Raad en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over de invulling van deze faciliteit.