...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Marktconsultatie

Overheden kopen veel goederen en diensten in, variërend van jeugdzorg tot gebouwonderhoud en van bomen en planten tot software. Aanbestedende diensten hebben daarom geregeld behoefte aan informatie voordat zij een aanbestedingsprocedure beginnen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de aanschaf van complexe producten of projecten met hoge risico’s. Een marktconsultatie kan dan uitkomst bieden. Er zitten echter wel aanbestedingsrechtelijke gevolgen aan een marktconsultatie. Hieronder vindt u uitleg over wat er kan, wat er mag en wat de beperkingen zijn.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Aanbestedingsreglement Werken 2016

De procedures voor aanbesteedde overheidsopdrachten zijn in het Aanbestedingsreglement Werken 2016 (ARW) beschreven. De toepassing hiervan is verplicht bij aanbestedingen voor werken onder de drempelwaarde volgens het ‘pas-toe-of-leg-uit-beginsel’. Het ARW vult de Aanbestedingswet 2012 aan met regels voor de nationale en Europese procedure.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Sociale criteria

Decentrale overheden kunnen bijzondere voorwaarden bepalen waaronder een opdracht moet worden uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld door sociale criteria of milieuoverwegingen vast te stellen. Zulke criteria kunnen in het aanbestedingsproces voorbij komen bij de vaststelling van de eisen, de selectie van leveranciers, aannemers of dienstverleners, het gunnen en bij de uitvoeringsbepalingen van de opdracht. Een mogelijkheid om sociale criteria te verwerken is het opnemen van een social return-verplichting in het contract.

...
EU Recht en beleid - 14 juni 2024

Vrijstellings­mogelijkheden

Als een steunmaatregel voldoet aan de vijf staatssteuncriteria, is het aanmelden van deze maatregel bij de Europese Commissie om goedkeuring te verkrijgen dan de enige mogelijkheid om de steun rechtmatig te kunnen verlenen?

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Accountantscontrole op rechtmatigheid van aanbestedingen

Elk jaar neemt een externe accountant de financiën van de gemeente door om een controleverklaring inzake getrouwheid en rechtmatigheid van de jaarrekening of andere financiële overzichten te verstrekken. Op deze pagina leest u meer over de accountantscontrole en de meest voorkomende valkuilen.

...
Praktijkvraag - 10 januari 2024

Is opdrachtverlening aan een eigen sociale werkvoorziening toegestaan?

Onze gemeente heeft een eigen sociale werkvoorziening in de vorm van een bedrijf dat in opdracht van het gemeentebestuur alle groenvoorzieningen in de gemeente onderhoudt. Mag de gemeente deze opdrachten laten uitvoeren door haar eigen gemeentelijke groenvoorziening, zonder daarvoor een aanbestedingsprocedure te starten?

...
Praktijkvraag - 10 januari 2024

Moet een collectieve zorgverzekering worden aanbesteed?

Onze gemeente wil voorzien in een collectieve zorgverzekering voor mensen met een minimum inkomen. Het idee is dat minima via de gemeente gebruik kunnen maken van een collectieve zorgverzekering tegen gunstige voorwaarden. Moet de gemeente bij het maken van dergelijke afspraken met een zorgverzekeraar rekening houden met de Europese aanbestedingsregels?

...
Praktijkvraag - 10 januari 2024

Welke technische specificaties mogen wij eisen bij de inkoop van ICT-systemen of ICT-diensten?

Onze gemeente heeft een database van een specifiek ICT systeem. Voor de toekomst zien wij twee opties: ofwel een nieuwe module kopen voor het bestaande systeem, ofwel overstappen naar een open source database. Voor beide opties vragen we ons af welke specifieke technische eisen we mogen stellen in een aanbestedingsprocedure.

1) Als wij een aanvullende database module willen aanbesteden, mogen wij dan als technische eis stellen dat de module functioneert met ons bestaande systeem? Uit onderzoek is al gebleken dat veel partijen zo’n aanvullende module kunnen leveren.

2) Om volledig te kunnen overstappen naar een open source database systeem, zouden wij een opdracht voor migreer-, onderhoud- en beheerdiensten moeten aanbesteden. Mogen wij als technische eis benoemen dat de diensten uitgevoerd moeten worden voor een specifiek open source data base systeem?

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Aanbestedingsregels Verenigd Koninkrijk

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk officieel de Europese Unie verlaten. Dat betekent dat de aanbestedingsregels niet meer voor dat land gelden zoals voorheen. Welke regels er wel gelden voor het VK leest u op onderstaande pagina

...
Praktijkvraag - 10 januari 2024

Hoe staan de aanbestedingsrichtlijnen tegenover een ICT-samenwerking tussen gemeenten?

Zes gemeenten besluiten een gezamenlijke server te kopen en deze bij één van de zes gemeenten te plaatsen. Vervolgens kunnen de andere gemeenten daarvan gebruikmaken middels een nieuw aan te leggen datanetwerk. De gemeenten werken dus samen, maar hebben vooralsnog geen juridisch bindende status voor de samenwerking vastgelegd. De bestellingen van alle gemeenten samen voor de server komen qua waarde boven het drempelbedrag voor Europees aanbesteden uit. Hoe lopen de gemeenten dan tegen de juridische aspecten van het Europees aanbesteden aan?