...
Nieuws - 20 oktober 2023

Raad bereikt akkoord over hervorming elektriciteitsmarkt

De opzet van de Europese elektriciteitsmarkt wordt hervormd, daarover heeft de Raad van Ministers van de Europese Unie een akkoord bereikt. Het doel daarvan is om de elektriciteitsprijzen minder afhankelijk te maken van de markt voor fossiele brandstoffen, aangezien deze nogal wisselvallig kan zijn. Hiermee wil de Raad zorgen voor een meer stabiliteit meer en bescherming van de consument.

...
Nieuws - 15 mei 2023

Raadpleging EU strategie voor jongeren 2019-2027

De tussentijdse evaluatie is geopend voor de EU-strategie voor jongeren 2019-2027. De Europese Commissie vraagt feedback op de strategie. Reageren kan tot 2 augustus 2023.

...
Nieuws - 16 oktober 2023

Interview over het BELC-project: lokale politiek dichter bij de EU brengen

‘Building Europe with Local Councillors’ (BELC) is een pilot project van de Europese Commissie met als doel om lokale politici samen te brengen in een Europees netwerk. Welke problemen spelen er in de gemeenten? Hoe gaan lokale overheden in andere landen daarmee om? KED sprak met Alessandro Giordani (foto), Hoofd van de afdeling voor netwerken in lidstaten bij het Directoraat Generaal Communicatie bij de Europese Commissie, over de doelen en de werking van het BELC-project.

...
Nieuws - 9 oktober 2023

Nieuw Europees Bauhaus-prijzen open voor aanmeldingen

De Nieuw Europees Bauhaus-prijzen zijn een erkenning van de Europese Commissie voor projecten met oog voor duurzaamheid, inclusiviteit en een mooie woonomgeving. Wilt u een project nomineren en kans maken op een prijs? Dit kan tot 10 november 2023.

...
Nieuws - 2 oktober 2023

KED verbetert digitale dienstverlening voor helpdesk en kennisgevingen

Kenniscentrum Europa decentraal helpt gemeenten, provincies en waterschappen al meer dan 20 jaar bij vragen over Europees recht en beleid. In die tijd is de dienstverlening steeds verder gemoderniseerd en gedigitaliseerd. Nieuw is dat de helpdesk nu gaat werken met een terugbelverzoek en dat Kennisgevingen digitaal kunnen worden doorgegeven.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Welke rol speelt de EU op het gebied van sport?

Onze gemeente is nieuw beleid aan het ontwikkelen op het terrein van sport. Welke gevolgen heeft de rol van de Europese Commissie op het gebied van sport voor decentrale overheden? In hoeverre moeten wij hier rekening mee houden?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Wat doet de EU aan de bestrijding van corruptie?

Onze gemeente krijgt regelmatig te maken met vragen van bezorgde burgers over corruptie op zowel nationaal als op Europees niveau. Wij overwegen daarom burgers onder meer op de hoogte te brengen van de wijze waarop bestrijding van corruptie op, met name, Europees niveau plaatsvindt. In dit kader vraagt de gemeente zich af wat de EU exact doet aan de bestrijding van corruptie? Bestaat hiervoor bijvoorbeeld specifieke Europese wet- en regelgeving?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Kan de gemeente staatssteunproof steun verlenen aan een orkest?

Onze gemeente heeft een subsidieaanvraag van een orkest ontvangen. Het orkest wil de aangevraagde subsidie aanwenden om een nieuwe en beter uitgeruste oefenruimte te huren. Gezien de culturele en maatschappelijke functie die het orkest vervult, wil de gemeente graag aan het subsidieverzoek van het orkest voldoen. De gemeente vraagt zich echter af of een dergelijke subsidie staatssteun oplevert en, zo ja, of de voorgenomen steun zogezegd ‘staatssteunproof’ kan worden verleend.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Wat is de status van een zogenaamde ‘Conclusie’ van de AG?

Een Nederlandse rechter heeft een prejudiciële vraag gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in een voor onze gemeente relevante zaak. Nu heeft de Advocaat Generaal (AG) zich hier over uitgesproken in een zogeheten conclusie en deze uitspraak lijkt zeer relevant voor onze gemeente. Wat is de status van een dergelijke AG conclusie? En is een dergelijke uitspraak bindend? Hoe lang duurt het nog voordat het Hof EU zich uiteindelijk uitspreekt na kennis te hebben genomen van de Conclusie van de AG?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Zijn er speciale regels voor restauratie Europees cultureel erfgoed in Nederland?

Nederland kent een grote diversiteit aan monumenten, die beschermd worden door de overheid. Bestaat in Nederland naast rijks-, gemeentelijke en provinciale monumenten ook Europees erfgoed? Gelden daar nog specifieke Europese regels voor als het erfgoed moet worden aangepast of gerestaureerd?