Verduurzaming glastuinbouw
In het glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard is afgelopen week het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen.
Het Europees energiebeleid is veelomvattend en gaat van thema’s als duurzame energieopwekking tot aan de introductie van energielabels voor producten en gebouwen. Het raakt aan vele sectoren die relevant zijn voor decentrale overheden, zoals ruimtelijke ordening, vergunningsverlening, infrastructuur en gebouwde omgeving.
In het glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard is afgelopen week het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen.
Middels de ‘2020-doelstellingen’ heeft de Europese Commissie een vermindering of verbetering van 20% van de uitstoot van broeikasgassen, energieverspilling en duurzame energie voor 2020 voorgesteld. Nederland heeft in reactie hierop zijn eigen streefcijfers vastgesteld en deze verwerkt in het Klimaatakkoord.
Digitale technologieën kunnen bijdragen aan de energietransitie, bijvoorbeeld door cyberbeveiliging. In het kader van een strategie voor de digitalisering van het energiesysteem werkt de Europese Commissie aan een actieplan. Belanghebbenden kunnen feedback geven tot en met 24 januari 2022.
Het financieringsinstrument Connecting Europe Facility (CEF) ondersteunt de ontwikkeling van (duurzame en efficiënte) trans-Europese netwerken op het gebied van vervoer, energie, en telecommunicatie. Naast een CEF-energie-oproep zijn er ook twee CEF-telecommunicatie-oproepen gepubliceerd.
Op 8 juli 2020 presenteerde de Europese Commissie twee nieuwe strategieën voor de energiesector van de toekomst: de waterstofstrategie- en de energysysteemintegratie-strategie. Hiermee beoogt de EU een verduurzaming van de energiesector, die goed is voor 75% van de CO2-uitstoot.
Het kabinet heeft het Bescherm- en Herstelplan Gas uit 2019 in werking gesteld vanwege de verminderde gasleveringen uit Rusland. Om gastekorten in de winterperiode te voorkomen, moeten decentrale overheden maatregelen treffen om het energieverbruik zo veel mogelijk terug te dringen.
De lat voor het aandeel hernieuwbare energie wordt verhoogd van 40% naar 45% in 2030. Om dit te bevorderen, worden zonnepanelen op daken van (overheids-)gebouwen verplicht. Daarnaast worden de ambities voor zonne-energie, waterstof en biomethaan opgeschroefd.
De Raad van Ministers heeft zich uitgesproken over het ‘Fit for 55’-pakket. De Raad sluit zich grotendeels aan bij de ambitieuze voorstellen op het gebied van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, zoals 40% energie uit hernieuwbare bronnen tegen 2030.
Welke investeringen en hervormingen zijn er nodig om de energie-ambities te realiseren? Er verschijnen nieuwe regels voor TEN-E. Er wordt ook meer steun verleend aan initiatieven die de opslagcapaciteit van vloeibaar gas (LNG) en de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk vergroten.
De Europese afhankelijkheid van (Russische) fossiele brandstoffen moet stoppen. REPowerEU is het plan van de Europese Commissie om het gebruik van Russisch gas te verminderen en de groene energietransitie te versnellen. Het plan werd op 18 mei 2022 gepresenteerd en bestaat uit vier hoofddoelstellingen.
De EU moet via andere wegen aan betrouwbare energie voor een goede prijs komen. Naast de gezamenlijke inkoop van energie, zal er meer worden samengewerkt met internationale partners. Zo zullen belangrijke waterstofcorridors in de Middellandse Zee en de Noordzee worden ontwikkeld.
De EU moet in 2030 13% energie besparen in plaats van de afgesproken 9%. Dit staat in de nieuwe mededeling over energiebesparing, in reactie op de energiecrisis. Daarnaast moeten fiscale middelen en gedragsveranderingen verder onnodig energieverbruik tegengaan.