...
Nieuws - 14 oktober 2019

Verduurzaming glastuinbouw

In het glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard is afgelopen week het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen.

...
Nieuws - 11 november 2019

Nederland gaat Europese klimaatdoelen voor 2020 missen

Middels de ‘2020-doelstellingen’ heeft de Europese Commissie een vermindering of verbetering van 20% van de uitstoot van broeikasgassen, energieverspilling en duurzame energie voor 2020 voorgesteld. Nederland heeft in reactie hierop zijn eigen streefcijfers vastgesteld en deze verwerkt in het Klimaatakkoord.

...
Nieuws - 8 oktober 2021

Digitalisering van de energiesector: Europese Commissie vraagt om feedback op actieplan

Digitale technologieën kunnen bijdragen aan de energietransitie, bijvoorbeeld door cyberbeveiliging. In het kader van een strategie voor de digitalisering van het energiesysteem werkt de Europese Commissie aan een actieplan. Belanghebbenden kunnen feedback geven tot en met 24 januari 2022.

...
Nieuws - 6 april 2020

Oproep voor CEF-energie-voorstellen

Het financieringsinstrument Connecting Europe Facility (CEF) ondersteunt de ontwikkeling van (duurzame en efficiënte) trans-Europese netwerken op het gebied van vervoer, energie, en telecommunicatie. Naast een CEF-energie-oproep zijn er ook twee CEF-telecommunicatie-oproepen gepubliceerd.

...
Nieuws - 13 juli 2020

Commissie publiceert strategieën voor de energiesector van morgen

Op 8 juli 2020 presenteerde de Europese Commissie twee nieuwe strategieën voor de energiesector van de toekomst: de waterstofstrategie- en de energysysteemintegratie-strategie. Hiermee beoogt de EU een verduurzaming van de energiesector, die goed is voor 75% van de CO2-uitstoot.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Kabinet activeert Bescherm- en Herstelplan Gas

Het kabinet heeft het Bescherm- en Herstelplan Gas uit 2019 in werking gesteld vanwege de verminderde gasleveringen uit Rusland. Om gastekorten in de winterperiode te voorkomen, moeten decentrale overheden maatregelen treffen om het energieverbruik zo veel mogelijk terug te dringen.

...
Nieuws - 23 mei 2022

REPowerEU-plan verhoogt Europese ambities voor hernieuwbare energie

De lat voor het aandeel hernieuwbare energie wordt verhoogd van 40% naar 45% in 2030. Om dit te bevorderen, worden zonnepanelen op daken van (overheids-)gebouwen verplicht. Daarnaast worden de ambities voor zonne-energie, waterstof en biomethaan opgeschroefd.

...
Nieuws - 23 mei 2022

Commissie presenteert investeringen in het kader van de vierde pijler van REPowerEU

Welke investeringen en hervormingen zijn er nodig om de energie-ambities te realiseren? Er verschijnen nieuwe regels voor TEN-E. Er wordt ook meer steun verleend aan initiatieven die de opslagcapaciteit van vloeibaar gas (LNG) en de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk vergroten.

...
Nieuws - 25 mei 2022

REPowerEU-plan: diversificatie van de energievoorziening

De EU moet via andere wegen aan betrouwbare energie voor een goede prijs komen. Naast de gezamenlijke inkoop van energie, zal er meer worden samengewerkt met internationale partners. Zo zullen belangrijke waterstofcorridors in de Middellandse Zee en de Noordzee worden ontwikkeld.

...
Nieuws - 25 mei 2022

REPowerEU-plan: energie besparen voor de energie-onafhankelijkheid

De EU moet in 2030 13% energie besparen in plaats van de afgesproken 9%. Dit staat in de nieuwe mededeling over energiebesparing, in reactie op de energiecrisis. Daarnaast moeten fiscale middelen en gedragsveranderingen verder onnodig energieverbruik tegengaan.