...
Nieuws - 27 mei 2024

EU-geld te traag teruggevorderd, volgens Rekenkamer

De Europese Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar hoe EU-geld wordt uitgegeven en ontdekte dat er in de periode 2014-2022 in totaal 14 miljard euro verkeerd werd uitgegeven, zogenaamde onregelmatige uitgaven.

...
Nieuws - 6 mei 2024

De Dienstenwet en het cannabisgedoogbeleid: gescheiden werelden maar innig verbonden

In december 2023 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een belangrijke uitspraak over het cannabisgedoogbeleid in de gemeente Roermond. Op de toekenning van schaarse vergunningen zijn zowel de Dienstenrichtlijn als de Dienstenwet van toepassing. Maar geldt dat ook voor gedoogverklaringen en horecavergunningen voor coffeeshops? Hier spraken we over met Annemarie Drahmann en Demy Jongkind, beiden verbonden aan de afdeling Staats- en Bestuursrecht van de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Samen schreven zij een annotatie bij de uitspraak van de Raad van State in de Gemeentestem, een juridisch vakblad.

...
Praktijkvraag - 30 april 2024

Is een gehandicaptenparkeerkaart uit een ander EU-land ook geldig in Nederland?

Onze gemeente is gelegen in het grensgebied met België. Wij willen ervoor zorgen dat burgers met een lichamelijke beperking zo goed mogelijk kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Daartoe hebben wij onder meer een gehandicaptenparkeerbeleid opgesteld. Als een burger uit een andere EU-lidstaat naar onze gemeente verhuist, blijft diens gehandicaptenparkeerkaart uit de betreffende lidstaat dan in Nederland geldig?

...
Nieuws - 22 april 2024

Nederlands initiatief wint Nieuw Europees Bauhaus prijs 2024

De Nieuw Europees Bauhaus-prijzen zijn voor de vierde keer uitgereikt aan projecten die esthetiek, duurzaamheid en inclusie met elkaar verbinden. Het Nederlandse initiatief Set Community Gardens uit Ijburg in Amsterdam won de prijs voor versterking van een gevoel van verbondenheid. Het project verbindt mensen van alle leeftijden en achtergronden door middel van een buurthuis en een gemeenschappelijke tuin.

...
EU Recht en beleid - 15 april 2024

Regionaal beleid, EU-fondsen en subsidies

Het regionaal beleid van de EU heeft als doel om economische, sociale en territoriale verschillen tussen de regio’s te verkleinen. Daarvoor stelt de EU financiële ondersteuning beschikbaar, via Europese fondsen en subsidies. Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen onder voorwaarden aanspraak maken op fondsen en subsidies.

...
Nieuws - 15 april 2024

Europese Commissie publiceert het State Aid Scoreboard 2023

Editie 2023 van het Scoreboard Staatssteun laat zien dat lidstaten, ondanks een sterke afname van de totale staatssteunuitgaven in 2022 vergeleken met de uitgaven in 2021, bedrijven die hinder ondervonden […]

...
EU Recht en beleid - 15 april 2024

Financiële aspecten EU

Voor decentrale overheden zijn veel financiële aspecten van de EU van belang. Deze vloeien voort uit het VWEU maar ook uit het meerjarig financieel kader (MFK), de richtlijn betalingsachterstand, het schatkistbankieren en de Wet HOF. Op deze pagina leest u daarover meer.

...
Praktijkvraag - 8 april 2024

Vallen culturele instellingen onder de Richtlijn Open Data?

Onze gemeente is vrij actief op het terrein van open data en werkt hierbij samen met het lokale museum en het archief. Onze gemeente vraagt zich af of data van culturele instellingen ook onder de Richtlijn Open Data vallen?

...
Nieuws - 8 april 2024

European Capital of Innovation Awards 2024

De Europese Commissie heeft de inschrijving voor tiende editie van de ‘European Capital of Innovation Awards’ (iCapital) geopend. De wedstrijd is een initiatief om de innovatiekracht van steden te stimuleren. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan Europese steden die innovatie in hun gemeenschap het beste bevorderen.