...
Praktijkvraag - 8 juli 2024

Valt het aanbieden van reclamemogelijkheden door decentrale overheden onder het EU-recht?

Valt het door een decentrale overheid aanbieden van reclamemogelijkheden aan ondernemingen onder de reikwijdte van het EU-recht? Denk hierbij aan het verhuren van lichtmasten met reclamemogelijkheden of het plaatsen van reclamezuilen in de openbare ruimte (bijvoorbeeld gecombineerd met de plaatsing van openbare infrastructuur, zoals bushokjes en abri’s). Hoe verhoudt dit zich tot bijvoorbeeld het Europese aanbestedingsrecht en mededingingsrecht?

...
Nieuws - 17 juni 2024

Geen aanbestedingsplicht tijdelijke huisvesting Oekraïense vluchtelingen

In mei deed de rechtbank Limburg uitspraak over een vermeende aanbestedingsplicht voor een gemeente voor de huisvesting van vluchtelingen. In de uitspraak geeft de rechtbank onder andere een verduidelijking van de begrippen ‘gemengde opdracht’, ‘kale’ huur en ‘bestaande gebouwen’.

...
EU Rechtspraak - 17 juni 2024

Moet een onderneming die ten onrechte is uitgesloten van een aanbestedingsprocedure een schadeclaim kunnen indienen voor ‘verlies van een kans’?

In zaak C-547/22 oordeelt het Hof van Justitie van de EU (hierna: het Hof) dat een onderneming die ten onrechte is uitgesloten van een aanbestedingsprocedure een schadevergoeding mag eisen. Hierbij moet het mogelijk zijn om de misgelopen winst mee te rekenen, zelfs als het niet zeker is dat de onderneming de opdracht zou hebben gewonnen.

...
Praktijkvraag - 7 juni 2024

Mag je looneisen stellen in een aanbestedingsprocedure?

Onze gemeente vindt het belangrijk dat de werknemers van bedrijven die wij inhuren bij een aanbesteding een leefbaar loon verdienen. Om deze reden willen we eisen van de opdrachtnemer dat deze een loon van ten minste €14,- per uur uitkeert aan zijn werknemers. Dit ligt boven het wettelijk minimumloon voor de betreffende sector. Is dit mogelijk?

...
Praktijkvraag - 21 mei 2024

Moeten de wegingsfactoren van de subgunningscriteria bij een aanbesteding altijd vooraf worden bekendgemaakt?

Het is voor onze gemeente onduidelijk wat wij in de aanbestedingsstukken bekend moeten maken over de gunningscriteria. Wij hebben bij een aanbesteding de subgunningscriteria en de rangorde van die criteria bekendgemaakt, maar hebben het gewicht dat van die criteria niet medegedeeld. Heeft onze gemeente hiermee in strijd met de aanbestedingsbeginselen gehandeld?

...
Praktijkvraag - 6 mei 2024

Hoe kan een buitenlands bedrijf voldoen aan de voorwaarde van een gedrags­verklaring bij een Europese aanbesteding?

Bij een Europese aanbesteding heeft de provincie in de stukken opgenomen dat alle inschrijvers een ‘Gedragsverklaring aanbesteden’ (GVA) moeten verstrekken. Deze verklaring wordt door dienst Justis verstrekt. Buitenlandse bedrijven kunnen echter niet door dienst Justis gescreend worden en zij kunnen daarom geen Gedragsverklaring aanbesteden aanvragen. Een Duits bedrijf wil zich nu inschrijven op de aanbesteding en stelt de volgende vraag: hoe kunnen wij aan de voorwaarde, gesteld in de aanbestedingsstukken, omtrent het verstrekken van een Gedragsverklaring aanbesteden voldoen?

...
EU Recht en beleid - 30 april 2024

Aanbestedings­procedures

Decentrale overheden kunnen bij het aanbesteden van overheidsopdrachten te maken hebben met verschillende Europese aanbestedingsprocedures. In Richtlijn 2014/24 zijn zes soorten aanbestedingsprocedures opgenomen voor het plaatsen van overheidsopdrachten. Deze pagina legt onder meer uit wanneer een decentrale overheid te maken heeft met bepaalde Europese aanbestedingsprocedures.

...
Praktijkvraag - 24 april 2024

Mag een aanbestedende dienst (raam)overeenkomsten stilzwijgend verlengen?

Twee contracten van ons waterschap met betrekking tot ICT en informatiesystemen lopen binnenkort af. Kunnen wij de bestaande contracten met beide bedrijven zomaar verlengen, of moeten we opnieuw een Europese aanbesteding per contract voorschrijven? Het gaat om de volgende twee afgesloten contracten:

Contract 1: Het waterschap heeft enige tijd geleden (na een aanbesteding) een langlopende ICT-overeenkomst gesloten met een aanbieder. Deze overeenkomst loopt binnenkort af. In de initiële overeenkomst is vastgelegd dat wanneer de overeenkomst niet wordt opgezegd, deze telkens met een jaar kan worden verlengd. Mag het waterschap de overeenkomst stilzwijgend verlengen zonder een nieuwe aanbesteding uit te schrijven?

Contract 2: Voor ICT onderhoudsdiensten heeft het waterschap enige tijd geleden een raamovereenkomst afgesloten. Ook deze overeenkomst eindigt binnenkort. Mag het waterschap de raamovereenkomst verlengen?

...
Praktijkvraag - 8 april 2024

Kan er gestart worden met een aanbestedingsprocedure terwijl de bouwvergunning nog ontbreekt?

Is het mogelijk een Europese aanbesteding te houden onder de opschortende voorwaarde dat voor het aan te besteden bouwwerk nog een omgevingsvergunning moet worden verstrekt? Welke aanbestedingsrechtelijke aspecten spelen een rol in een dergelijke situatie? Is er door de aanbesteding een rechtsverhouding ontstaan tussen de aanbestedende dienst en betreffende inschrijver op grond waarvan de inschrijver schadevergoeding kan vorderen wanneer de vergunning niet wordt afgegeven?

...
Praktijkvraag - 25 maart 2024

Moeten decentrale overheden het aanbestedingsrecht naleven wanneer burgers het uitdaagrecht uitoefenen?

Onze inwoners willen graag zelfstandig allerlei situaties in de samenleving aanpakken. Zij kunnen de (decentrale) overheid uitdagen om hierin actie te ondernemen, maar wij menen dat die acties aanbestedingsplichtige opdrachten zouden kunnen opleveren. Vooruitlopend op de Wet versterking participatie op decentraal niveau, vragen wij ons daarom af in hoeverre het uitdaagrecht zich zal verhouden tot de Europese aanbestedingsrichtlijnen? Moeten decentrale overheden alsnog de aanbestedingsrechtelijke procedures doorlopen wanneer burgers hun uitdaagrecht succesvol uitoefenen?

...
Nieuws - 31 oktober 2022

Nieuwe serie: KED legt uit

Om uitleg te geven op al uw vragen rondom aanbesteden introduceert Kenniscentrum Europa Decentraal een nieuwe serie: KED legt uit. Deze week staat het Europees aanbestedingsrecht in het algemeen centraal.

...
Nieuws - 27 maart 2023

KED legt uit: Inbesteden en quasi-inbesteden

Om antwoord te geven op al uw vragen rondom aanbesteden heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een serie gelanceerd: KED legt uit. Deze week staat het onderwerp Inbesteden en quasi-inbesteden hierin centraal.