...
Praktijkvraag - 1 maart 2024

Kunnen Europese subsidies gecombineerd worden?

Onze gemeente heeft middelen uit verschillende Europese subsidiefondsen verkregen. Mogen wij die met elkaar combineren om steun te verlenen aan één project?

...
Nieuws - 23 mei 2022

REPowerEU-plan verhoogt Europese ambities voor hernieuwbare energie

De lat voor het aandeel hernieuwbare energie wordt verhoogd van 40% naar 45% in 2030. Om dit te bevorderen, worden zonnepanelen op daken van (overheids-)gebouwen verplicht. Daarnaast worden de ambities voor zonne-energie, waterstof en biomethaan opgeschroefd.

...
Nieuws - 20 mei 2022

Subsidie voor gemeenten die aanbestedingspraktijk verbeteren

Is uw gemeente bezig met het verbeteren van de aanbestedingspraktijk? Dan komt uw gemeente in aanmerking voor een subsidie van maximaal 25.000 euro in het kader van het programma Beter Aanbesteden. Aanvragen zijn mogelijk vanaf 15 juni 2022.

...
Nieuws - 16 mei 2022

Europese Commissie vraagt feedback op Richtlijn milieuaansprakelijkheid

Het Europese milieubeleid is gebaseerd op het beginsel “de vervuiler betaalt”. De Richtlijn milieuaansprakelijkheid legt vast dat de rekening voor milieuschade en -herstel bij de vervuiler liggen. De Europese Commissie vraagt om feedback in de aanloop naar de herziening van de Richtlijn.

...
Nieuws - 27 april 2022

Gemeente Leeuwarden krijgt subsidie vanuit European City Facility (EUCF)

De gemeente Leeuwarden ontvangt 60.000 euro financiering uit de European City Facility (EUCF) voor het project GridRelief. Het project loopt van november 2021 tot november 2022. Wat voor project is GridRelief en hoe kwam de financiering vanuit het fonds EUCF tot stand?

...
Nieuws - 25 april 2022

Europese Commissie stelt herziening Richtlijn Industriële Emissies voor

De Richtlijn Industriële Emissies (RIE-Richtlijn) reguleert vervuiling door industriële activiteiten. De Europese Commissie wil deze richtlijn nu herzien. In het voorstel wordt onder andere het toepassingsgebied uitgebreid. Zo zullen er meer intensieve veehouderijen onder de Richtlijn gaan vallen. 

...
Nieuws - 11 april 2022

‘Brussel’ als pinautomaat? De provincie Groningen en gemeente Breda over het verwerven van Europese fondsen en subsidies

De provincie Groningen en de gemeente Breda nemen aan vele projecten deel waarvoor ze Europese subsidies krijgen. Europa Decentraal sprak met Jenny Otten en Nina Knol van de provincie Groningen en met Vic van den Broek van de gemeente Breda over hun ervaringen met Europese fondsen. Hoe werken zij aan het verwerven van subsidies? Welke valkuilen zijn ze tegengekomen? Ze verklappen hun tips.

...
Nieuws - 11 april 2022

Duurzaam, inclusief en stijlvol bouwen: Nieuw Europees Bauhaus-programma ondersteunt projecten decentrale overheden

Werk verder aan een duurzame, inclusieve en mooie woonomgeving in uw gemeente of provincie door deel te nemen aan het Nieuw Europees Bauhaus-programma. Drie Europese oproepen (calls) staan nu open voor voorstellen. Projecten die in aanmerking komen voor ondersteuning van de EU moeten gericht zijn op burgerparticipatie bij duurzame initiatieven of op de co-creatie van openbare ruimten met burgers. Daarnaast is er ruimte voor aanvragen van gemeenten voor praktische ondersteuning op maat door een team van deskundigen.

...
Nieuws - 11 april 2022

Geef uw mening over beter beheer van nutriënten

De Europese Commissie wil werk maken van het beter beheer van nutriënten zoals stikstof en fosfor. Daartoe wil ze later dit jaar met een actieplan komen voor het ‘geïntegreerd beheer van nutriënten’. In de voorbereiding op dit actieplan worden decentrale overheden gevraagd om input te leveren.

...
Nieuws - 7 maart 2022

Interview Robert van Asten over duurzame mobiliteit

Robert van Asten is als wethouder mobiliteit betrokken bij het vergroenen en verduurzamen van de mobiliteit in Den Haag. In 2030 wil deze stad één van de 100 klimaatneutrale steden in Europa zijn. Kenniscentrum Europa decentraal ging met hem in gesprek over groene mobiliteit.

...
Nieuws - 7 maart 2022

Aanmeldingen Green Capital en Green Leaf awards open

Wie worden de groenste gemeenten van de EU? Gemeenten kunnen zich vanaf nu kandidaat stellen voor de EU Green Capital Award en de EU Green Leaf Award 2024. Deze prijzen belonen gemeenten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en die met initiatieven komen om hun gemeente te vergroenen en leefbaarder te maken. Beide awards zijn door de Europese Commissie in het leven geroepen.