...
Praktijkvraag - 10 januari 2024

Kan een onderhands gegunde opdracht achteraf worden vernietigd bij de rechter?

Ons waterschap heeft gehoord dat ondernemers zich in het kader van een Europese aanbestedingsprocedure kunnen beroepen op de Europese rechtsbeschermingsrichtlijnen, waarmee een reeds gesloten overeenkomst door de rechter vernietigd zou kunnen worden. Dit kan onder meer als een overheidsopdracht in strijd met de Europese aanbestedingsrichtlijnen onterecht onderhands is gegund. Klopt dit?

...
Praktijkvraag - 10 januari 2024

Hoe werkt het instrument aankoopcentrale voor gezamenlijk inkopen?

Onze gemeente wil in het kader van efficiëntie met zes andere gemeenten uit de regio samen gaan werken bij de aanbesteding van ICT-systemen. De aanbestedingsrichtlijnen bieden het instrument ‘aankoopcentrale’ als mogelijkheid om gezamenlijk in te kopen. Kunnen wij als gemeente van dit instrument gebruik maken? En hoe passen wij dit instrument in de praktijk toe?

...
Praktijkvraag - 10 januari 2024

Hoe kan het social return beleid van gemeenten in overeenstemming met de privacyregels worden uitgevoerd?

Onze gemeente voert een actief social return beleid en wil daarmee werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen wij onder meer door social return verplichtingen te hanteren bij aanbestedingen. Bij de uitvoering van dit sociale beleid loopt de gemeente tegen de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) aan. Op welke wijze kan de gemeente controleren dat ondernemingen inderdaad bepaalde personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben of zullen betrekken bij de uitvoering van de social return verplichting zonder dat de privacyregelgeving wordt overtreden?

...
Praktijkvraag - 10 januari 2024

Wanneer kan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking worden toegepast?

Onze provincie heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure geopend, maar de inschrijvende partijen voldoen niet aan de gestelde (overigens proportionele) selectie-eisen. Kan de provincie (aanbestedende dienst) er nu voor kiezen om de aanbesteding te vervolgen middels een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking?

...
Praktijkvraag - 11 januari 2024

Mogen wij buitenlandse inschrijvers een social return verplichting opleggen?

Onze gemeente heeft in haar aanbestedingsbeleid opgenomen dat bij overheidsopdrachten voor werken en diensten boven een bepaalde drempel 5 % van de loonsom op grond van social return moet worden ingevuld. Bij opdrachten die in Nederland worden geplaatst en uitgevoerd is dit geen probleem. Echter, kunnen we ook bij Europese aanbestedingen een dergelijke eis opnemen? Hoe kunnen buitenlandse inschrijvers hieraan voldoen?

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Toegang derde landen tot Europese aanbestedingen

Nederlandse decentrale overheden hoeven in derde landen (dus buiten de EU) gevestigde dienstverleners en aannemers niet tot aanbestedingen toe te laten. Er zijn echter wel uitzonderingen hierop. Zo moeten aanbieders en goederen die afkomstig zijn uit landen die lid zijn van de GPA (Government Procurement Agreement) en waarbij het gaat om opdrachten boven de drempelwaarde worden toegelaten. Daarnaast moeten decentrale overheden goederen en diensten toelaten, als dit is bepaald in een bilateraal handelsakkoord tussen de EU en het land in kwestie. Lees meer op deze pagina.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Procedure voor onderhandeling zonder bekendmaking

De onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking is één van de Europese aanbestedingsprocedures. Deze procedure biedt decentrale overheden de mogelijkheid om intensief te onderhandelen met inschrijvers. Er hoeft geen vooraankondiging van de opdracht te worden gedaan en er zijn geen voorgeschreven termijnen. Daarnaast kan de overheidsopdracht direct aan een voorkeurspartij gegund worden.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Mededingingsprocedure met onderhandeling

De mededingingsprocedure met onderhandeling is één van de Europese aanbestedingsprocedures. Deze procedure mag alleen onder bepaalde omstandigheden toegepast worden, bijvoorbeeld als de openbare of niet-openbare procedure zonder onderhandelingen waarschijnlijk niet tot bevredigende resultaten zou leiden. Dit is het geval wanneer de aanbestedende dienst een complexe aankoop doet, bijvoorbeeld voor een groot ICT-project.

...
Praktijkvraag - 11 januari 2024

Wat is de aanbestedingsprocedure voor sociale en andere specifieke diensten?

Onze gemeente wil een opdracht voor sociale en andere specifieke diensten aanbesteden. De opdracht heeft een waarde van meer dan € 750.000,- en is dus boven de Europese drempelwaarde voor sociale en andere specifieke diensten. Welke aanbestedingsprocedure moet onze gemeente onder de nieuwe Europese Aanbestedingsrichtlijnen toepassen? En welke regels zijn van toepassing, wanneer de opdracht onder de drempel op de markt gezet wordt?

...
EU Recht en beleid - 9 januari 2024

Inbesteden

Decentrale overheden kunnen ervoor kiezen om binnen publiek-publieke samenwerkingsstructuren opdrachten te vergeven of aan verbonden publieke of private organisaties opdrachten te vergeven. Ook kunnen decentrale overheden binnen hun eigen organisatie opdrachten verstrekken. Bij zulke opdrachten kan er sprake zijn van enige vorm van inbesteden. Dan is het van belang om te kijken of de aanbestedingsrichtlijnen in acht genomen moeten worden of dat ze mogelijk niet van toepassing kunnen worden verklaard. Op deze pagina leest u meer over de verschillende vormen van inbesteden. Daarnaast wordt ingegaan op de uitzondering horizontale samenwerking.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

ICT en aanbesteden

Techniek op het gebied van informatietechnologie en ICT verandert snel. ICT is inmiddels een belangrijk onderdeel van de bedrijfsprocessen bij decentrale overheden. Het is dan ook belangrijk dat de juiste specificaties en eisen op worden genomen bij de aanbesteding van ICT. Op deze pagina vindt u informatie over het aanbesteden van ICT, inkoopvoorwaarden, vendor lock-in en meer.