Nieuwe veiligheidsmaatregelen auto’s verplicht vanaf 2022
Vanaf 2022 moet iedere auto die in Europa verkocht wordt een achteruitrijcamera hebben en een systeem dat waarschuwt wanneer de bestuurder moe is of zijn mobieltje gebruikt.
Als decentrale overheden belast zijn met taken in het kader van vervoer kunnen hier bepaalde Europeesrechtelijke thema’s bij komen kijken. Zo geldt er in veel gevallen een aanbestedingsplicht, is er een risico op ontoelaatbare staatssteun en zijn er ook subsidies beschikbaar voor overheden op dit terrein.
Vanaf 2022 moet iedere auto die in Europa verkocht wordt een achteruitrijcamera hebben en een systeem dat waarschuwt wanneer de bestuurder moe is of zijn mobieltje gebruikt.
De Europese Commissie heeft het jaarlijkse transport scorebord gepubliceerd. Deze online tool vergelijkt hoe de lidstaten presteren in 30 categorieën die alle aspecten van het vervoer bestrijken.
Op 7 februari 2019 heeft het Europees Comité van de Regio’s het advies van Michiel Scheffer (NL/ALDE), gedeputeerde van de provincie Gelderland, over de stroomlijning van de implementatie van TEN-T projecten aangenomen in de plenaire vergadering.
Het Hof beoordeelt in deze zaak de toepasselijkheid van de Richtlijn 2000/31/EG op een dienst die eruit bestaat dat taxigebruikers door middel van een elektronische applicatie rechtstreeks in contact worden gebracht met taxichauffeurs. Dit arrest schept bovendien meer duidelijkheid over de toepassing van de Wet personenvervoer 2000 voor diensten zoals Star Taxi App.
In dit arrest oordeelt het Europees Hof van Justitie dat het aanbieden van taxidiensten via de applicatie Uber kwalificeert als een vervoersdienst. Dit in tegenstelling tot het standpunt van Uber dat het slechts een digitaal platform is dat vraag en aanbod van stedelijk vervoer bij elkaar brengt. Uber kan zich door de kwalificatie als vervoersdienst niet beroepen op het vrij verkeer van diensten zoals neergelegd in de Europese Dienstenrichtlijn (Richtlijn 2006/123/EG).
Decentrale overheden verlenen veelal compensaties voor de verrichting van openbare diensten, zoals busvervoer. Wanneer zij dit doen, dienen zij rekening te houden met de Europese staatssteunregels. Dit wordt door het Europese Gerecht (onderdeel van het Europese Hof van Justitie) nogmaals bevestigd in de zaak Simet SpA tegen de Europese Commissie.
Moet de Waddenzee aangemerkt als een binnenwater of als zeewater? En wat zijn de gevolgen hiervan voor de al dan niet aanwezige aanbestedingsverplichting ten aanzien van personenvervoersdiensten-concessies? In deze zaak geeft de Advocaat Generaal (AG) bij het Hof onder meer antwoord op deze vragen.
Op deze pagina kunt u meer lezen over het stedelijk mobiliteitskader, de doelen van dit kader en hoe het zich verhoudt tot andere programma’s.
De PSO-verordening stelt decentrale overheden in staat om onder voorwaarden zelf private partijen in te huren om zo openbaar personenvervoer van betere kwaliteit en veiligheid voor een lagere prijs te realiseren. Op deze pagina leest u meer over deze verordening.