EU-missie voor klimaatadaptatie: “Overheden, bereid je voor op disruptie”
Aan de EU-missie voor klimaatadaptatie doen verschillende Nederlandse overheden mee. Het doel: in 2030 klimaatbestendig zijn. Hoe zijn de overheden daarmee bezig? Tijdens een bijeenkomst deelden ze hun ervaringen.
Gemeenschappelijk Landbouwbeleid: GLB
Het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) is het EU-brede kader voor landbouwsubsidies en plattelandsontwikkeling. Voor de periode van 2021-2027 heeft de Europese Commissie 387 miljard euro uitgetrokken voor het GLB en daarmee is het één van de belangrijkste uitgavenposten van de Europese Unie. Oorspronkelijk is het GLB ingevoerd om de voedselproductie te vergroten en de voedselzekerheid te garanderen. Sindsdien zijn de prioriteiten aanzienlijk verschoven en spelen klimaat- en milieubescherming en plattelandsontwikkeling een steeds belangrijkere rol binnen het GLB.
Afvalwater
De lozing van afvalwater kan het milieu aantasten. Afvalwater moet daarom gezuiverd worden. Afvalwater kan grensoverschrijdende effecten hebben. Daarom zijn er in de Europese Unie minimumeisen opgesteld voor de behandeling van afvalwater. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben hiermee te maken, bijvoorbeeld bij de inzameling en zuivering van afvalwater.
Europees akkoord over certificering koolstofverwijdering
Als onderdeel van de doelstelling van de Europese Green Deal om in 2050 klimaatneutraal te zijn, introduceert de Europese Unie een certificeringskader voor koolstofverwijderingen. De Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over een verordening met dit doel.
Hoe kan onze gemeente met behulp van Europese regelgeving duurzaamheidsinitiatieven stimuleren?
Onze gemeente wil de opwek van hernieuwbare energie en andere (lokale) duurzaamheidsinitiatieven stimuleren. Hoe kan de gemeente dergelijke lokale initiatieven ruimte geven in overeenstemming met het Europese recht?Bioafval
Bioafval omvat gft-afval van huishoudens, organisch afval van bedrijven en groenafval. Bij het storten van bioafval kunnen broeikasgasemissies vrijkomen. De Europese Unie stelt daarom dat bioafval gescheiden moet worden ingezameld.
Europese Commissie presenteert kader voor certificering koolstofverwijdering
Een voorgestelde verordening van de Europese Commissie moet het makkelijker maken om koolstofverwijderingen betrouwbaar te certificeren. Dit is relevant voor decentrale overheden die deze verwijderingen willen vergelijken, bijvoorbeeld bij een aanbesteding.
Ingetrokken en uitgestelde maatregelen milieu & klimaat
De Europese Commissie heeft onlangs een aantal tegemoetkomingen gedaan aan de Europese landbouwers. Het gaat om het tijdelijk opschorten van bestaande, en het aanpassen of schrappen van voorgenomen maatregelen op het gebied van milieu- en klimaatwetgeving. Welke maatregelen zijn dit precies? In dit nieuwsbericht geven wij een kort overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, met per verandering de vindplaats voor verdere informatie.
Akkoord Raad en Europees Parlement over Stedelijk Afvalwater
Er is een akkoord tussen Raad en EP over nieuwe regels tav. stedelijk afvalwater. Een belangrijke verandering is de verdere toepassing van het “de vervuiler betaalt” -beginsel.
Nationaal energie- en klimaatplan: wat moet Nederland verbeteren?
Lidstaten zijn verplicht om Nationale energie-en klimaatplannen aan de Europese Commissie voor te stellen. De Commissie heeft het Nederlandse plan geëvalueerd. Uit die evaluatie blijkt dat de Nederlandse plannen op verschillende punten voor verbetering vatbaar zijn. De definitieve plannen moeten in juni 2024 worden gefinaliseerd.
Raadpleging: Hergebruik van afvalwater in landbouw
De Europese Commissie vraagt overheden om feedback op specificaties voor risicobeheerplannen over het hergebruik van gezuiverd afvalwater in de landbouw.