...
Praktijkvraag - 8 juli 2024

Wat is de stand van zaken op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking in de zorg?

De Europese regels voor grensoverschrijdende zorg brengen onder meer met zich mee dat EU-burgers recht hebben op gezondheidszorg in elk EU-land. De toepassing van deze regels is continu in ontwikkeling, zeker in de nasleep van de COVID-19 crisis. Wat is de actuele stand van zaken op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking in de zorg en zijn er daarbij relevante zaken aan de orde waar gemeenten expliciet rekening mee moeten houden?

...
Nieuws - 24 juni 2024

“De EGTS is een succesverhaal, we hebben dingen voor elkaar weten te krijgen die we anders nooit voor elkaar hadden gekregen.” – Interview met Gemeente Hulst

Als grensgemeente, bevindt de gemeente Hulst zich in een bijzondere positie. Met de Vlaamse buurgemeenten is in de loop der tijd een goede samenwerking ontstaan om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. Zo neemt de gemeente deel aan de EGTS Linieland van Waas en Hulst. KED ging in gesprek met Nicole van Putte en Aart van Steveninck, programmamanagers strategie en ontwikkeling bij de gemeente Hulst, om meer te leren over deze grensoverstijgende samenwerking.

...
Praktijkvraag - 25 juni 2024

Hoe is de sociale zekerheid geregeld voor grenswerkers die bij onze gemeente werken?

Onze gemeente heeft veel te maken met grenswerkers, medewerkers die in Nederland werken maar over de grens in een andere EU-lidstaat wonen. Bestaat er Europese wet- en regelgeving die sociale zekerheid bij grensoverschrijdende arbeid regelt? En wat als een grenswerker regelmatig vanuit huis werkt, heeft dat gevolgen?

...
Praktijkvraag - 30 april 2024

Is een gehandicaptenparkeerkaart uit een ander EU-land ook geldig in Nederland?

Onze gemeente is gelegen in het grensgebied met België. Wij willen ervoor zorgen dat burgers met een lichamelijke beperking zo goed mogelijk kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Daartoe hebben wij onder meer een gehandicaptenparkeerbeleid opgesteld. Als een burger uit een andere EU-lidstaat naar onze gemeente verhuist, blijft diens gehandicaptenparkeerkaart uit de betreffende lidstaat dan in Nederland geldig?

...
Praktijkvraag - 27 maart 2024

Is de Patiëntenrichtlijn van invloed op gemeentelijke zorgtaken en zorg over de grens?

Inwoners van onze grensgemeente kunnen gezondheidszorg soms beter of sneller in het buitenland krijgen. Klopt het dat de Europese Patiëntenrichtlijn 2011/24/EU voor grensoverschrijdende gezondheidszorg mogelijkheden biedt om zorg in het buitenland te ontvangen en vergoed te krijgen? En welke invloed heeft deze richtlijn op de organisatie van gemeentelijke zorgtaken?

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Nationaal kader en instrumenten GROS

Naast de informatie die op onze website kunt vinden, is er informatie over grensoverschrijdende samenwerking beschikbaar op zowel het niveau van het Rijk, regionale partnerschappen, de EU, als academische organisaties. De uitgelichte organisaties zijn het Actieteam Economie en Arbeid, de Grensinfopunten, het Benelux Kenniscentrum Grensoverschrijdende Samenwerking en het ITEM.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Europese programma’s GROS

De Europese Unie kent een cohesiebeleid dat er zich op richt om barrières in grensregio’s weg te nemen. Ook het programma Interreg richt zich op het verbeteren van interregionale samenwerking over grenzen heen. Op deze pagina leest u meer over deze programma’s.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Belangrijke wetgeving GROS

Door verschillen in wet- en regelgeving, zijn grenzen tussen Europese lidstaten nog steeds duidelijk aanwezig. Inwoners en ondernemers in grensgebieden worden dagelijks geconfronteerd met problemen op onder andere het gebied van wonen, werken, onderwijs en zorg. De oorzaak hiervan ligt bijvoorbeeld bij lidstaten die Europese richtlijnen verschillend interpreteren of implementeren, of omdat nieuwe Europese wetgeving niet compleet voorziet op de concrete impact op grensregio’s.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Grensoverschrijdende samenwerking (GROS)

Al meer dan 50 jaar werkt Europa samen met de overheden aan het verbeteren van de grens overschrijdende samenwerking. Lees op deze pagina meer over GROS.

...
Nieuws - 9 december 2019

Grenseffecten in kaart gebracht en investeringen in grensinfopunten door kabinet

In de laatste week van november bracht het Instituut voor Transnationale en Euregionale grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit (ITEM) de nieuwe versie van zijn jaarlijkse grenseffectenrapportage uit. Diezelfde week kondigde het kabinet nieuwe investeringen in grensinfopunten aan.