...
EU Rechtspraak - 20 april 2023

Kunnen milieubesluiten van EU-instellingen, die gericht zijn op de lidstaten en hun decentrale overheden, worden aangevochten?

Milieuorganisaties kunnen voortaan milieubesluiten van EU-instellingen, die gericht zijn op de lidstaten en hun decentrale overheden, aanvechten. Het Gerecht verklaart in deze zaak dat de voorwaarde (rechtstreeks en individueel geraakt worden) van art. 263 VWEU ook geldt voor maatregelen die niet tot de verzoeker zijn gericht, maar hem wel rechtstreeks raken. Europese milieuregels worden uiteindelijk via nationale wetgeving op decentraal niveau geïmplementeerd.

...
Nieuws - 2 maart 2020

PFAS-problematiek nog niet opgelost

Voornamelijk de bouwsector, maar ook decentrale overheden worden nog steeds geconfronteerd met PFAS-problemen (poly- en perfluoralkylstoffen). Ook na het wijzigen van het Tijdelijke behandelingskader in november bleven deze problemen zich voordoen.

...
Nieuws - 2 maart 2020

Natuurbank: compensatienatuur voor projecten met groot openbaar belang

In mei 2019 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in strijd is met de Europese Habitatrichtlijn. Dat betekent dat het PAS niet meer gebruikt mag worden voor vergunningsverlening. Na de uitspraak kwamen vele projecten stil te liggen. Dit trof grote projecten die bijvoorbeeld infrastructurele veiligheid moeten garanderen

...
Nieuws - 30 januari 2023

Europese Commissie tikt Nederland op de vingers over mestbeleid

De Europese Commissie is bezorgd over de manier waarop Nederland de Europese verplichtingen rondom het mestbeleid implementeert. Voorheen mochten boeren in Nederland dankzij een uitzondering (derogatie) uit Brussel meer mest uitrijden dan in andere landen. Deze uitzonderingspositie wordt afgebouwd en zal in 2026 eindigen.

...
Nieuws - 30 januari 2023

Nieuwe maatregelen om achteruitgang bestuivende insecten aan te pakken

Eén op de drie bijen, vlinder- en zweefvliegsoorten is aan het verdwijnen in de EU. Bestuiving is nodig voor ongeveer 80% van de voedselgewassen en bloeiende planten. Insecten zijn dus belangrijk voor de land- en tuinbouw. Daarom heeft de Europese Commissie op 24 januari 2023 de ‘new deal voor bestuivers’ gepresenteerd, om de achteruitgang van wilde bestuivers aan te pakken.

...
Nieuws - 31 oktober 2022

Nieuwe EU-regels voor waterverontreiniging in het nulvervuilingspakket

De Europese Commissie komt met een voorstel om de regels voor verontreiniging van grond- en oppervlaktewater aan te passen. Ze wil de EU-lijst met de vervuilende stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu en bijbehorende kwaliteitsnormen actualiseren en uitbreiden, met onder andere PFAS-stoffen. Voor decentrale overheden heeft dit impact op de monitoring van en rapportage over de toestand van het milieu.

...
Nieuws - 12 september 2022

Uitzonderingspositie voor boeren ingetrokken door Europese Commissie

Nederlandse boeren raken hun uitzonderingspositie voor het uitrijden van mest kwijt. Dat heeft de Commissie medegedeeld. Vanaf 2023 treedt een afbouwtraject in werking zodat Nederland vanaf 2026 voldoet aan de voorwaarden van de nitraatrichtlijn.

...
Nieuws - 7 juni 2022

Europese Commissie vraagt feedback op voorstel wijziging Kaderrichtlijn Afvalstoffen

Als onderdeel van de “van boer tot bord”-strategie van de EU, wil de Commissie de Kaderrichtlijn Afvalstoffen (KRA) opnieuw wijzigen, om zo de afvalproductie te verminderen en hergebruik te stimuleren. Hiermee moet de wetgeving duidelijker worden en lasten worden verminderd. Reageren kan tot 16 augustus.

...
Nieuws - 16 mei 2022

Europese Commissie vraagt feedback op Richtlijn milieuaansprakelijkheid

Het Europese milieubeleid is gebaseerd op het beginsel “de vervuiler betaalt”. De Richtlijn milieuaansprakelijkheid legt vast dat de rekening voor milieuschade en -herstel bij de vervuiler liggen. De Europese Commissie vraagt om feedback in de aanloop naar de herziening van de Richtlijn.

...
Nieuws - 11 april 2022

Geef uw mening over beter beheer van nutriënten

De Europese Commissie wil werk maken van het beter beheer van nutriënten zoals stikstof en fosfor. Daartoe wil ze later dit jaar met een actieplan komen voor het ‘geïntegreerd beheer van nutriënten’. In de voorbereiding op dit actieplan worden decentrale overheden gevraagd om input te leveren.

...
Nieuws - 22 november 2021

Een bodemstrategie voor de toekomst

70% van de bodem in de EU is van slechte kwaliteit. Daarom heeft de Europese Commissie een nieuwe bodemstrategie gelanceerd. De verbetering van de grond is voor decentrale overheden van belang. Beleidsdomeinen zoals landbouw, milieu en klimaat zijn nauw verbonden met bodemkwaliteit.