...
EU Recht en beleid - 19 februari 2024

Verordening betreffende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (AFIR)

De Verordening betreffende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen stelt regels voor laadinfrastructuur voor elektrische auto’s, maar ook voor tankinfrastructuur voor vloeibaar gas en waterstof. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze Verordening.

...
Nieuws - 28 juli 2022

Europese Commissie presenteert winterparaatheidspakket: instrumenten voor vermindering van gasverbruik

Met het oog op de mogelijke verstoringen van de gasleveringen door Rusland heeft de Europese Commissie in juli een winterparaatheidspakket gepresenteerd. Dit pakket bestaat uit een voorstel tot een Verordening inzake gasvermindering en een gasvraagreductieplan. Tevens is het bestaande TSK Oekraïne-crisis gewijzigd. Lees meer over het voorstel in dit bericht.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Kabinet activeert Bescherm- en Herstelplan Gas

Het kabinet heeft het Bescherm- en Herstelplan Gas uit 2019 in werking gesteld vanwege de verminderde gasleveringen uit Rusland. Om gastekorten in de winterperiode te voorkomen, moeten decentrale overheden maatregelen treffen om het energieverbruik zo veel mogelijk terug te dringen.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Europese fondsen voor het platteland: gaat goed, kan beter

Europese subsidies voor plattelandsontwikkeling worden over het algemeen goed besteed, maar leveren niet altijd duurzame verbeteringen op. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een onderzoek naar de besteding van 25 miljard euro aan EU-gelden sinds 2007.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Vol gas naar een nieuwe leverancier

Bij het beëindigen van een contract met een Russische bedrijf voor de levering van gas komt nogal wat kijken. KED sprak met Michiel van der Hagen van de Groene Metropoolregio over de aanbestedingsrechtelijke uitdagingen bij de zoektocht naar een nieuwe leverancier.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Prijsinstrument voor toegang tot aanbesteden derde landen

De toegang tot buitenlandse aanbestedingen voor Europese bedrijven is verbeterd. Op grond van een nieuwe verordening kan de Commissie onderzoek doen naar eventuele discriminatie tegen Europese bedrijven. Ook kan de Commissie maatregelen treffen tegen inschrijvers uit derde landen.

...
Nieuws - 21 juli 2022

CEF-subsidie verleend aan Nederlandse infrastructuurprojecten

De Europese Commissie wijst vijf Nederlandse infrastructuurprojecten subsidie toe in het kader van de Connecting Europe Facility (CEF). Momenteel staan CEF Transport oproepen open voor militaire mobiliteit en faciliteiten voor alternatieve brandstoffen.

...
Nieuws - 13 juni 2022

Europees Parlement stemt tegen ontwerpverslag over herziene ETS-richtlijn

Het Europees Parlement heeft tegen de voorgestelde herziening van de richtlijn over het emissiehandelssysteem (ETS) gestemd. Parlementariërs zijn bezorgd over de gevolgen van de aanscherpingen en de uitbreiding naar nieuwe sectoren of vinden de emissiereductie juist niet ver genoeg gaan.

...
Nieuws - 13 juni 2022

Kwaliteit Nederlands zwemwater loopt achter op de rest van de EU

De kwaliteit van het Nederlandse zwemwater loopt achter op de rest van Europa. In het zwemwaterverslag van het Europees Milieuagentschap eindigde Nederland op de vierentwintigste plaats. Van de 738 onderzochte locaties was 4.6% van slechte kwaliteit, terwijl het Europees gemiddelde 1,5% is.

...
Nieuws - 7 juni 2022

Europese Commissie vraagt feedback op voorstel wijziging Kaderrichtlijn Afvalstoffen

Als onderdeel van de “van boer tot bord”-strategie van de EU, wil de Commissie de Kaderrichtlijn Afvalstoffen (KRA) opnieuw wijzigen, om zo de afvalproductie te verminderen en hergebruik te stimuleren. Hiermee moet de wetgeving duidelijker worden en lasten worden verminderd. Reageren kan tot 16 augustus.