...
Nieuws - 21 oktober 2019

Afvalregelgeving als belemmering voor de circulaire economie

De huidige wet- en regelgeving is gericht op een lineaire economie. Daarbij wordt uitgegaan van enkelvoudig gebruik van grondstoffen en producten, die na dit enkelvoudige gebruik als afval worden behandeld. Deze wetgeving kan echter het realiseren van een circulaire economie in de weg staan.

...
Nieuws - 14 oktober 2019

EU-landbouwbeleid: de huidige stand van zaken

Het EU-landbouwbeleid wordt hervormd. Het is nog niet duidelijk wat voor invulling het zogeheten Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat krijgen, maar het Commissievoorstel voor het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK) bevat in ieder geval een pakket aan bezuinigingen. 

...
Nieuws - 7 oktober 2019

De energie-efficiëntierichtlijn en de CO2-prestatieladder als pijler voor verduurzaming

Decentrale overheden moeten in sommige gevallen audits uitvoeren om te controleren of de doelstellingen van de richtlijn 2012/27/EU betreffende energie-efficiëntie worden behaald. Een niveau 3-certificering van de CO2-prestatieladder kan gelden als een alternatieve invulling van die verplichting. Daarnaast is de CO2-prestatieladder een goede manier om duurzaamheidscriteria in een aanbestedingsbestek kenbaar te maken.

...
Nieuws - 1 juli 2019

Rechter mag controleren op meetpunten luchtkwaliteit

Meetpunten voor luchtkwaliteit moeten geplaatst worden op locaties waar de meeste vervuiling voorkomt. De rechter moet hierop toezien en de autoriteiten waar nodig tot maatregelen dwingen.

...
Nieuws - 27 mei 2019

Data over besteding Europese subsidies beschikbaar

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een rapport uitgebracht over de Europese financiering van duurzame projecten in 2018. Het betreft projecten waarbij één of meerdere Nederlandse partners betrokken zijn.

...
Nieuws - 13 mei 2019

EU wil meer data over voedselverspilling

De Europese Commissie wil meer gebruikmaken van data in de strijd tegen voedselverspilling. Nu wordt 20% van al het in de EU geproduceerde voedsel verspild. Om de economische, ecologische en sociale schade te beperken heeft de Commissie een gedelegeerde handeling aangenomen, die de lidstaten kaders en handvatten geeft voor het in kaart brengen van voedselverspilling.

...
Nieuws - 23 april 2019

Geschatte kosten niet naleven milieuwetgeving € 55 miljard

De kosten van het niet implementeren van Europese milieuwetgeving bedragen binnen de gehele Europese Unie ongeveer € 55 miljard per jaar. Dit staat in een recent rapport van Eunomia en COWI, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.