Wat betekenen de stikstofuitspraken voor de agrarische sector?
Als provinciemedewerker hoor ik steeds meer over de problemen met stikstof. Ik hoor dat dit onder andere grote gevolgen gaat hebben voor onze boeren. Klopt dat?Kunnen omwoners beroep doen op het voorzorgbeginsel in verband met straling van zendmasten?
Het college van B&W van onze gemeente heeft een bouwvergunning verleend aan een operator op het terrein van de mobiele telefonie voor het oprichten van een antennemast. Daartegen is bezwaar gemaakt door omwonenden. Bezwaarden doen een beroep op het voorzorgsbeginsel uit het Europees recht. Men vreest dat de volksgezondheid gevaar loopt door de elektromagnetische velden van mobiele telefoons en antennes, bijvoorbeeld van 5G-netwerken. Het staat niet vast dat deze velden ongevaarlijk zijn.In hoeverre moet het voorzorgsbeginsel worden betrokken bij de beslissing op de bezwaren?
Moet een gemeente een milieuffectrapportage opstellen bij revisievergunning aan een veehouderij?
Onze gemeente is bezig met de voorbereiding van een besluit tot het verlenen van een revisievergunning aan een veehouderij. De uitbreiding van de vergunning betreft een kleine verandering ten opzichte van de eerder afgegeven vergunning, maar binnen een afstand van 500 meter zijn enkele mogelijke belanghebbenden woonachtig. Moeten wij toch een milieueffectrapportage opstellen?Commissie presenteert Farm-to-Fork-strategie: duurzame voedselketen
De Commissie presenteerde vorige week de Farm-to-Fork (van Boer-tot-Bord)-strategie. Deze strategie is een veelomvattend programma om de Europese voedselketen van de boer tot aan het bord van de consument te verduurzamen.
Wijziging tarieven MER
Voor kleine en middelgrote gemeenten dalen de kosten voor een advies over een omgevingsvisie. Dit moet de drempel om advies te vragen aan de commissie M.E.R. voor deze gemeenten verlagen.
Milieubeleid
Het milieubeleid van de Europese Unie is er op gericht om het milieu te beschermen, te herstellen en te verbeteren. Het milieubeleid raakt dan ook aan diverse thema’s zoals vogelbescherming, schoon drinkwater en het verminderen van afval. Hier vindt u de Europese wet- en regelgeving op het gebied van milieu die van belang is voor decentrale overheden.
Achtste milieuactieprogramma goedgekeurd door Raad van de Europese Unie
De Raad heeft het achtste milieuactieprogramma (MAP) aangenomen. Het nieuwe plan loopt tot en met 2030. Het moet bijdragen aan de Green Deal-doelstellingen zoals klimaatadaptatie, het terugdringen van vervuiling en biodiversiteitsbescherming.
Evaluatie van de milieuaansprakelijkheidsrichtlijn
Evaluatie van de milieuaansprakelijkheidsrichtlijn
De Europese Unie wil weten of ze er voldoende in slaagt om milieuschade te voorkomen en herstellen. Om die reden vraagt de Europese Commissie om feedback over de werking van de milieuaansprakelijkheidsrichtlijn. Decentrale overheden kunnen in aanraking komen met milieuschade.
Jaarbericht 2020 over Nederlandse inbreng bij het Europese Hof gepubliceerd
In het jaarbericht 2020 wordt de inbreng van de Nederlandse regering in zaken voor de Europese Hoven uiteengezet: dit betreft in 2020 in totaal 68 zaken. De uitkomst van een aantal van deze zaken is ook relevant voor decentrale overheden.
Hoe ver strekt de bescherming van een voortplantingsplaats van een beschermde diersoort in de zin van de Habitatrichtlijn?
In deze zaak heeft het Hof van Justitie van de EU vier vragen beantwoord over de beschadiging of de vernieling van de voortplantings- en rustplaatsen van de Cricetus cricetus , de veldhamster. De verwijzende rechter in deze zaak vroeg onder andere meer uitleg over het begrip “voortplantingsplaats” uit artikel 12, lid 1 van de Habitatrichtlijn. Voor welke periode moet een dergelijke plaats beschermd worden en wanneer is er sprake van beschadiging of vernieling van deze plaats?
Circulariteit inbedden in economie EU: Commissie presenteert eerste deel Circular Economy Package
De Europese Commissie heeft het eerste deel van het wetgevingspakket voor de circulaire economie gepubliceerd. Dit deel bestaat uit vier voorstellen. Voor decentrale overheden zijn met name de voorstellen op het gebied van duurzame producten en bouwproducten relevant.