DAEB en aanbesteden
Met welke aanbestedingsrechtelijke regels dient een decentrale overheid rekening te houden bij het beleggen van een DAEB bij een onderneming? Bestaan er ook mogelijke uitzonderingen op de aanbestedingsplicht? Op deze pagina leest u meer over de aanbestedingsregels die van toepassing zijn bij het aanwijzen van een dienst van algemeen economisch belang.
Verzekeringen
Op de pagina wordt ingegaan op de aanbesteding van verzekeringen, welke opdrachten zijn uitgezonderd van de werking van de aanbestedingsrichtlijn en welke eisen er gesteld kunnen worden aan verzekeraars.
Inburgering en aanbesteden
Ook bij inburgeringstaken kunnen aanbestedingsrechtelijke vraagstukken voorbijkomen. Op deze pagina leest u meer daarover, hoe hierbij het open-house model gebruikt kan worden en over subsidies op deze gebieden.
Rechtsbescherming
Het kan voorkomen dat inschrijvende partijen of gegadigden bij een aanbestedingsprocedure het niet eens zijn met het verloop van de procedure. Ook belanghebbende betrokkenen moeten van zich kunnen laten horen wanneer zij van mening zijn dat een gesloten overeenkomst in strijd is met de aanbestedingsregels. Voor partijen betrokken bij een aanbestedingsprocedure van een gemeente, provincie of waterschap dient dus een gang naar de rechter te worden gewaarborgd: rechtsbescherming. Op deze pagina wordt nader ingegaan op alle vragen rondom dit thema.
Selectiecriteria
Naast de mogelijkheid om bepaalde inschrijvers uit te sluiten van een aanbestedingsprocedure op grond van de uitsluitingsgronden, kunnen aanbestedende diensten besluiten om niet alle bedrijven toe te laten zich in te schrijven voor de geplaatste overheidsopdracht. De aanbestedende dienst beperkt dan het aantal gegadigden tot drie of vijf en nodigt hen vervolgens uit om zich in te schrijven. Om tot een selectie te komen stelt de aanbestedende dienst een aantal selectiecriteria op. Hier zijn de aanbestedingsbeginselen op van toepassing. Op deze pagina wordt uitgelegd waar deze selectie precies uit bestaat, wanneer aanbestedende diensten deze criteria kunnen toepassen en welke criteria toegestaan zijn.
Privacy
Wanneer decentrale overheden een overheidsopdracht aanbesteden, moeten ze ook rekening houden met de privacyregels. Hoe kan er dan bij aanbestedingen worden voldaan aan de eisen uit de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG)? En hoe zorgt een decentrale overheid ervoor dat er wordt voldaan aan de transparantieverplichtingen van de aanbesteding, zonder dat er onnodig privacygevoelige informatie publiek kenbaar wordt gemaakt? Onderstaande pagina gaat hier uitgebreid op in.
Speciale sectoren
Bedrijven in de sectoren water- en energievoorziening, vervoer en postdiensten zijn aan te merken als speciale sectorbedrijven. Zij hebben te maken met een aparte richtlijn. Welke regels voor speciale sectorbedrijven gelden leest u op onderstaande pagina.
Gemengde opdracht
Wanneer een overheidsopdracht elementen bevat die binnen de toepassingssfeer van meer dan één soort opdracht vallen (werken, leveringen en diensten), is er sprake van samenloop van opdrachten. Dat kan verschillende vragen oproepen. Op deze pagina leest u meer over wat een gemengde opdracht is, welke vragen dit oproept en het antwoord hierop.
Sociale en andere specifieke diensten
Voor sociale en andere specifieke diensten (SAS-diensten) geldt een aparte aanbestedingsprocedure. Dat komt omdat deze diensten een beperktere grensoverschrijdende dimensie hebben. Hierdoor ligt het drempelbedrag ook hoger: € 750.000,-. Op onderstaande pagina wordt verder in gegaan op de SAS-procedure.
Subsidie of overheidsopdracht
Aanbestedende diensten worstelen vaak met de vraag of zij te maken hebben met een subsidie of een overheidsopdracht die aanbesteed moet worden. Beantwoording van deze vraag is relevant voor de toepassing van de (Europese) aanbestedingsregels. Daarom worden op deze pagina de definities en kenmerken van beiden gegeven. Vervolgens wordt ingegaan op het onderscheid en beantwoorden we diverse vragen.
Samenwerking
Decentrale overheden werken vaak samen bij aanbestedingen. Hierbij speelt het Europese aanbestedingsrecht ook een rol. Voor de toepassing van het aanbestedingsrecht maakt het geen verschil of de opdrachtnemer privaat dan wel publiek is. Het aanbestedingsrecht kent wel een aantal uitzonderingen. Hier kunt u meer over lezen op onderstaande pagina.