Wat betekenen de afspraken van de EU over de herplaatsing van asielzoekers voor onze gemeente?
Voor een gebiedsontwikkelingsproject willen wij een inschatting maken van het aantal (sociale) woningen dat nodig is in onze gemeente. Daarvoor is het onder andere van belang om te weten wat de instroom van asielzoekers de komende jaren zal zijn. Klopt het dat de EU afspraken heeft gemaakt over de herplaatsing van asielzoekers binnen de EU? Wat betekent dit voor onze gemeente?Het Hof van Justitie over kledingvoorschriften voor ambtenaren.
Het Hof geeft uitleg over de mogelijkheden tot het stellen van kledingvoorschriften voor ambtenaren binnen de reikwijdte van het verbod op discriminatie in Richtlijn 2000/78/EG.
Kunnen wij stappen blijven nemen in een zaak wanneer er nog prejudiciële vragen liggen bij het Hof?
Afgelopen najaar hebben wij verschillende exploitanten van strandtenten verzocht om de seizoensgebonden strandtenten weer af te breken. Een aantal eigenaren heeft aangegeven het hier niet mee eens te zijn. Volgens hen is dit een beperking op het kunnen uitoefenen van een dienst, te weten horecaexploitatie. Zij hebben in hun beroep tegen de beschikking om de strandtent af te breken eerst de rechtbank en vervolgens de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzocht om prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie (het Hof). Zij willen een oordeel van het Hof over de uitlegging van bepalingen uit de Dienstenrichtlijn in het licht van ons lokale beleid met betrekking tot het afbreken van seizoensgebonden strandtenten.In verband met deze prejudiciële procedure hebben de eigenaren van de strandtenten de gemeente gesommeerd geen verdere stappen in het handhavingstraject te nemen. In hoeverre moeten wij bij de definitieve aanschrijving rekening houden met de bepalingen uit de Dienstenrichtlijn? Is het verstandig om inderdaad te wachten met verdere stappen of kunnen wij gewoon doorgaan met onze aanschrijving? Hoe lang kan zo'n prejudiciële procedure duren?
Interview met praktijkraadslid Pim Pellegrom: ‘Europees recht is voor waterschappen ontzettend actueel’.
Pim Pellegrom is senior subsidieadviseur bij Waterschap de Dommel en lid van de praktijkraad van Kenniscentrum Europa Decentraal. Wij spraken hem over de rol van Europees recht en beleid bij de waterschappen en hoe zijn ervaringen bij de praktijkraad hierop aansluiten.
Raadplegingen: schrapping van rapportageverplichtingen
De Europese Commissie vraagt om feedback over een aantal voorstellen voor het schrappen van rapportageverplichtingen. Zienswijzen kunnen worden ingediend tot 19 december 2023.
Raadplegingen: verlichting van rapportageverplichtingen
De Europese Commissie vraagt om feedback over een aantal voorstellen voor het verlichten van rapportageverplichtingen. De deadline voor is 19 december 2023.
Europese Commissie doet voorstellen voor verlichting rapportageverplichtingen
Overheidsinstanties en bedrijven zijn op veel onderwerpen verplicht om rapportages bij te houden over de handhaving en monitoring van EU-wetgeving op nationaal en decentraal niveau. Op 17 oktober 2023 heeft de Europese Commissie negen voorstellen gepresenteerd om rapportagevereisten beter af te stemmen op de werkpraktijk.
Interview met raadslid Gerdien Knikker: “Wij hebben als gemeente echt iets te bieden aan Europa en ook zeker wat te halen.”
Veel lokale vraagstukken spelen ook in andere Europese gemeenten. Maar hoe weet je als raadslid of het wiel elders al rolt, terwijl je het zelf nog moet uitvinden? KED ging daarover in gesprek met Gerdien Knikker, fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Haarlemmermeer. Zij is onlangs lid geworden van het Europese netwerk voor lokale en regionale raadsleden.
Raadpleging: Grensoverschrijdende regio’s in de EU- oplossingen om juridische en administratieve obstakels uit de weg te ruimen
De Europese Commissie vraagt om feedback voor een voorstel om juridische en administratieve belemmeringen in een grensoverschrijdende context uit de weg te ruimen. Decentrale overheden kunnen feedback geven tot 16 november 2023.
Zoek jij een uitdagende stage? Kenniscentrum Europa Decentraal zoekt talent!
Informeer gemeenten, provincies en waterschappen over wat Europa betekent voor hun dagelijkse praktijk ‘Europese regels in begrijpelijke taal.’ Dat is het motto van Kenniscentrum Europa Decentraal (KED). Europese regels vertalen […]
Commissievoorstel verlenging Richtlijn Tijdelijke Bescherming
De Europese Commissie heeft voorgesteld om de toepassing van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming te verlengen tot in ieder geval 3 Maart 2025. Als dit voorstel wordt aangenomen behouden vluchtelingen uit Oekraïne ten minste tot die datum hun recht op opvang en bescherming in de EU.