...
Nieuws - 6 november 2023

ComPAct: maatregelen om decentrale overheden te ondersteunen

De Europese Commissie heeft op 25 oktober 2023 ComPAct gepubliceerd: de Mededeling over de versterking van de Europese bestuurlijke ruimte. ComPAct is de eerste set maatregelen van de Commissie om decentrale overheden in heel Europa te ondersteunen.

...
Nieuws - 9 oktober 2023

Aanpassing De-minimisverordening voor de visserij- en aquacultuursector

De regels in de de-minimisverordening voor de visserij- en aquacultuursector gaan veranderen. Op 5 oktober 2023 is de herziene verordening in het Publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerd. Voor decentrale overheden zijn een aantal veranderingen in de nieuwe verordening interessant.

...
Nieuws - 9 oktober 2023

Consultatie: Cyberbeveiligingscertificering van ICT-producten en -diensten

De Europese Commissie vraagt om feedback over een regeling voor cyberbeveiligingscertificering. Hiermee worden regels opgesteld voor het evalueren en certificeren van ICT-producten en -diensten op het gebied van cybersecurity. De deadline voor feedback is 31 oktober 2023.

...
Nieuws - 2 oktober 2023

Chipverordening en Data Governance Verordening van kracht

In de afgelopen twee weken zijn er twee nieuwe verordeningen in werking getreden op het gebied van digitalisering: de Europese Chipsverordening en de Data Governance Verordening. Decentrale overheden kunnen mogelijk gevolgen ondervinden van deze nieuwe regels.

...
Nieuws - 25 september 2023

Europese regelgeving over digitalisering van kortetermijnverhuur

Kortetermijnverhuur wordt steeds populairder door online platforms als Airbnb en Booking.com. Deze kortetermijnverhuur heeft voordelen voor het toerisme in een regio, maar zorgt ook voor krapte op de woningmarkt. Decentrale overheden willen kortetermijnverhuur daarom aan banden leggen, maar daarvoor gelden in de EU en in Nederland verschillende regels. Met een nieuwe verordening over kortetermijnverhuur moeten de regels geharmoniseerd worden en moet er voor het uitwisselen van gegevens over kortetermijnverhuur een digitaal toegangspunt worden opgezet.

...
Nieuws - 18 september 2023

Europese Commissie over sociale zekerheid in de Digital Decade

Op 6 september 2023 heeft de Commissie een mededeling gepubliceerd om gegevensuitwisseling over sociale zekerheid makkelijker te maken. Door de coƶrdinatie van sociale zekerheid te digitaliseren moet de toegang tot socialezekerheidsdiensten binnen Europa worden verbeterd. Ook voor decentrale overheden moet dat volgens de Commissie verschillende voordelen met zich meebrengen.

...
Nieuws - 11 september 2023

Steun voor productie van hernieuwbare waterstof goedgekeurd

Nederland mag aanzienlijke financiƫle steun verlenen voor de productie van waterstof. Op 28 juli 2023 heeft de Europese Commissie daartoe een Nederlandse steunregeling van 246 miljoen euro goedgekeurd. Nederland gaat deze regeling inzetten voor het ondersteunen van de productie van hernieuwbare waterstof.