Hoe moeten we openbaar busvervoer aanbesteden onder de concessierichtlijn?
Het huidige openbaarvervoerscontract van onze provincie met de busmaatschappij loopt af en wij willen een nieuw contract sluiten. Moet onze provincie diensten voor openbaar (bus)vervoer verplicht aanbesteden via een concessie?CEF-subsidie verleend aan Nederlandse infrastructuurprojecten
De Europese Commissie wijst vijf Nederlandse infrastructuurprojecten subsidie toe in het kader van de Connecting Europe Facility (CEF). Momenteel staan CEF Transport oproepen open voor militaire mobiliteit en faciliteiten voor alternatieve brandstoffen.
Nieuwe EU-normen voor veilige parkeer- en rustplaatsen voor vrachtwagens
De Europese Commissie heeft nieuwe normen aangenomen voor parkeer- en rustplaatsen voor vrachtwagens. Er is in de EU namelijk een tekort van ongeveer 100.000 parkeervakken. Ook zijn de bestaande parkeerplaatsen niet veilig genoeg.
Interview Robert van Asten over duurzame mobiliteit
Robert van Asten is als wethouder mobiliteit betrokken bij het vergroenen en verduurzamen van de mobiliteit in Den Haag. In 2030 wil deze stad één van de 100 klimaatneutrale steden in Europa zijn. Kenniscentrum Europa decentraal ging met hem in gesprek over groene mobiliteit.
Staatssteun: geef uw feedback op de richtsnoeren voor staatssteun voor spoorondernemingen
In een openbare raadpleging vraagt de Europese Commissie feedback over de richtsnoeren Staatssteun voor spoorondernemingen. De voorgestelde aanpassingen zijn vooral gericht op vereenvoudiging en verduidelijking van bestaande regels. U kunt reageren tot en met 16 maart 2022.
Europese Commissie presenteert nieuw kader voor stedelijke mobiliteit
Streven naar schonere, groenere en slimmere mobiliteit. Om deze doelstelling ook binnen steden te behalen, presenteert de Europese Commissie een nieuw kader voor stedelijke mobiliteit. Voor decentrale overheden zijn er interessante financieringsmogelijkheden.
Onderweg naar 55% minder uitstoot in 2030: Europese Commissie presenteert ‘Fit for 55’ – pakket
De uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 met 55% omlaag ten opzichte van het niveau van 1990. Het Fit for 55 pakket bestaat uit tien wetsvoorstellen, die moeten zorgen voor de realisatie van de doelstellingen van de Green Deal.
Vijf EU-workshops: geef uw mening over stedelijke mobiliteit
Stedelijke mobiliteit moet minder vervuilend worden en dient een groene en digitale transitie te ondergaan. Ter implementatie van de Strategie voor duurzame en slimme mobiliteit wordt het EU-initiatief voor stedelijke mobiliteit gelanceerd. In dit kader organiseert de Commissie vijf workshops.
Consultatie over duurzaam vervoer: nieuw kader voor stedelijke mobiliteit
Het aantal files moet omlaag, de luchtkwaliteit moet worden verbeterd en stedelijke vervoerssystemen moeten slimmer. De Europese Commissie heeft hiervoor een routekaart Nieuw Kader voor Stedelijke Mobiliteit opgesteld.
Urban Agenda for the EU: resultaten van het partnerschap stedelijke mobiliteit
Wetgeving inzake tol- en milieuzones stroomlijnen en kennis over duurzame mobiliteit toegankelijker maken, dat zijn enkele aanbevelingen van het partnerschap stedelijke mobiliteit. Het partnerschap maakt deel uit van de Urban Agenda for the EU (UAEU).
ACM houdt toezicht op de naleving van Europese Zeehavenverordening
De ACM treedt op als toezichthouder voor de naleving van de Europese Zeehavenverordening. Op grond van de verordening kunnen zeehavenbeheerders minimumeisen of beperkingen stellen aan aanbieders van havendiensten en wordt de transparantie van overheidsbijdragen gereguleerd.