Moet een nieuwe doelgroepenvervoerder gecontracteerd worden bij faillissement huidige opdrachtnemer?
Moet onze gemeente een vergeven opdracht voor doelgroepenvervoer geheel opnieuw aanbesteden indien de zittende opdrachtnemer tijdens de uitvoering van diens opdracht voor leerlingenvervoer in de gemeente failliet gaat? Of werkt het zo dat de gemeente de rechtsopvolger van de failliete opdrachtnemer de verdere uitvoering van de vergeven opdracht mag opdragen, zonder een nieuwe aanbestedingsprocedure te hoeven opstarten?Migratie en aanbesteden
Aanbestedingsrechtelijke vraagstukken kunnen ook spelen bij migratie-gerelateerde kwesties. Op deze pagina leest u onder meer welke vraagstukken dit zijn, wat voor toelichting er hierop is vanuit de Europese Commissie en wanneer er sprake kan zijn van een verkorte aanbestedingsprocedure of dwingende spoed.
Innovatiepartnerschap
Om te voorzien in de behoefte aan innovatieve oplossingen en ideeën, kan het voor gemeenten, provincies en waterschappen raadzaam zijn de markt te betrekken bij dit denkproces. Wanneer decentrale overheden nieuwe, innovatieve producten, werken of diensten willen aankopen die nog niet op de markt beschikbaar zijn, kunnen zij de procedure voor het innovatiepartnerschap volgen.
Concurrentiegerichte dialoog
Een aanbestedende dienst kan bij bijzonder complexe opdrachten, zoals omvangrijke projecten voor geïntegreerde vervoersinfrastructuur of een opdracht voor een groot computernetwerk, gebruik maken van de concurrentiegerichte dialoog. Het is nodig dat er innovatieve oplossingen vereist zijn en er niet gegund kan worden zonder voorafgaande onderhandelingen. Hier leest u meer over deze aanbestedingsprocedure.
Niet-openbare procedure
Een aanbestedende dienst kan bij een aanbestedingsprocedure kiezen voor de niet-openbare procedure. De aanbestedende dienst plaatst een oproep tot mededinging, waarop iedere geïnteresseerde ondernemer (gegadigde) een aanvraag tot deelneming kan indienen. Vervolgens kunnen alleen de door de aanbestedende dienst aangezochte ondernemers zich inschrijven (artikel 28 lid 2 Richtlijn 2014/24).
Openbare procedure
De openbare procedure mag altijd worden toegepast bij opdrachten boven de Europese drempelwaarde en bestaat uit één ronde. Wanneer een aanbestedende dienst bij een aanbesteding kiest voor deze procedure, moet er een oproep tot mededinging worden geplaatst. Dit gebeurt door middel van een openbare aankondiging. Onderhandelen met inschrijvers is niet toegestaan.
Wat houdt Best Value Procurement (BVP) conform de aanbestedingsregels in?
Mijn gemeente wil graag gebruik maken van de prestatie-inkoop. Wat houdt Best Value Procurement (BVP) precies in? Betreft het een officieel en Europeesrechtelijk erkende aanbestedingsprocedure en hoe verloopt die? Met welke aandachtspunten moet een aanbestedende dienst die op BVP wil gunnen rekening houden?Maatschappelijk aanbesteden
Op welke wijze kan de samenleving worden betrokken bij publieke taken? Meer specifiek, hoe kan rekening worden gehouden met maatschappelijke doelen en de betrokkenheid van burgers bij het uitoefenen van bepaalde overheidstaken? Op deze pagina leest u meer over maatschappelijk aanbesteden, wat dat inhoudt en het ‘right to challenge’.
Voorbehouden opdracht aan sw-bedrijf na decentralisaties
Als gemeente kunnen we op basis van de bestaande aanbestedingsrichtlijnen onder bepaalde voorwaarden opdrachten voorbehouden aan Sociale Werkbedrijven. Vanaf 1 januari 2015 gaat echter vanwege het decentralisatietraject de huidige Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) op in de nieuwe Participatiewet. De taken van bestaande Sociale Werkbedrijven (sw-bedrijven) zullen gaan veranderen en mogelijk op termijn verdwijnen. Kunnen wij vanaf het nieuwe jaar dan nog wel gebruik maken van de bestaande regeling in de aanbestedingsrichtlijnen met betrekking tot het voornoemde voorbehoud van opdrachten aan SW-bedrijven?Hergebruik overheidsinformatie
Decentrale overheden verzamelen, verspreiden en produceren heel veel informatie. Deze informatie moet beschikbaar worden gesteld aan burgers en bedrijven als hier om gevraagd wordt. Op deze pagina vindt u informatie over het Europese en nationale beleid met betrekking tot hergebruik van overheidsinformatie.
Procedure en formulieren
Maakt u als decentrale overheden nieuwe regels voor het leveren van diensten? Of wijzigt u bestaande regelgeving? Dan dient u te toetsen of deze regels in strijd zijn met de Dienstenwet.