...
EU Recht en beleid - 6 maart 2024

Afvalwater

De lozing van afvalwater kan het milieu aantasten. Afvalwater moet daarom gezuiverd worden. Afvalwater kan grensoverschrijdende effecten hebben. Daarom zijn er in de Europese Unie minimumeisen opgesteld voor de behandeling van afvalwater. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben hiermee te maken, bijvoorbeeld bij de inzameling en zuivering van afvalwater.

...
EU Recht en beleid - 7 maart 2024

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid: GLB

Het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) is het EU-brede kader voor landbouwsubsidies en plattelandsontwikkeling. Voor de periode van 2021-2027 heeft de Europese Commissie 387 miljard euro uitgetrokken voor het GLB en daarmee is het één van de belangrijkste uitgavenposten van de Europese Unie. Oorspronkelijk is het GLB ingevoerd om de voedselproductie te vergroten en de voedselzekerheid te garanderen. Sindsdien zijn de prioriteiten aanzienlijk verschoven en spelen klimaat- en milieubescherming en plattelandsontwikkeling een steeds belangrijkere rol binnen het GLB.

...
Nieuws - 21 juli 2021

Drie miljard bomen extra in de EU: de EU-bossenstrategie voor 2030

Bossen dragen bij aan de netto-verwijdering van broeikasgassen en zijn daarom een belangrijk onderdeel van de Europese klimaatambities. Het doel is om in 2030 minstens drie miljard extra bomen in de EU te planten.

...
Nieuws - 7 juli 2021

Nieuw EU-cohesiebeleid van 373 miljard euro gaat in

Op 1 juli trad het wetgevingspakket van het EU-cohesiebeleid 2021-2027 in werking. Dit bestaat uit diverse fondsen en het dient meerdere doelen: het draagt bij aan de groene en digitale transitie en ondersteunt een Europa dat connectiever, inclusiever en socialer is en dichter bij haar burgers staat.