...
Nieuws - 3 april 2023

170 miljoen voor innovatie en deep tech in regio’s

Regio’s kunnen zich bij de Europese Commissie aanmelden als ‘Regional Innovation Valleys’. Is uw regio actief in innovatie en deep tech, bv op het gebied van voedselveiligheid, circulaire economie, de digitale of energietransitie en wilt u samenwerken met andere regio’s? Reageren kan tot 18 september 2023.

...
Nieuws - 3 april 2023

1,3 Miljard euro voor digitale transitie en cyberveiligheid

Bent u bezig met digitalisering? Dan komt uw project in aanmerking voor financiering uit het Digital Europe fonds. De Europese Commissie heeft namelijk twee werkprogramma’s gepresenteerd op de gebieden van digitalisering in het algemeen en cyberveiligheid.

...
Nieuws - 20 maart 2023

Europese Commissie publiceert plannen om groene industrie te stimuleren

De Europese Unie is volgens de Europese Commissie te afhankelijk van derde landen voor de opwekking van duurzame energie. Daarom heeft ze een wetsvoorstel ingediend om de interne opwekkingscapaciteit te vergroten en CO2-opslag te stimuleren, namelijk de Net-Zero Industry Act (NZIA). Het voorstel zal invloed hebben op decentrale overheden, onder meer op het gebied van vergunningverstrekking, aanbesteden en ruimtelijke ordening.  

...
Nieuws - 13 maart 2023

Digitalisering: onderzoek naar de behoeften van decentrale overheden

Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) heeft in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een verkenning gedaan bij decentrale overheden naar de behoefte aan dienstverlening op het gebied van digitalisering. KED heeft hierbij onderzocht welke dienstverlening hen zou helpen om de vertaalslag van Europese beleidsvoorstellen omtrent digitalisering naar de eigen beleidsaanpak te maken.

...
Nieuws - 20 februari 2023

Europa beter voorbereid op noodsituaties

Om de Unie beter voor te bereiden op rampen presenteert de Europese Commissie de EU Disaster Resilience Goals. De doelstellingen sporen decentrale overheden aan om intensiever samen te werken met overheden in binnen- en buitenland. Verder zijn er subsidies beschikbaar voor innovatieve oplossingen.

...
Nieuws - 30 januari 2023

‘Het vraagt investering, maar het loont wel’. In gesprek met provincies Gelderland en Overijssel over Europese subsidies

De provincies Gelderland en Overijssel werken veel samen, ook op het gebied van Europese fondsen en subsidies. Wij spraken met Marcia Brouwer-Ilbrink, adviseur expertisecentrum Europa bij de provincie Overijssel en met Reinier Zweers, programmamanager Europese samenwerking bij de provincie Gelderland over hun samenwerking en de Europese projecten waar zij bij betrokken waren. Hoe gaan zij te werk en waar zijn ze het meest trots op?

...
Nieuws - 30 januari 2023

Europese Commissie tikt Nederland op de vingers over mestbeleid

De Europese Commissie is bezorgd over de manier waarop Nederland de Europese verplichtingen rondom het mestbeleid implementeert. Voorheen mochten boeren in Nederland dankzij een uitzondering (derogatie) uit Brussel meer mest uitrijden dan in andere landen. Deze uitzonderingspositie wordt afgebouwd en zal in 2026 eindigen.

...
Nieuws - 16 januari 2023

Start nieuw Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid, Nederlandse plannen goedgekeurd

Vanaf 1 januari 2023 is het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ingegaan. Het nieuwe GLB heeft meer aandacht voor verduurzaming en innovatie van de Europese landbouwsector en het behalen van de klimaatdoelen. Het ondersteunt boeren die hun bedrijf verduurzamen en vernieuwen.
Voor de periode 2023-2027 komt er in Nederland ruim 4 miljard euro aan Europese fondsen beschikbaar.

...
Nieuws - 12 december 2022

623 miljoen euro aan Europese subsidies voor zes Nederlandse regio’s

Er is 623 miljoen euro aan Europese subsidies beschikbaar gesteld voor Groningen en Emmen, IJmond, Groot-Rijnmond, Zeeuws-Vlaanderen, West-Noord-Brabant en Zuid-Limburg. Hiermee worden de regio’s ondersteun bij de transitie naar klimaatneutraliteit. Waar gaat het geld naartoe?