Hoe staan de aanbestedingsrichtlijnen tegenover een ICT-samenwerking tussen gemeenten?
Zes gemeenten besluiten een gezamenlijke server te kopen en deze bij één van de zes gemeenten te plaatsen. Vervolgens kunnen de andere gemeenten daarvan gebruikmaken middels een nieuw aan te leggen datanetwerk. De gemeenten werken dus samen, maar hebben vooralsnog geen juridisch bindende status voor de samenwerking vastgelegd. De bestellingen van alle gemeenten samen voor de server komen qua waarde boven het drempelbedrag voor Europees aanbesteden uit. Hoe lopen de gemeenten dan tegen de juridische aspecten van het Europees aanbesteden aan?Bestaat er een stappenplan voor Europese aanbestedingen van SAS-diensten boven de drempelwaarde?
Veel gemeentelijke aanbestedingen in het sociaal domein lopen via de zogenaamde SAS (sociale en andere specifieke diensten)-procedure uit de Europese aanbestedingsrichtlijn 2014/24. Is er een stappenplan beschikbaar voor dergelijke aanbestedingen?Welke technische specificaties mogen wij eisen bij de inkoop van ICT-systemen of ICT-diensten?
Onze gemeente heeft een database van een specifiek ICT systeem. Voor de toekomst zien wij twee opties: ofwel een nieuwe module kopen voor het bestaande systeem, ofwel overstappen naar een open source database. Voor beide opties vragen we ons af welke specifieke technische eisen we mogen stellen in een aanbestedingsprocedure.1) Als wij een aanvullende database module willen aanbesteden, mogen wij dan als technische eis stellen dat de module functioneert met ons bestaande systeem? Uit onderzoek is al gebleken dat veel partijen zo’n aanvullende module kunnen leveren.
2) Om volledig te kunnen overstappen naar een open source database systeem, zouden wij een opdracht voor migreer-, onderhoud- en beheerdiensten moeten aanbesteden. Mogen wij als technische eis benoemen dat de diensten uitgevoerd moeten worden voor een specifiek open source data base systeem?
Kan een eigenaar bij zelfrealisatie gedwongen worden tot aanbesteden?
Onze gemeente wil een bedrijventerrein ontwikkelen op een stuk grond dat bijna volledig in handen is van één ontwikkelaar. Deze ontwikkelaar wil alles zelf realiseren en de openbare delen (ook daarna) niet aan de gemeente overdragen. Uit verschillende handleidingen over gebiedsontwikkeling blijkt dat het openbaar gebied in principe Europees aanbesteed moet worden, ondanks het particuliere eigendom. Kan een eigenaar bij zelfrealisatie gedwongen worden tot aanbesteden?Zo ja, hoe moeten wij ons dan voorstellen dat een particuliere grondeigenaar gedwongen wordt door de gemeente om aan te besteden? Het eerste onderdeel bij een opdracht zal immers het verwerven van de benodigde grond zijn. De eigenaar hoeft zijn eigen grond toch niet te verkopen? Kan de gemeente voorkomen dat de ontwikkelaar op eigen terrein wegen en dergelijke aanlegt? Mag een gemeente naderhand deze delen niet overnemen? Hoe regel je eerlijke concurrentie? Als we als gemeente eerst de grond moeten kopen en vervolgens moeten betalen voor de aanleg van de weg zijn we mogelijk duurder uit. Eventuele onteigening werkt dus niet altijd in het voordeel van de gemeente.
DAEB en aanbesteden
Met welke aanbestedingsrechtelijke regels dient een decentrale overheid rekening te houden bij het beleggen van een DAEB bij een onderneming? Bestaan er ook mogelijke uitzonderingen op de aanbestedingsplicht? Op deze pagina leest u meer over de aanbestedingsregels die van toepassing zijn bij het aanwijzen van een dienst van algemeen economisch belang.
Sociaal domein en aanbesteden
Gemeenten kunnen met aanbestedingsregels te maken hebben bij uitvoering van hun taken in het kader van het sociaal domein. Op deze pagina leest u meer daarover en hoe het aanbestedingsrecht komt kijken bij subsidieverlening, sociale en andere specifieke diensten en meer.
Verzekeringen
Op de pagina wordt ingegaan op de aanbesteding van verzekeringen, welke opdrachten zijn uitgezonderd van de werking van de aanbestedingsrichtlijn en welke eisen er gesteld kunnen worden aan verzekeraars.
Scholen
Ook scholen en onderwijsinstellingen kunnen met de Europese aanbestedingsregels te maken krijgen wanneer zij overeenkomsten sluiten, bijvoorbeeld voor de aanschaf van schoolboeken of de bouw van een nieuw schoolgebouw. Op deze pagina leest u daar meer over.
Inburgering en aanbesteden
Ook bij inburgeringstaken kunnen aanbestedingsrechtelijke vraagstukken voorbijkomen. Op deze pagina leest u meer daarover, hoe hierbij het open-house model gebruikt kan worden en over subsidies op deze gebieden.
Migratie en aanbesteden
Aanbestedingsrechtelijke vraagstukken kunnen ook spelen bij migratie-gerelateerde kwesties. Op deze pagina leest u onder meer welke vraagstukken dit zijn, wat voor toelichting er hierop is vanuit de Europese Commissie en wanneer er sprake kan zijn van een verkorte aanbestedingsprocedure of dwingende spoed.
ICT en aanbesteden
Techniek op het gebied van informatietechnologie en ICT verandert snel. ICT is inmiddels een belangrijk onderdeel van de bedrijfsprocessen bij decentrale overheden. Het is dan ook belangrijk dat de juiste specificaties en eisen op worden genomen bij de aanbesteding van ICT. Op deze pagina vindt u informatie over het aanbesteden van ICT, inkoopvoorwaarden, vendor lock-in en meer.