...
EU Recht en beleid - 15 mei 2024

Richtlijn schone en energiezuinige wegvoertuigen

De Clean Vehicles Directive verplicht decentrale overheden om bij de aanschaf van nieuwe voertuigen een minimaal deel uitstootvrije of schone voertuigen in te kopen.

...
Nieuws - 18 september 2023

Wetsvoorstel Europese gehandicapten- en parkeerkaarten: gelijke toegang in de gehele EU

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel ingediend voor het introduceren van een gestandaardiseerde Europese gehandicaptenkaart en het verbeteren van de Europese parkeerkaart. Hierdoor kunnen mensen met een handicap gemakkelijker gebruik maken van voorkeursbehandelingen en gehandicaptenparkeerplaatsen binnen de Europese Unie.

...
Nieuws - 4 maart 2024

Raadpleging vergroening bedrijfswagenparken

Momenteel wordt de stand van zaken op het gebied van vergroening van bedrijfswegvoertuigen in de EU geëvalueerd. De Europese Commissie heeft daarom een raadpleging uitgezet die zich richt op veel verschillende organisaties, waaronder overheden, die een bedrijfswagenpark hebben. U kunt tot 30 april 2024 zienswijzen indienen.

...
Nieuws - 11 december 2023

Meer grensoverschrijdende gevolgen intrekking rijbewijzen

Als lidstaten rijbewijzen van bestuurderes uit andere lidstaten ongeldig verklaren leidt dit vaak nog niet tot ongeldigheid overal in de EU. Nieuwe door het Transportcomité van het Europeees Parlement aangenomen regels moeten hier verandering in brengen.

...
Nieuws - 25 september 2023

Consultatie: Europese gehandicaptenkaart

De Europese Commissie vraagt om feedback over het richtlijnvoorstel voor het introduceren van een Europese gehandicaptenkaart. De deadline voor feedback is 13 November 2023.

...
EU Recht en beleid - 11 september 2023

Overige regelgeving

Er zijn enkele stukken wet- en regelgeving op mobiliteitsgebied die minder veelomvattend zijn, maar alsnog een zekere relevantie hebben voor decentrale overheden. Op deze pagina vindt u daar meer over.

...
Praktijkvraag - 29 augustus 2023

Moet er in voertuigen van de gemeente die afval ophalen een tachograaf aanwezig zijn?

Onze gemeente haalt huisvuil op en leegt ook vuil- en glascontainers. We brengen het afval vervolgens naar een verwerkingsbedrijf. Moet in de betrokken voertuigen een tachograaf aanwezig zijn die de rij- en rusttijden, afgelegde afstand en snelheid bijhoudt of kunnen we in aanmerking komen voor een vrijstelling van de tachograafverplichting?

...
Praktijkvraag - 3 mei 2023

Integrale kostprijs doorberekenen bij exploitatie fietsenstalling?

Onze gemeente exploiteert een bewaakte fietsenstalling en wil de stalling van fietsen kosteloos aanbieden. Is het exploiteren van een fietsenstalling een economische activiteit? En zo ja, is de gemeente in dat geval altijd verplicht de integrale kosten door te berekenen voor het aanbieden van plekken in de fietsenstalling?