...
Nieuws - 3 april 2023

Terugblik: Week van Beter Aanbesteden

Vorige week was het de Week van Beter Aanbesteden! Gedurende deze week stond het verbeteren van de dialoog en samenwerking tussen aanbestedende diensten en ondernemers centraal. Decentrale overheden staan voor grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en de daarbij behorende circulaire economie. Het is daarom belangrijk dat zij in gesprek blijven met ondernemingen.

...
Nieuws - 27 maart 2023

Wet digitale overheid aangenomen

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel digitale overheid aangenomen. Dit wetsvoorstel regelt dat Nederlandse burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij overheidsinstellingen. Daarmee zijn gegevens van burgers beter beschermd en hebben zij keuze uit meerdere inlogmiddelen.

...
Nieuws - 20 maart 2023

Tijdlijn wet- en regelgeving digitalisering

KED heeft een interactieve tijdlijn ontwikkeld voor de Europese agenda op het gebied van digitalisering. Door deze tijdlijn krijgt u in één oogopslag een overzicht van het grote scala aan regels wat op dit moment al geldt en/of in de nabije toekomst van kracht zal gaan. De tijdlijn wordt voortdurend bijgewerkt.

...
Nieuws - 13 maart 2023

Opnemen digitale toegankelijkheidseisen in aanbestedingsvoorwaarden

Het opnemen van de wettelijke verplichtingen op digitale toegankelijkheid in aanbestedingsvoorwaarden voorkomt extra werk en kosten achteraf. PIANOo heeft daarom de toegankelijkheidseisen over het inkopen en aanbesteden van ICT projecten toegevoegd aan het sectordossier.

...
Nieuws - 27 februari 2023

Commissie stelt Gigabit Infrastructuur Verordening voor

De Gigabit Infrastructuur Verordening en de Gigabit Aanbeveling zijn gepubliceerd door Europese Commissie. De uitrol van hoogwaardige netwerken gaat namelijk nog niet snel genoeg. De nieuwe voorgestelde wetgeving zorgt voor een snellere en efficiëntere afhandeling van de uitrol van gigabitnetwerken.

...
Nieuws - 20 februari 2023

Terugblik: Let’s get digital-event

Op donderdag 9 februari was het zo ver: het eerste Let’s Get Digital-event van Kenniscentrum Europa Decentraal. Het was een interessante middag, met een voorproefje op de interactieve tijdlijn, een stimulerend panelgesprek en een toelichting op het Knooppunt Digitaal Europa. In dit verslag blikken we uitgebreid terug.

...
Nieuws - 20 februari 2023

Commissie daagt Nederland voor de rechter vanwege niet-omzetting Open Data Richtlijn

De Europese Commissie daagt Nederland en een aantal andere lidstaten voor het Europese Hof van Justitie. Nederland heeft de Europese richtlijn inzake open data en het hergebruik van overheidsinformatie namelijk niet op tijd omgezet naar nationale wetgeving. De deadline voor het omzetten naar nationale wetgeving is al sinds 17 juli 2021 verstreken.

...
Nieuws - 13 februari 2023

Raadpleging geopend over Verordening buitenlandse subsidies

Op 12 januari 2023 is de Verordening buitenlandse subsidies in werking getreden. Deze verordening streeft ernaar om verstoringen van de interne markt als gevolg van buitenlandse subsidies aan te pakken. De Verordening buitenlandse subsidies wordt op 12 juli 2023 van toepassing. Nu heeft de Europese Commissie een raadpleging geopend over de verordening.

...
Nieuws - 23 januari 2023

KED legt uit: Subsidie of opdracht

Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat Subsidie of opdracht hierin centraal.

...
Nieuws - 16 januari 2023

Aan de slag met doelstellingen Digital Decade

Het beleidsprogramma voor de Digital Decade is in werking getreden. Decentrale overheden kunnen nu concrete stappen zetten om de Europese digitaliseringsdoelen te behalen.

...
Praktijkvraag - 14 februari 2023

Mag een gemeente in haar standplaatsenbeleid het aanbod van ongezond voedsel in de buurt van scholen tegengaan?

Gemeenten en onderwijsinstellingen houden zich steeds meer bezig met het tegengaan van ongezond eetgedrag en het bevorderen van een gezonde leefstijl voor kinderen. Daarom vraagt de gemeente zich af of het mogelijk is om snackwagens te weren in de buurt van scholen en alleen standplaatsen toe te staan voor de verkoop van gezond voedsel. Is dit toegestaan op grond van de Dienstenrichtlijn?