Zoeken naar landbouw

...
Nieuws - 22 januari 2024

Nationaal energie- en klimaatplan: wat moet Nederland verbeteren?

Lidstaten zijn verplicht om Nationale energie-en klimaatplannen aan de Europese Commissie voor te stellen. De Commissie heeft het Nederlandse plan geëvalueerd. Uit die evaluatie blijkt dat de Nederlandse plannen op verschillende punten voor verbetering vatbaar zijn. De definitieve plannen moeten in juni 2024 worden gefinaliseerd.

...
Tijdlijn Digitalisering - 4 juni 2024

Voorstel Artificiële Intelligentie Verordening

Artificiële Intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in de Europese samenleving, onder andere bij decentrale overheden. Dit brengt zowel kansen als risico’s met zich mee. Om deze te beheren, heeft de Europese Commissie een AI-verordening voorgesteld.

...
Nieuws - 4 december 2023

Raadpleging: Beoordeling Nitraatrichtlijn

De Europese Commissie evalueert de Nitraatrichtlijn en vraagt om feedback. Decentrale overheden kunnen tot 8 maart 2024 een vragenlijst invullen om feedback te geven.

...
Nieuws - 27 november 2023

Parlement wijst wetsvoorstel af voor duurzaam gebruik van pesticiden

Naar aanleiding van de Green Deal en in het bijzonder de Farm to Fork strategie heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor een Verordening voor duurzaam gebruik van pesticiden ter bescherming van het milieu. Het Europees Parlement wees dit voorstel op 22 november 2023 af.

...
Nieuws - 27 november 2023

Tijdelijk crisis- en transitiekader voor staatssteun verlengd

Sinds de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft de EU te maken gekregen met snel stijgende energieprijzen en een verstoorde economie. Om ondernemingen de komende winterperiode goed door te laten komen, is het Tijdelijk crisis- en transitiekader voor staatssteun op 20 november 2023 verlengd.

...
Nieuws - 6 november 2023

Raadplegingen: schrapping van rapportageverplichtingen

De Europese Commissie vraagt om feedback over een aantal voorstellen voor het schrappen van rapportageverplichtingen. Zienswijzen kunnen worden ingediend tot 19 december 2023.

...
Praktijkvraag - 30 oktober 2023

Mag steun voor een DAEB worden verstrekt voor de compensatie van investeringskosten die nodig zijn om de dienst te verrichten?

Onze gemeente geeft steun aan een organisatie die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hun dienstverlening hebben wij aangewezen als dienst van algemeen economisch belang. Tot op heden verleenden wij subsidie in de vorm van exploitatiesubsidie. De betrokken organisatie gaat over naar een nieuw gebouw en geeft aan dat, als we de kosten van het gebouw zouden compenseren, er zonder exploitatiesteun kan worden gewerkt. Kan dat op basis van een DAEB-vrijstelling?

...
Nieuws - 18 september 2023

Verenigd Koninkrijk weer deelnemer bij Horizon Europe en Copernicus

Het Verenigd Koninkrijk is vanaf 2024 weer deel van Horizon Europe en Copernicus. Vanaf dan kunnen decentrale overheden en andere partijen die onderzoeksprojecten in het kader van Horizon Europe uitvoeren, samenwerking met partners uit het Verenigd Koninkrijk aangaan.

...
Praktijkvraag - 17 juli 2023

Zijn er EU fondsen en subsidies beschikbaar voor digitalisering?

Onze overheid wil meer inzetten op digitalisering. We vragen ons af waar er kansen liggen voor financiering via Europese fondsen en subsidies? Op welke fondsen en subsidies kunnen wij een beroep doen als het gaat om digitalisering?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Wat is de verhouding tussen de TEK-regeling, het Tijdelijke Crisiskader, de de-minimisverordening en de Algemene Groepsvrijstellingsverordening?

Onze gemeente vraagt zich af hoe de TEK-regeling zich verhoudt tot de de-minimisverordening, de Algemene Groepsvrijstellingsverordening en het Tijdelijke Crisiskader. Wat moet een gemeente doen die subsidie verleent aan mkb-ondernemingen voor gestegen energiekosten wanneer er ook al energiekosten zijn gedekt door de Tegemoetkoming Energiekosten voor energie-intensieve mkb?