...
Nieuws - 30 oktober 2023

Europese Commissie doet voorstellen voor verlichting rapportageverplichtingen

Overheidsinstanties en bedrijven zijn op veel onderwerpen verplicht om rapportages bij te houden over de handhaving en monitoring van EU-wetgeving op nationaal en decentraal niveau. Op 17 oktober 2023 heeft de Europese Commissie negen voorstellen gepresenteerd om rapportagevereisten beter af te stemmen op de werkpraktijk.

...
Nieuws - 23 oktober 2023

Raad bereikt akkoord over hervorming elektriciteitsmarkt

De Raad van de Europese Unie heeft een akkoord bereikt over de hervorming van de Europese elektriciteitsmarkt. Hiermee wil de Raad zorgen voor meer stabiliteit en betere bescherming van de consument.

...
Nieuws - 16 oktober 2023

Interview over het BELC-project: lokale politiek dichter bij de EU brengen

‘Building Europe with Local Councillors’ (BELC) is een pilot project van de Europese Commissie met als doel om lokale politici samen te brengen in een Europees netwerk. Welke problemen spelen er in de gemeenten? Hoe gaan lokale overheden in andere landen daarmee om? KED sprak met Alessandro Giordani (foto), Hoofd van de afdeling voor netwerken in lidstaten bij het Directoraat Generaal Communicatie bij de Europese Commissie, over de doelen en de werking van het BELC-project.

...
Nieuws - 2 oktober 2023

Commissievoorstel verlenging Richtlijn Tijdelijke Bescherming

De Europese Commissie heeft voorgesteld om de toepassing van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming te verlengen tot in ieder geval 3 Maart 2025. Als dit voorstel wordt aangenomen behouden vluchtelingen uit Oekraïne ten minste tot die datum hun recht op opvang en bescherming in de EU.

...
Nieuws - 29 september 2023

Interview met Provincie Fryslân over aanbesteden busvervoer

Na ruim een decennium was het bij de provincie Fryslân tijd voor een nieuwe concessie voor het openbaar busvervoer. In plaats van twee concessies verdeeld over de provincie, gebeurde dit nu met één. Wij spraken met Fedde Moedt en Jelmer Hiemstra over hun ervaringen en de lessen zij hierbij hebben geleerd.

...
Nieuws - 25 september 2023

Consultatie: Europese gehandicaptenkaart

De Europese Commissie vraagt om feedback over het richtlijnvoorstel voor het introduceren van een Europese gehandicaptenkaart. De deadline voor feedback is 13 November 2023.

...
Praktijkvraag - 21 september 2023

Is het toegestaan om tussen percelen van dezelfde aanbestedingsprocedure een andere ratio tussen prijs en kwaliteit te hanteren?

Voor een nieuwe aanbestedingsprocedure zijn we voornemens de overheidsopdracht te verdelen in een aantal percelen. De gunning zal plaatsvinden op basis van beste prijs kwaliteit verhouding. Bij de verschillende percelen zijn andere aspecten van belang, hetgeen we graag mee willen nemen in de weging van de subgunningscriteria. Is het toegestaan om tussen percelen van dezelfde aanbestedingsprocedure een andere ratio tussen prijs en kwaliteit te hanteren?

...
Nieuws - 18 september 2023

Voorlopig behoud van recht op opvang derdelanders uit Oekraïne

Derdelanders die naar Nederland gevlucht zijn uit Oekraïne mogen voorlopig blijven. Op 1 september 2023 bepaalde de Raad van State dat in afwachting van de definitieve uitspraak deze groep zijn recht op opvang en ondersteuning behoudt.

...
Nieuws - 18 september 2023

Wetsvoorstel Europese gehandicapten- en parkeerkaarten: gelijke toegang in de gehele EU

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel ingediend voor het introduceren van een gestandaardiseerde Europese gehandicaptenkaart en het verbeteren van de Europese parkeerkaart. Hierdoor kunnen mensen met een handicap gemakkelijker gebruik maken van voorkeursbehandelingen en gehandicaptenparkeerplaatsen binnen de Europese Unie.

...
Praktijkvraag - 13 mei 2024

Provinciaal detailhandelsbeleid na ‘Appingedam’: hoe doen we dat?

De provincie is samen met gemeenten verantwoordelijk voor het ruimtelijk detailhandelsbeleid en heeft daarin gekozen voor een actieve rol. Wij lazen de afgelopen jaren veelvuldig over de Appingedam-zaak, maar vaak gaat het dan over bestemmingsplannen van gemeenten. Hoe kunnen wij nagaan of beperkingen in een provinciale verordening voldoen aan de eisen van de Dienstenrichtlijn?