×

EUrrest

...
EU Rechtspraak - 28 februari 2023

Vallen juridische analyses onder de definitie van ‘persoonsgegevens’ en moet een overheid de burger hier toegang toe verlenen?

Juridische analyses door de overheid, op basis waarvan zij een beslissing neemt over de rechtspositie van een burger, vallen niet onder de definitie van ‘persoonsgegevens’ uit de Europese Privacyrichtlijn. Een overheid hoeft daarom de burger ook geen toegang te geven tot dergelijke interne analyses. Tot deze conclusie kwam het Europese Hof van Justitie onlangs in een Nederlandse vreemdelingenzaak.

...
EU Rechtspraak - 28 februari 2023

Duidelijkheid over de AVG-beginselen van doelbinding en opslagbeperking

In dit arrest geeft het Hof van Justitie uitleg over de beginselen van doelbinding en opslagbeperking. Hierdoor wordt voor decentrale overheden duidelijker hoe zij ervoor kunnen zorgen dat iedere verwerking van persoonsgegevens rechtmatig gebeurt.

...
EU Rechtspraak - 28 februari 2023

Airbnb is een informatiedienst en geen vastgoedmakelaarsdienst

Het Europese Hof van Justitie heeft op 19 december 2019 uitspraak gedaan op door de Franse rechter gestelde prejudiciële vragen aangaande de reikwijdte van het vrij verkeer van diensten. De Europese rechter geeft daarbij meer duidelijkheid inzake de kwalificatie van ‘diensten van de informatiemaatschappij’ (informatiedienst) en de mogelijkheid om regulerend op te treden ten aanzien van dit type diensten. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor de praktijk van Nederlandse decentrale overheden.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Vrije keuze van rechtsbijstand in een administratieve procedure

Deze zaak gaat over het recht op een vrije keuze van rechtsbijstand in een juridische procedure. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft geconcludeerd dat er geen beperkingen mogen worden opgelegd op de vrije keuze van verzekerden om een vertegenwoordiger te kiezen in een administratieve, dan wel een gerechtelijke, procedure.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Vallen leges voor de aanleg van een glasvezelnetwerk onder de Dienstenrichtlijn?

Op 30 januari 2018 deed het Europese Hof van Justitie, bij wijze van prejudiciële beslissing, uitspraak in twee Nederlandse zaken. Deze langverwachte uitspraak is van belang voor decentrale overheden, omdat het Hof duidelijkheid verschaft over de werkingssfeer van Richtlijn 2006/123 (hierna: de Dienstenrichtlijn).

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Kan een religieuze instelling een economische activiteit verrichten?

Decentrale overheden moeten op tal van terreinen rekening houden met het Europees staatssteunverbod. Op terreinen die aanvankelijk een niet-economisch karakter lijken te hebben, kan er toch sprake zijn van een economische activiteit. In de conclusie van Advocaat-Generaal Kokott wordt betoogd dat ook religieuze instellingen een economische activiteit kunnen verrichten.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Privacy Shield voor doorgifte van gegevens aan de Verenigde Staten ongeldig verklaard

In dit arrest wordt duidelijkheid gegeven over de geldigheid van besluiten die doorgifte van persoonsgegevens aan de Verenigde Staten (en andere derde landen) mogelijk maken. Dit had als gevolg dat er geen persoonsgegevens op basis van het Privacy Shield meer mochten worden doorgegeven aan organisaties in de VS.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Wanneer is een app (g)een taxidienst?

Het Hof beoordeelt in deze zaak de toepasselijkheid van de Richtlijn 2000/31/EG op een dienst die eruit bestaat dat taxigebruikers door middel van een elektronische applicatie rechtstreeks in contact worden gebracht met taxichauffeurs. Dit arrest schept bovendien meer duidelijkheid over de toepassing van de Wet personenvervoer 2000 voor diensten zoals Star Taxi App.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Is een nationale voetbalbond een ‘publiekrechtelijke instelling’?

Het Hof heeft geoordeeld dat een een nationale sportbond, zoals de Italiaanse voetbalbond FICG, aan de regels voor het plaatsen van overheidsopdrachten kan worden onderworpen wanneer hij activiteiten van algemeen belang verricht die niet van industriële of commerciële aard zijn. Daarnaast moet een dergelijke bond met rechtspersoonlijkheid onder de controle staan van een overheidsinstantie.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Is de verlenging van een vergunning voor een afvalstortplaats te kwalificeren als een ‘belangrijke wijziging’ waarvoor een nieuwe vergunning aangevraagd moet worden?

In een Tsjechische rechtszaak kwam de vraag aan de orde of de verlenging van een vergunning voor de exploitatie van een stortplaats moet worden gezien als een ‘belangrijke wijziging’ van die vergunning in de zin van de Richtlijn Industriële Emissies. Het Hof van Justitie van de EU boog zich over deze rechtsvraag.