...
Nieuws - 19 oktober 2022

Hof van Justitie doet uitspraak over onderhands gunnen van veerdiensten

Het Hof van Justitie heeft in een arrest over Italiaanse veerdiensten toelichting gegeven op de verhouding tussen de PSO-verordening en de Verordening voor het verrichten van zeevervoer. Dit is relevant voor aanbestedingen voor veerdiensten naar eilanden.

...
EU Recht en beleid - 23 maart 2023

Intelligente Transportsystemen (ITS)

De ITS-richtlijn stelt regels omtrent intelligente transportsystemen. Zo moeten deze systemen onder meer in overeenstemming zijn met door de Europese Commissie later vastgestelde specificaties.

...
Nieuws - 6 oktober 2022

Jubileumevent: 20 jaar KED!

Wij kijken terug op een bijzonder geslaagd Jubileumevent naar aanleiding van ons 20-jarig bestaan! Kijk hier voor het verslag en de foto’s.

...
EU Recht en beleid - 13 oktober 2022

Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft veel gevolgen voor decentrale overheden op gebieden zoals energielevering, aanbesteding en asiel. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Beginselen van de Europese Unie

Behalve wet- en regelgeving speelt binnen het Europees recht ook een aantal beginselen een belangrijke rol. De meeste beschreven beginselen zijn expliciet opgenomen in de Verdragen van de Europese Unie, maar voor bijvoorbeeld het transparantiebeginsel geldt dit niet. Decentrale overheden kunnen met een aantal van deze beginselen direct te maken krijgen.

...
Nieuws - 31 augustus 2022

Raadpleging bodemgezondheid

Sinds 1 augustus 2022 loopt er een openbare raadpleging voor een voorstel tot een richtlijn over bodemgezondheid. De voorgestelde richtlijn heeft als doel de voorwaarden voor een gezonde bodem te in kaart te brengen, opties voor de monitoring van de bodem vast te stellen en regels vast te stellen voor duurzaam bodemgebruik en -herstel. De richtlijn maakt deel uit van de EU-bodemstrategie voor 2030. Het is tot 24 oktober 2022 mogelijk om feedback te geven.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Belangenbehartiging

Decentrale overheden kunnen op verschillende manieren invloed uitoefenen op de regelgeving en het beleid van de Europese Unie. Op deze pagina leest u meer hierover en over de rol die koepelorganisaties hierin spelen.

...
EU Recht en beleid - 11 september 2023

Overige regelgeving

Er zijn enkele stukken wet- en regelgeving op mobiliteitsgebied die minder veelomvattend zijn, maar alsnog een zekere relevantie hebben voor decentrale overheden. Op deze pagina vindt u daar meer over.

...
EU Recht en beleid - 7 maart 2024

Organisatie van de Europese Unie

Wat doen de Raad van de Europese Unie en het Comité van de Regio’s? Wat is het verschil tussen een verordening en een richtlijn? Welke gevolgen heeft Brexit voor de decentrale overheden?

...
EU Recht en beleid - 11 september 2023

Instellingen Europese Unie

De Europese Unie bestaat uit verschillende instellingen met ieder hun eigen rol. De instellingen staan opgesomd in artikel 13 van het Verdrag van de Europese Unie. Ook noemt dit artikel twee comités met een adviserende rol. Op deze pagina worden deze instellingen en comités genoemd, waarbij wordt vermeld waar zij zich mee bezig houden.