...
Nieuws - 9 mei 2022

Europese Commissie wil legale arbeidsmigratie versoepelen

Het belang van vereenvoudigde wetgeving voor arbeidsmigratie is groot: er zijn arbeidstekorten. De Europese Commissie stelt daarom voor legale migratie naar de EU verder te versoepelen, onder andere met een wijziging van de Richtlijn gecombineerde vergunning en de Richtlijn langdurig ingezetenen.

...
Praktijkvraag - 20 april 2023

Waar moet onze gemeente rekening mee houden bij de uitrol van 5G?

Onze gemeente heeft een aantal plaatsingsplangesprekken gevoerd voor de uitrol van 5G. Nu we geschikte locaties hebben gevonden voor antenne-installaties, wil een telecombedrijf graag op een van deze plekken een antenne van 7 meter plaatsen. Waar moet onze gemeente rekening mee houden?

...
Nieuws - 28 april 2022

Principeakkoord Digital Services Act bereikt

De nieuwe Digital Services Act (DSA) moet ervoor zorgen dat online dezelfde regels gelden als offline. De Raad van de Europese Unie en het Europese Parlement bereikten een principeakkoord over de invulling van de nieuwe wetgeving. Zo moet de DSA illegale content tegengaan en advertentiemogelijkheden beperken.

...
Nieuws - 4 april 2022

Interview met gemeente Nijmegen over digitale toegankelijkheid

Alle websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties moeten digitaal toegankelijk zijn. Dat betekent dat de diensten voor mensen met een handicap even goed te gebruiken moeten zijn als voor mensen zonder handicap. In Nederland heeft een kwart van de bevolking een handicap. Een hele klus voor decentrale overheden om dit te realiseren. Kenniscentrum Europa decentraal sprak met Els Groffen en Marc van Kollenburg over het team en hun werkzaamheden voor digitale toegankelijkheid.

...
Nieuws - 9 maart 2022

FAQ Vluchtelingen uit Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne ontstaan bij decentrale overheden tal van vragen, zoals over opvang van vluchtelingen, gascontracten en gevolgen voor energiebeleid. Kenniscentrum Europa decentraal publiceerde twee overzichten en houdt een FAQ-list bij

...
Nieuws - 7 maart 2022

Raad akkoord met tijdelijke bescherming Oekraïners

De Raad van de Europese Unie heeft op 4 maart een uitvoeringsbesluit genomen dat tot gevolg heeft dat de Richtlijn Tijdelijke Bescherming wordt geactiveerd. Mensen uit Oekraïne krijgen hierdoor tijdelijke bescherming in de EU. 

...
Nieuws - 21 februari 2022

Provincie Zeeland winnaar prijs duurzaam aanbesteden

Duurzaam aanbesteden? Het kan! De provincie Zeeland viel in de prijzen door met hun aanbestedingsregime flink bij te dragen aan de VN Sustainable Development Goals. Reden voor Europa decentraal om met Martin Scherpenisse, senior beleidsspecialist inkoop en aanbesteden, en Mariska van Dalen, oprichtster van het MVI-platform, te spreken.

...
Nieuws - 14 februari 2022

Rapporten voortgang digitale toegankelijkheid gepubliceerd

Bijna alle lidstaten hebben voor het eerst verslag uitgebracht over de voortgang van hun digitale toegankelijkheid. Een van de verplichtingen uit de toegankelijkheidsrichtlijn is dat lidstaten dat iedere drie jaar doen. Nederland heeft samen met Denemarken het hoogst aantal gerapporteerde toegankelijkheidsverklaringen in Europa. 

...
Nieuws - 14 februari 2022

Europese Commissie stelt Europese Chips Act voor

De Europese Commissie heeft op 8 februari 2022 een pakket maatregelen voorgesteld om de tekorten aan computerchips aan te pakken. Het doel van de verordening is een veerkrachtige bevoorradingsketen te ontwikkelen binnen de Europese halfgeleiderindustrie.

...
Nieuws - 7 februari 2022

Verklaring over Europese digitale rechten en beginselen voorgesteld

De Europese Commissie heeft op 26 januari een voorstel ingediend voor een ontwerpverklaring voor de digitale rechten en beginselen. Dit is de volgende stap om de digitale transformatie binnen de Europese Unie te verwezenlijken.

...
Nieuws - 31 januari 2022

Europees Parlement stemt in met de Digital Services Act

Op 20 januari heeft het Europees Parlement ingestemd met de ontwerptekst van de Digital Services Act (DSA). Het doel van de DSA is het creëren van een veiligere online markt voor consumenten. Voor de instemming heeft het Parlement nog enkele wijzigingen aangebracht.